Jaap Zwetsloot had drie jaar geleden de stap van RKVV Teylingen naar FC Lisse al kunnen maken. De huidige spits van de Sassenheimers achtte de tijd toen nog niet rijp voor een overstap. Nu de blonde aanvaller een jaar lang constant heeft gepresteerd, 22 goals maakte over 2018 en Lisse weer op de stoep stond, hapte de aanvaller wel toe. ,,De gesprekken gaven mijn zo’n fijn gevoel.”

De 23-jarige aanvaller kende een briljante eerste seizoenshelft. Met dertien goals in elf wedstrijden tekende de spits van Teylingen voor driekwart van de volledige Sassenheimse productie. Daardoor kwam de voetballer op de radar van Lisse en twee andere clubs. ,,Wie dat waren, lijkt me nu niet meer zo interessant. De keuze is gemaakt. Ik denk dat de lezers zelf wel een link met andere clubs kunnen leggen”, blijft de aanvaller cryptisch.

Uitdaging
De huidige keuze voor de Lissenaren kwam niet uit de lucht vallen. De aanvaller zag hoe de derdedivisionist drie jaar geleden al eens naar de diensten van hem vroeg. ,,Toen was ik er nog niet klaar voor. Dat ze nu weer interesse toonden, zei iets over de oprechtheid van die aandacht. Ze hebben meerdere wedstrijden gezien en zijn overtuigd geraakt.”

,,De club weet dat ik ook als buitenspeler of achter de spitsen aan de slag kan.”

Om de beurt voelde voor de spits FC Lisse aan als een ‘match made in heaven’. ,,Het gesprek en de plannen van FC Lisse bevielen zo, dat ik alles eens op een rijtje ben gaan zetten. In dat rijtje stond ook het blijven voetballen bij Teylingen. Maar als het straks zomer is en ik naar FC Lisse ga, ben ik 24. Dan heb ik ongeveer zes jaar in een eerste elftal gevoetbald. Ik wil niet later moeten denken: ‘had ik het destijds maar gedaan’. Ik ga deze uitdaging gewoon aan.”

Aanpassen
Want een uitdaging zal het worden voor de Sassenheimse voetballer. Zwetsloot zal in de zomer de stap moeten maken van de Tweede Klasse naar de Derde Divisie. Daarom zal de multifunctionele voetballer zichzelf de tijd geven om te rijpen op Ter Specke. ,,Ik zal er echt niet meteen bovenuit steken. Dat begrijp ik ook wel.”

,,Ik zal de tijd nodig hebben om mij aan te passen. Maar uit de gesprekken heb ik wel het gevoel gekregen dat ik een kans krijg in Lisse. Ik hoef me ook niet per se te richten op één positie. De club weet dat ik ook als buitenspeler of achter de spitsen aan de slag kan.”

Met de komst van de Sassenheimse aanvaller lijkt de derdedivisionist vol in te zetten op een Bollenstreek-getint elftal. Slechts het aantrekken van Tom Noordhoff (OFC Oostzaan) valt uit het rijtje van nieuwelingen uit de Bollenstreek die door FC Lisse de afgelopen tijd werden aangetrokken. Rijnsburgse Boys-verdediger Hidde Prijs kwam in de winterstop over. SJC’er Tom Duindam maakt net als Zwetsloot in de zomer de overstap naar Ter Specke.

,,Dat plaatje heeft wel meegeholpen in mijn keuze voor Lisse. Ik ken al een aantal jongens die daar voetballen. Dat zijn relaxte en normale gasten. Jongens die na een wedstrijd ook nog even in de kantine blijven hangen. Die gezelligheid vind ik ook belangrijk.”

,,Ik denk dat ik in de afgelopen jaren vrienden heb kunnen maken in Sassenheim en dat ik een betere voetballer ben geworden.”

De topscorer van Teylingen laat daarin wel een vat aan gezelligheid achter in Sassenheim. Een vriendenteam, zoals Zwetsloot het beschouwd. ,,Komende vrijdag gaan we op trainingskamp. Dan zullen er vast de nodige grapjes over gemaakt gaan worden. Aan de andere kant denk ik dat die gasten het ook wel mooi voor mij vinden.”

Betere spits
,,Het is nu gewoon een mooie tijd om de stap te maken. Ik denk dat ik in de afgelopen jaren vrienden heb kunnen maken in Sassenheim en dat ik een betere voetballer ben geworden. Ik heb drie trainers gehad die alle drie goed zijn geweest voor mijn ontwikkeling.”

,,De huidige trainer, Marc van Wonderen, heeft geholpen om een betere spits te worden. Daar ben ik hem dankbaar voor. Het zou fijn zijn als we in de tweede seizoenshelft nog met een prijs het seizoen kunnen afsluiten. Een periodetitel moet kunnen. Dat is denk ik echt wel mogelijk. Het zou een mooie afsluiter zijn voor mijn periode bij Teylingen.”

Foto’s: Peer Compeer

Lees ook: ‘Middenvelder van OFC tekent bij FC Lisse’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein