,,Ik vind het echt een toffe uitdaging”, is Toon Zwetsloot direct duidelijk over zijn vertrek naar Australië. De middenvelder van Ter Leede vertrekt begin april naar ‘Down Under’ om daar een nieuw avontuur als mens en als voetballer aan te gaan. Waar hij precies terechtkomt is nog onduidelijk. ,,Je kunt het zien als een tussenjaar.” 

Het idee om in het buitenland te voetballen, leeft al langer bij de middenvelder. Met zijn 21 jaar ligt de wereld aan zijn voeten. ,,Ik wil niet dat ik later spijt heb, omdat ik dit avontuur niet ben aangegaan”, vertelt hij. ,,Dit kwam op mijn pad en ik vind dat je dit soort uitdagingen gewoon aan moet gaan.”

Brisbane
Op 2 april reist Zwetsloot af naar Brisbane. De derde stad van Australië na Sydney en Melbourne. De laatste weken heeft hij zich volledig gericht op zijn overstap naar het buitenland. Uiteindelijk heeft hij deze stap aan zijn netwerk te danken. ,,Ik heb daar kennissen zitten waar ik goed contact mee heb. Zij gooiden het balletje op door te vragen waarom ik niet die kant op zou gaan. Waar een deur in Nederland sluit, gaan er altijd andere deuren open, dus toen ik hoorde dat ik die kant op kon, was het een optelsom voor mij.”

,,Ik heb op Youtube even gekeken hoe ze daar voetballen. Het is vooral heel fysiek en veel ‘lange ballen gauw thuis’.”

Mede daarom legde de Sassenheimer de laatste weken contact met vele bekenden uit de Bollenstreek. Zo sprak hij met oud-ploeggenoot Jesse Dingjan, Foreholte-aanvaller Sam Lemmers en Noordwijk-aanvoerder Emiel Wendt over een avontuur in het buitenland.

,,Ik heb bij hen geïnformeerd wat ik kon verwachten. Zo heb ik het er met Sam over enkele Aziatische steden gehad, die ik eventueel kan bezoeken. Ik heb een visum voor een jaar en het seizoen duurt daar tot november. Misschien dat ik daarna in Azië nog wil rondtrekken. Ik wil bijvoorbeeld ook Sydney nog even meepakken.”

,,Ik heb alleen tegen de voorzitter gezegd dat ik benieuwd ben of er dingen gaan veranderen bij de club.”

,,Ik heb er ook over nagedacht om een studie te doen in het buitenland en dat te combineren met het voetballen. Dat kon eventueel in Amerika, maar ik wilde toch een bepaalde vrijheid hebben. Nu kan ik daar gewoon doen wat ik wil en heb ik naast het voetbal geen verplichtingen.”

Stage
De speler van Ter Leede weet nog niet precies waar hij gaat spelen in Brisbane. Hij zal eerste stage moeten lopen bij de nodige clubs voordat hij ergens aansluit. ,,Ik kan in principe terecht waar ik wil, alleen ben ik verplicht om mee te trainen. Ik heb nog niet echt het idee hoe hoog het niveau is daar. Je speelt daar in de provincie Queensland en neemt het op tegen clubs uit die provincie. Volgens mij kan je het een beetje vergelijken met de Derde Divisie. In Australië is alleen het hoogste niveau landelijk en alles daaronder regionaal.”

,,Ik heb op Youtube even gekeken hoe ze daar voetballen. Het is vooral heel fysiek en veel ‘lange ballen gauw thuis’. Dat is natuurlijk totaal anders dan ik gewend ben bij Ter Leede. Toch vind ik het leuk om dit mee te maken. Het is het op een na hoogste niveau van het land en ik heb er onwijs veel zin in.”

Tussenjaar
Met zijn ‘transfer’ naar Australië trekt Zwetsloot de deur dicht voor eventuele clubs uit de Bollenstreek, die hem binnen wilden halen. ,,Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik daar niet mee bezig was”, erkent hij. ,,Ik heb me de laatste weken volledig op mijn overstap daar naartoe gefocust. Het is wel zo dat de deur het komende jaar dicht zit wat betreft voetballen in de Bollenstreek. Je kunt het zien als een tussenjaar.”

,,Ik ben toch een jongen van de club en je wil niet weggaan op zo’n moment.”

,,Ik vond het wel moeilijk om deze beslissing te nemen. We doen het toch goed met Ter Leede en we zitten midden in de kampioensrace. Ik ben toch een jongen van de club en je wil niet weggaan op zo’n moment. Dat was wel even lastig.”

Terugkeer
De verdedigende middenvelder zegt zelf nog geen contact te hebben gehad met clubs waar hij kan spelen na zijn terugkeer in Nederland. Wel houdt hij de deur voor zijn club Ter Leede open. ,,Jullie weten wat ik daar laatst over heb gezegd en daar blijf ik bij. Ik heb alleen tegen de voorzitter gezegd dat ik benieuwd ben of er dingen gaan veranderen bij de club. Ik zal ze blijven volgen en dan merk ik vanzelf wel of er dingen veranderen. Ik sluit een terugkeer niet helemaal uit.”

Foto’s: Hans Schalk

Lees ook:Van griep naar ‘doodziek’: ,,Als de zenuw kapot was geweest..”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)