VVSB maakte er in de afgelopen jaren geen geheim van. De tweededivisionist flirtte openlijk met het zaterdagvoetbal. Maar toen er nog twee verschillende topklasses bestonden en daarmee het zaterdag- en zondagvoetbal gescheiden waren, was het voor VVSB geen optie om te switchen. Nu het amateurvoetbal in Nederland op de schop is gegaan, ligt het heel anders.

Het eerste zaterdagelftal van VVSB speelt al jaren in de Vierde Klasse. Als VVSB in de afgelopen jaren de ommezwaai had willen maken, dan had het vlaggenschip in diezelfde Vierde Klasse moeten beginnen. En dat was geen optie voor de Noordwijkerhouters. Nu de selectie van VVSB in de Tweede Divisie speelt en veel wedstrijden zelf al op zaterdag afwerkt, staat de deur wel ineens wagenwijd open.

Daarom heeft VVSB vorige week bekend gemaakt dat het reserve-elftal op de zondag wordt geschrapt en het ‘tweede’ voortaan op zaterdag gaat spelen. En inderdaad, die begint dan in de Vierde Klasse. Voorzitter Arjan Broekhof wil de gemaakte keuze wel uitleggen.

,,Ik verwacht in april 2017 pas antwoord over dispensatiespelers”

,,Het gat tussen onze A1 en het eerste is te groot. Dan ga je jezelf afvragen hoe je dat kan verkleinen. Wij denken dat het kan door op zaterdag verder te gaan. We moeten inderdaad in de Vierde Klasse beginnen. Hopelijk worden we zo snel mogelijk kampioen om uiteindelijk sowieso in de Tweede Klasse terecht te komen. Dat niveau is hoger dan de reserve Hoofdklasse van dit moment.”

Het reserveteam zal dan een mengelmoes worden van eerste elftalspelers die tegen de eerste vijftien spelers aanhikken, en jonge talenten, waaronder uit de A1.

De vraag is vooral in hoeverre de KNVB met dit idee van VVSB wil meewerken. Daarom heeft de preses van de Noordwijkerhouters een verzoek ingediend bij de bond om vier dispensatiespelers aan te dragen voor het tweede elftal. Broekhof heeft goede hoop op toestemming van de KNVB. ,,Het lijkt mij een heel redelijk verzoek als je ook kijkt naar de beloftenelftallen in onze competitie en hoeveel dispensatiespelers die kunnen opstellen. De regels moeten worden aangepast, dat klopt, maar de KNVB was toch al zelf met een onderzoek bezig.”

Krachten bundelen
Volgens Broekhof kijkt de bond naar de mogelijkheden voor de reserve-elftallen van Tweede Divisie-clubs. Alleen duurde het de voorzitter allemaal te lang. ,,Ik verwacht in april 2017 pas antwoord over de dispensatiespelers, maar wij hebben de keuze zelf alvast gemaakt. En nu wij die stap hebben gezet, hoor ik het ook veel van andere voormalige zondagclubs die ook in de Tweede Divisie voetballen. We gaan samen kijken of we onze krachten kunnen bundelen om zo sterker te staan ten opzichte van de KNVB.”

De Noordwijkerhoutse preses ziet sowieso het voetballandschap verschuiven. Volgens hem zijn over vijf tot tien jaar meerdere competities gemixt en bestaat er nog amper een verschil tussen zaterdag- en zondagvoetbal. Op die manier kan VVSB zelfs bij degradatie in de toekomst op zaterdag blijven voetballen denkt Broekhof.

,,We merkten dat veel jongens niet graag op zondagochtend voetbalden.”

,,En dat is goed voor de publieke belangstelling. Dit jaar stonden er tegen Spakenburg zo’n 1400 man op De Boekhorst. Dat is ooit op zondag één keer tegen FC Lienden gebeurd toen we samen voor het kampioenschap gingen, maar verder niet. Ja, tegen TEC vorig jaar, maar die wedstrijd was op zaterdag.”

Van Leeuwen
Nu VVSB openlijk een zaterdagclub is geworden zullen ook de voetballers die net niet bij de eerste selectie zitten van VVSB ineens in de Vierde Klasse moeten gaan voetballen. Er zijn al gesprekken gevoerd met de spelers in kwestie en ook met trainer Wilfred van Leeuwen, die onlangs bijtekende en zijn vijfde seizoen in gaat in Noordwijkerhout.

,,De eerste reacties zijn positief. Oké, het is de Vierde Klasse, maar laat ze maar eens kampioen worden. Daarnaast merkten we dat veel jongens niet graag op zondagochtend voetbalden. Deze switch zal ook betekenen dat we vaker doordeweeks oefenwedstrijden gaan spelen.”

,,We zitten niet altijd op één lijn, maar aan ‘ja-knikkers’ heb ik geen drol.”

De trainer van VVSB, Van Leeuwen, liet eerder al weten achter deze beslissingen van de club te staan, maar ook zijn eigen wensen had. Het resulteerde in een vier uur durend gesprek waarin de club en trainer de puntjes op de i zette. En dus is voorzitter Broekhof content met het aanblijven van de trainer. ,,Anders mag hij ook niet blijven hè?”, lacht hij. ,,Volgens beide partijen is de chemie nog niet uitgewerkt. We zien allebei nog mogelijkheden om door te groeien.”

Ja-knikkers
,,De samenwerking is goed”, vervolgt Broekhof. ,,We kunnen elkaar de waarheid vertellen. De Tweede Divisie is vernieuwend, evenals de hervorming met het zondagteam. We hebben alle punten doorgenomen. Waar kunnen we continueren, waar liggen er verbeteringen? We zitten niet altijd op één lijn, maar aan ‘ja-knikkers’ heb ik geen drol. We zijn kritisch op elkaar en accepteren dat ook van mekaar. Wij zagen geen reden om niet verder te gaan met Wilfred van Leeuwen.”

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)