We hebben er reikhalzend naar uitgekeken. In navolging van de Topklasse en de zondagse Derde Klasse A beginnen dit weekend ook alle andere competities weer. VIDB beschouwt met alle regiotrainers aan de hand van een aantal vaste vragen voor op de tweede seizoenshelft. In deze aflevering Kees Zethof van SJC.

Kees, om te beginnen. Hoe was het trainingskamp met de selectie?
,,Het was de ideale combinatie tussen voetbal en gezelligheid. De omstandigheden waren goed. We hebben ons niet alleen bezig gehouden met voetbal. Ik ben een trainer die houdt van extreme dingen. Dat mag op zo’n trainingskamp. Op een gegeven moment waren de dag en nacht omgedraaid als je begrijpt wat ik bedoel. En daar hebben we als staf zelf ook aan bij gedragen hoor. Je mag best een keer wat dieper in het glaasje kijken. Je moet ze als coach niet vastbinden op hun kamers in het hotel. Maar het is goed om te zien hoe jongens dan binnen de selectie reageren en zich gedragen. Je zit constant op elkaars lip.”

Dat klinkt gezellig! Sowieso lijkt het er op dat de selectie van SJC één grote gezellige vriendengroep is. Dat merk je op de club, of zie je via social media. Hoe ervaar jij dat?
,,Daar ben ik alleen maar voorstander van. Bij Van Nispen werkte ik ook met zo’n groep van allemaal vrienden van elkaar. SJC is een Van Nispen in het groot. Dit jaar kwamen David Verweij en Rick van Dijk over van Lisse Zondag naar SJC. We hebben ze vanaf het begin vertelt hoe de groep met elkaar om gaat. Beiden zeiden ze tegen mij dat daar geen woord van gelogen is. Ook zij merken het dus. Dat zegt wel iets over de saamhorigheid binnen de club.”

Wat zegt de 3-0 nederlaag tegen Hillegom vlak na het trainingskamp voor jou?
,,Dat is een fantastische wake-up call geweest. Tijdens de vlucht van Spanje naar huis lagen de jongens te slapen. Een paar dagen later ondervind je de naweeën van het trainingskamp. We wilden eigenlijk later oefenen tegen SV Hillegom, maar zij konden dat weekend niet. Los daarvan vind ik SV Hillegom echt een prima ploeg. We zijn er kansloos met 3-0 vanaf geduwd. Het is wel mooi om te zien dat de selectie een paar dagen later op de training wel weer het vereiste niveau laat zien.”

Op tijd klaar dus weer voor de wedstrijd tegen TAC ’90. Wat is jouw doelstelling voor de tweede seizoenshelft?
,,Daar doe ik niet aan. Ik ben niet de man van doelstellingen. Vorig jaar hadden we een groep die al vaker nacompetitie had gespeeld. Maar elke keer lag SJC er in de eerste ronde van de nacompetitie uit. Toen misten we een beetje de ambitie om weer die extra wedstrijden te spelen. Die energie om dat te halen is er nu wél weer. Vorig seizoen zakten we te ver weg. Toen ging het seizoen als een nachtkaars uit. Nu moeten we ambitieus blijven voetballen en altijd voor de prijzen willen gaan. Anders is het hele seizoen voor niks geweest. We – assistent-coach Rob Timmerman en ik – vinden dat er wel wat goeds zit in deze groep. Ik denk dat we binnen nu en twee weken kunnen melden dat we met iedereen doorgaan.”

Waar ben je tevreden over en wat kan er nog beter?
,,De echte wil om te winnen is volop aanwezig bij de selectie. Dat doet me goed. De onderlinge afstemming tussen spelers kan beter. Onze manier van spelen moet nog duidelijker worden. Dat heb ik ook wel gemerkt tijdens de gesprekken. Een voorbeeld; normaal staat Abbas Al Tamimy bij ons linksback, maar die heeft 9 tot 10 wedstrijden niet kunnen spelen. Daarom heeft Juriaan van Duyn daar gespeeld. Dat heeft hij prima ingevuld, maar hij is geen linksback. Hij weet dus niet precies in welke situatie hij wat moet doen. Dat kan zelfs net een stapje naar rechts of links zijn. Hetzelfde geldt voor Sten Goosen. Die is in de jeugd ook geen spits geweest. Maar daarom zijn die gesprekken er juist. Het is het herkennen van situaties met elkaar en dat finetunen.”

Wie wordt er kampioen en wie degradeert er?
,,Met de degradanten hou ik me niet mee bezig. Ik zou het niet weten. Kijk maar naar de ranglijst. Ik zet zelf mijn geld voor de titel op IFC. Dat is de meest volwassen ploeg van de competitie. Daar kan ook Boshuizen, die tweede staan, niet aan tippen.”

Het seizoen is geslaagd als..
,,Kijk, IFC en Boshuizen staan samen los. Wij streven er naar om ‘the best of the rest’ te worden. We willen geen verzadiging zien in de groep.”

Hoeveel punten haalt je ploeg?
,,De huidige punten, keer twee, plus twee. We hebben nu 23 punten, dus reken maar uit. Dan komen we uit op 48. Volgens ‘Ome Joop’, oftewel onze hoofdsponsor Joop van Abswoude, hebben we er nog nooit zo goed voorgestaan tijdens de winterstop. Gevoelsmatig is onze tweede seizoenshelft ook beter dan de eerste.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen