Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem.. ‘moeder onze kraai is dood, hij is van zijn stokje gevallen..’
,,Haha, mooi hè. Was een leuk interview met een knipoog, toch?”

Ja, ik heb gelachen, Willem. Je interview met Jeroen Spruijt van Westlandia viel op. Sympathieke jongen?
,,Ja, er zit een goede kop op. Vanwege z’n transfer naar Rijnsburgse Boys heb ik alvast het onofficiele Rijnsburgse Volkslied met hem geoefend.”

Hij deed leuk mee..
,,Ja, als hij ‘m nu nog een keer moet zingen in de kleedkamer van Rijnsburgse Boys bij z’n komst naar de club, dan kom ik hem helpen.”

Het interview vond plaats op zaterdagavond na Westlandia – Quick. Eerder op de dag was je bij Barendrecht – vv Katwijk. Hoe was het daar?
,,Katwijk pakte eigenlijk een zakelijke overwinning. Barendrecht gaf het Katwijk niet helemaal cadeau, maar bracht de ploeg van Dick Schreuder ook amper in gevaar.”

Was dat de verdienste van Katwijk of de zwakte van Barendrecht?
,,Eerder de kracht van Katwijk. Er was echt geen vuiltje aan de lucht, behalve dan de goal van Joey Jongman. Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe Katwijk de nederlaag tegen Kozakken Boys zou hebben verteerd, maar dat hebben ze dus prima opgepakt.”

Speelde Katwijk nou weer in een nieuwe tactische variant? Met Steven Sanchez Angulo als hangende spits en Marciano Mengerink vanaf rechts?
,,Nou, het was niet zo dat Mengerink tegen de zijlijn aan speelde hoor. Heb je trouwens de goal gezien van Sanchez Angulo? Die schoot hij schitterend in hoor. Maar welke tactiek ze ook kiezen, die jongens beheersen zoveel speltypes. Weet je wat me vooral opviel?”

Nou?
,,De Katwijk-spelers vierden de goals heel ingetogen. Ik denk dat het toch een beetje komt door de sfeer die er hangt in de groep. Ze maken zich zorgen om Sander Molenaar. Die levert op dit moment zo’n harde strijd.”

,,Ik was vrijdagavond bij één van de stafleden van Katwijk. Hij kreeg op dat moment dat ik een drankje met hem zat te doen een appje van Sander. Die vroeg zich af of alle broodjes al waren geregeld voor in de spelersbus. Dan ben je zo ziek en maak je jezelf nog zo druk of alles geregeld is. Dat zegt iets over hem.”

,,Na afloop van de wedstrijd sprak ik met Schreuder. Op de achtergrond stond Sander te voetballen met z’n kinderen. We stonden daar als twee volwassen kerels een interview te doen, maar toen het over Sander z’n benefietwedstrijd ging van aankomende donderdag, hadden we beiden moeite om onze ogen droog te houden. Ik heb zoveel respect voor Sander.”

Wat voor avond kunnen we verwachten donderdag?
,,Een avond met heel veel emoties. Ook een weerzien met oude spelers en trainers. Ik heb al verschillende namen gezien die langskomen. Iedereen is begaan met de situatie van Sander. Het is toch ook schitterend dat er bij Rijnsburgse Boys een spandoek hangt voor hem?”

,,De voetbalwereld is zo slecht nog niet. Ook mensen van Quick Boys zijn donderdag aanwezig. Chapeau voor de Bollenstreek. Ik ben trots dat ik in deze regio mag werken. Maar laten we niet vergeten dat dit geen afscheid is hè. Sander levert momenteel alleen een wedstrijd tegen de zwaarste tegenstander die je bedenken kan.”

Vanuit Barendrecht ging je gelijk door naar Westlandia. Pittige dag gehad?
,,Twee voetbalwedstrijden op één dag is geen straf hoor. Maar na zo’n middag ga je je eigen gezondheid weer waarderen. Ik kan al chagrijnig zijn bij een griepje, maar dit relativeert een hoop.”

,,Overigens eindigde de wedstrijd tussen Westlandia en Quick in 2-2. Een uitslag waar iedereen wel mee kon leven na afloop.”

Verder nog wat meegekregen van de absurde uitslagen afgelopen zaterdag?
,,Nou, via de radio-uitzending hoorde ik van collega Dennis Kranenburg wat flitsen. Tegen zo’n nederlaag kan je een keer aanlopen. Maar een vinger kreeg ik er niet achter. Waar het aan lag bij Rijnsburgse Boys? Geen idee. Weet je, een ploeg die achter staat gaat toch anders spelen, aanvallender.”

