Katwijk-trainer Jan Zoutman wond er geen doekjes om na afloop van de uitwedstrijd bij Spakenburg (4-2). ,,We hebben door een paar hele naïeve momenten de wedstrijd helemaal weggegeven. Spakenburg was heel effectief en wij zijn in onze eigen valkuil getrapt. Dat was volkomen onnodig en doodzonde.” Op de blauwe kant van De Westmaat liep Katwijk alweer tegen de vierde nederlaag van het seizoen aan in elf wedstrijden. En dat deed pijn bij de titelkandidaat.

Dat bleek later ook bij thuiskomst op De Krom. Tientallen supporters stonden daar de spelersbus op te wachten, wachtend op antwoorden van de trainer of selectie. Het bleef verder rustig in Katwijk. Maar dat het momenteel ‘niet van een leien dakje gaat’ bij de Katwijkers, is een understatement. Het woord ‘titelkandidaat’ wordt al helemaal niet meer in de mond genomen.

,,We zijn op dit moment te wisselvallig om die termen te gebruiken. Onze pieken zijn soms heel hoog, maar onze dalen zijn te diep”, jammerde Zoutman. ,,Kortom, de ondergrens moet omhoog. Zolang we fouten maken en naïef blijven spelen, gaan we punten verliezen. Dat hebben we ook tegen TEC gezien en tegen GVVV. Het is geen onwil, maar wel verkeerde keuzes maken.”

,,We hebben zelf in de omschakeling een paar hele grote fouten gemaakt.”

Tegen hetzelfde euvel liep de kampioen van 2018 ook op in Spakenburg. De Katwijkers begonnen nog uitstekend met als eerste kans een kopbal op de lat van Joey Jongman na drie minuten. Nog geen 60 seconden later lag de bal er alsnog in via Mike van den Ban. Katwijk leek een relatief makkelijk middagje tegemoet te kunnen gaan tegen de middenmoter uit de Tweede Divisie, maar dat gebeurde allerminst.

Gehaast
Na een half uurtje spelen kantelde de wedstrijd en kwam de thuisploeg op voorsprong via eerst Koos Werkman en daarna Jordi Bitter. Nog voor het rustsignaal klonk, maakte Jongman gelijk en leek Katwijk orde op zaken te stellen. Voor even dan. De tweede helft was nog geen kwartier oud toen ex-Katwijk-aanvaller Kevin Sterling de paal raakte. Het bleek voor Katwijk het begin van het einde; via Majid Ghaddari en de tweede treffer van Bitter won de thuisploeg met 4-2.

Zoutman stoorde zich openlijk aan de manier waarop de goals werden weggegeven door zijn ploeg. ,,We hebben zelf in de omschakeling een paar hele grote fouten gemaakt. We hebben daardoor Spakenburg in leven gehouden in de eerste helft. Toen we in de tweede helft achter kwamen, werd het nog gehaaster, nog geforceerder.”

,,We moeten die ondergrens omhoog krijgen.”

,,De ruimtes lagen na de 3-2 van Spakenburg in de tweede helft aan de buitenkant. Niet in de as, daar was het gewoon vol. En in plaats van de ruimtes te zoeken, gingen we rare keuzes maken. Veel te veel door het midden en met korte ‘tikkies’ probeerden we door de defensie van Spakenburg heen te voetballen. Bij de 4-2 komt Bitter tegenover Rick van der Meer te staan in een sprintduel. Dat hij dat sprintduel verliest, kan ik Rick niet eens kwalijk nemen. Maar daar hoorde Bart Sinteur of Guus van Weerdenburg te staan. Door een paar hele naïeve momenten hebben we de hele wedstrijd weggeven.”

Klimmen
De huidige zevende plek lijkt te laag voor de statuur van de Katwijkers en de sterkte van de selectie. Volgens Zoutman zijn ze op De Krom ook keihard aan het werk om weer op te klimmen op de ranglijst. ,,We moeten die ondergrens omhoog krijgen. We kunnen echt wel voetballen. Na drie betere wedstrijden, vallen we nu tegen Spakenburg ontzettend terug. Tegen een tegenstander waarbij het absoluut niet nodig is. Dan overheerst er teleurstelling en boosheid. Elke keer als we denken: ‘nu kunnen we aanhaken’, vallen we terug. Dat is doodzonde.”

Tekst: met dank aan Henk Kasius

Foto: Kees Jonker

Lees ook: ‘Katwijk-bus opgewacht, rustige sfeer op De Krom’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)