Midweeks zei Toon Zwetsloot nog tegen VIDB dat hij graag weer eens een doelpunt zou willen maken. Die woorden nam hij in de gewonnen wedstrijd van Ter Leede tegen FC ’s-Gravenzande (2-4) heel serieus, want hij wist gelijk het net te vinden. „Ik heb de verslagen van mijn broer Jaap maar eens teruggekeken. Even kijken hoe dat ook alweer moest, een goal maken.” Zwetsloot kon er na afloop wel de lol van inzien.

De eerste helft was er voor Ter Leede eentje om snel te vergeten. Het spel van de ploeg uit Sassenheim was erg matig te noemen. Dat leverde dan ook een 2-0 achterstand op bij rust.

Achter de feiten aan
„Zij speelden erg opportunistisch en hanteerden veelvuldig de lange bal”, vertelt Zwetsloot. ,,Daar kwam ook de 1-0 uit. Een lange haal van achteruit werd doorgekopt naar hun snelle rechtsbuiten en hij wist te scoren. Drie minuten later stonden we met z’n allen te slapen bij een cornerbal. Via een korte variant werd de bal voorgegeven en kon de 2-0 ingekopt worden. Wij wonnen in die fase geen enkel duel en zaten totaal niet in de wedstrijd.”

In de rust bleef het angstvallig stil. ,,Dat was heel apart. Alleen Henk Wisman zei wat. Iedereen zat er verslagen bij en het leek wel of we het al hadden opgegeven. Gelukkig was dat niet het geval, want na rust liep het compleet anders.’’

De ban gebroken
Ter Leede zette in de tweede helft de schouders eronder en toonde karakter. Uitgerekend Zwetsloot maakte na een klein uur spelen het Sassenheimse openingsdoelpunt.

„Het was overigens geen mooie goal’’, was Zwetsloot eerlijk over zijn eerste doelpunt van dit seizoen. „Maar ach wat geeft het, hij telt. Na een corner van Jeffrey Bok kopte Ben van der Lans bij de tweede paal de bal voor. Hij kwam precies voor mijn voeten terecht en zo kon ik de aansluitingstreffer maken.’’

Zo werd de jacht op ’s-Gravenzande ingezet. Via een goedlopende combinatie over de rechterkant tussen Bok en Mike Boelee kon Ian van Otterlo de gelijkmaker afdrukken.

Vervolgens was het wederom Van Otterlo die met zijn elfde goal van het seizoen de 2-3 binnenschoot. Na een rode kaart van de thuisploeg werd het in de laatste minuut van de wedstrijd ook nog 2-4 door Bok. Zo werd het Kerstgala bij Ter Leede van een gouden tintje voorzien.

„Dat is altijd wel gezellig hoor, maar deze overwinning zorgde wel voor een extra beetje glans. Door het verlies van RKAV Volendam, wat ik overigens niet had verwacht, mogen we stiekem weer hopen op het kampioenschap.’’

Zo ziet de wereld er ineens heel anders uit voor de mannen van Wisman. Waar Zwetsloot twee dagen geleden nog aangaf dat de titel een moeilijk verhaal zou worden, met tien punten achterstand op de mannen uit Volendam, is er nu weer een sprankje hoop bij de Sassenheimers.

,,We moeten zorgen dat we onze eigen potjes blijven winnen. Dat begint na de winterstop met de thuiswedstrijd tegen Swift en daarna een lastig uitduel tegen Jong FC Den Bosch. Het is mooi dat we RKAV Volendam nog een keer treffen, zodat we in een rechtstreekse confrontatie het gat hopelijk nog kleiner kunnen maken. Met een achterstand van zeven punten is alles nog mogelijk.’’

Archieffoto: Hans Schalk