Ja, maar als het dan 0-3 staat, dan ga je toch weer anders staan? Je achterstand consolideren?
,,Tja, je kan de gok nemen op een aansluitingstreffer. Noem het een off-day van de Rijnsburgers.”

Wilfred van Leeuwen liep daar al rond. Gaat hij al meer doen voor Rijnsburgse Boys?
,,Nou dat zeg je verkeerd, vind ik. Hij heeft nu gewoon tijd gekregen om al met volgend seizoen bezig te zijn. Maar hij gaat Pieter Mulders echt niet voor z’n voeten lopen. Daarnaast moet z’n strandtent er begin maart ook gewoon weer staan. Ik vind het vooral jammer dat hij z’n werk in Eindhoven niet af heeft kunnen maken.”

Is dat avontuur mislukt, vind jij?
,,Zo zou je het kunnen betitelen. Ik denk alleen dat het niet aan Wilfred heeft gelegen. In tien jaar hebben ze tien verschillende trainers gehad. Wilfred heeft ook bij ADO Den Haag gewerkt. Ik denk dat hij geschrokken is van de organisatie in Eindhoven. Maar dat is puur mijn gevoel, daar heb ik hem verder niet over gesproken.”

Viel je nog meer op zaterdag?
,,Ja, de ruime overwinning van vv Noordwijk. Dat is lekker om zo je tweede seizoenshelft te starten. Ook de knappe overwinnig van FC Rijnvogels viel op. Die kruipen langzaam weer uit de zorgen hè? En natuurlijk de 7-0 van Quick Boys.”

,,Ze hebben geen gas teruggenomen na de 3-0 voorsprong. Dat gold ook voor Noordwijk. Deze doelpunten heb je alvast voor je doelsaldo. Nu volgt zaterdag voor Quick Boys de kraker tegen Spakenburg. Yordi Teijsse maakte er ook weer vier. Die jongen heeft veel vertrouwen nu.”

Teijsse is op dreef nu Gert Aandewiel weer voor de groep staat. Eén en één is twee?
,,Ik denk dat die gedachte wat te kort door de bocht is. Yordi presteerde ook uitstekend tijdens het kampioensjaar. Je doet er Jan mee te kort om dat te denken. Maar een ander gezicht voor de groep kan natuurlijk wel verfrissend werken. En deze jongens spelen voor de persoon die ze wel naar de club heeft gehaald. Maar twee zwaluwen maken nog geen zomer.”


Komend weekend beginnen ook de andere competities weer. Van welke club verwacht jij het meest?
,,Ik denk dat voor Valken ’68 nog alles mogelijk is.”

Kagia heeft volgend jaar een nieuw gezicht voor de groep: René Ras. Passen Ras en Kagia bij elkaar?
,,Ras is en blijft een winnaar. Dat zit in zijn karakter. Maar ook de derde helft is belangrijk voor hem. Hij is een levensgenieter. Als je Ras vroeger voor een wedstrijd tegenkwam, dan stond hij altijd met een glimlach klaar om te gaan voetballen. Hij had altijd een lach op z’n gezicht. In dat geval was hij John de Bever al ver z’n tijd voor.”

,,Hé, maar we hebben het nog niet over VVSB gehad. Ik vond hun overwinning hartstikke goed. Je weet nooit wat je tegen zo’n club als Achilles ’29 kan aantreffen. Dan ga zo’n lange busreis tegemoet en moet je het daar toch maar doen. Ik vind ’t wel knap. Net zoals de 3-0 overwinning van SJC tegen MSC. Het is belangrijk om zo te beginnen.”

Die club moet het volgend jaar wel doen zonder aanvoerder Mike Verhoek. Een aderlating?
,,Hij kan z’n werk niet meer combineren met voetballen hè? Ik heb in dezelfde branche gewerkt, de groentebranche. Als hij een meer leidinggevende functie gaat krijgen in het bedrijf van z’n vader dan gaat dat behoorlijk wat aandacht van hem vergen.”

,,Als je als voetballer twee of drie keer moet trainen en ook nog moet voetballen op zondag, dan is het een keer genoeg geweest. Ik vind het vooral van Jeroen Dedel jammer dat hij volgend jaar niet meer bij SJC speelt. Het is leuk voor Hillegom dat hij weer teruggaat, maar ik denk dat Jeroen hoger kan voetballen. Dat laat hij ook bij SJC zien. Maar het zegt ook iets over Jeroen zelf. Dit is echte clubliefde.”

Heb je nog even naar De Klassieker gekeken?
,,Ja. Die viel tegen. Inmiddels denk ik wel dat PSV kampioen wordt. Als je zo vaak in de absolute slotseconde of met wat geluk een wedstrijd wint, dan word je kampioen.”

Foto Quick Boys: Orange PicturesPOPULAIRE BERICHTEN