De beloftenteams in de Tweede- en Derde Divisie? De amateurverenigingen die er content mee zijn dat deze ploegen in het amateurvoetbal terecht zijn gekomen, zijn op één hand te tellen. Quick Boys is één van de tegenstanders en luidt donderdag de noodklok. In een uitgebreid statement spreekt het bestuur van de club een duidelijke mening uit: ‘de beloftenelftallen zijn een doodsteek voor het amateurvoetbal’.
Sinds dit seizoen is er door de nieuwe voetbalpiramide een aantal zaken veranderd in het amateurvoetbal. De piramide moet ervoor zorgen dat de kloof tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal minder groot is. Met de komst ervan moeten verenigingen aan bepaalde licentie-eisen voldoen. Denk dan onder andere aan een bepaalde hoeveelheid contractspelers. Quick Boys ziet dit, net als de meeste ploegen uit de Tweede en Derde Divisie, als een goede zaak. Over de toevoeging van de beloftenelftallen zijn ze echter totaal niet te spreken.
Volgens de Katwijkse derdedivisionist heeft de komst van deze elftallen vijf ongewenste gevolgen: het is slecht voor de jeugdopleiding, het leidt tot fors hogere kosten en minder inkomsten, het leidt tot competitievervalsing, het is slecht voor de beleving van het amateurvoetbal en het staat een ongelijke behandeling toe binnen dezelfde competitie.
Oneerlijk
Met dat laatste punt doelt Quick Boys op het feit dat een profspeler die tijdens een duel met het eerste elftal een rode kaart krijgt, onder bepaalde voorwaarden wel mee mag spelen met het beloftenelftal. Terwijl een speler van een amateurclub na een rode prent geschorst is. Spelers worden dus verschillend behandeld en dat wordt terecht als oneerlijk ervaren.
De beleving van het amateurvoetbal is ook één van de punten die in het statement wordt aangehaald. Beloftenteams nemen vrijwel geen supporters mee. En dat zijn we met de hoge bezoekersaantallen in de Bollenstreek niet gewend. Daarnaast vinden uitduels plaats in lege stadions en in sommige gevallen zelfs op een bijveld. Kortom: de sfeer, het gevoel van het vrijwel altijd aantrekkelijke amateurvoetbal, is bij sommige wedstrijden erg ver te zoeken.
Lagere inkomsten, hogere uitgaven
Als bijkomend gevolg noemt Quick Boys de lagere inkomsten en de hogere uitgaven. Doordat er bijna geen supporters meereizen met beloftenteams, worden er minder kaartjes verkocht en vallen de kantine-inkomsten veel lager uit. Daarnaast is voor Quick Boys een tripje naar Groningen ook niet goedkoop te noemen.
De conclusie van Quick Boys: de KNVB zet de amateurclubs nog verder buitenspel door de introductie van beloftenteams. Dit is volgens de Katwijkers structureel slecht voor het amateurvoetbal.
Het statement van Quick Boys is hier in zijn geheel te lezen.
Foto: Hans van Duijn