Over minder dan een week staat de bekerkraker Den Bosch – VVSB op de rol. Sportjournalist Pepijn Jansen, die als freelancer werkt bij onder meer het internationale video-netwerk Zoomin. TV, heeft al jaren een seizoenskaart in de Vliert en blikt vooruit op het kwartfinaleduel. 

Kun je vertellen hoe de wedstrijd leeft?

,,Het is voor mij iets lastiger inschatten, omdat ik zelf al een tijdje in Amsterdam woon, maar wat ik meekrijg leeft de wedstrijd enorm. Het is voor Den Bosch natuurlijk een unieke kans om de halve finale te bereiken. Dat lukte voor het laatst in 1993. Het is ook een mooie kans om een tot dusver teleurstellend seizoen wat glans te geven. Ik heb begrepen dat er nog tweeduizend tickets over zijn. Dat betekent dat er – naast de VVSB-tickets – ruim drieduizend kaarten zijn verkocht. Er lijkt ook een soort saamhorigheidsgevoel te ontstaan. Niemand wil dat de fans van VVSB meer lawaai zullen maken. Ook zal er voor de wedstrijd een grote sfeeractie plaatsvinden.”

,,De laatste keer dat het stadion uitverkocht was, was drie jaar geleden in de finale van de nacompetitie tegen Willem ll. Ik verwacht ruim 5000 man en misschien wel 5500. Het stadion zal voor tachtig procent zijn gevuld. De tickets worden voor een gereduceerd tarief aangeboden: vijf euro voor kinderen en tien voor volwassenen, dus dat is ook aantrekkelijk. Op de hoofdtribune gelden dubbele prijzen.”

Hoe is in Den Bosch de ophef over de kaartverkoop beleefd?

,,Die reacties waren verdeeld. Er zijn mensen die zeggen dat de supporters van VVSB alleen het uitvak hadden moeten krijgen. Anderen willen juist een zo goed mogelijke sfeer in het stadion. Stiekem geniet iedereen daarvan, met supportersgroepen die tegen elkaar opzingen. Die ophef over de kaartverkoop is ook in het Brabants Dagblad en op Omroep Brabant breed uitgemeten. VVSB heeft nu 1250 tickets gekregen en dat lijkt me een prima aantal. Het wordt in ieder geval een apart cupsfeertje. Ik heb nog nooit zoveel uitsupporters meegemaakt, zelfs niet in de belangrijkste wedstrijden toen we nog Eredivisie speelden.”

Welke spelers van Den Bosch moeten we in de gaten houden?

,,Den Bosch moet het vooral van het collectief hebben. Ze hebben niet een speler die er met kop en schouders bovenuit steekt. De beste speler van de eerste seizoenshelft was Arda Havar. Best wel een opvallend verhaal. Den Bosch heeft in de zomer veel spelers gehaald, maar die jongen zat niet op de radar. Een sponsor, die ook trainer van een derdeklasser is, heeft gevraagd of-ie een keer mee kon komen trainen. Havar is al bijna dertig en heeft altijd bij de amateurs gespeeld. In de derde wedstrijd kreeg hij de kans en scoorde hij meteen. Daarna is hij nooit meer uit de basis verdwenen. Hij speelt het liefst als aanvallende middenvelder, maar is begonnen en geëindigd als rechtsbuiten. Den Bosch heeft in de winterstop Aziz Khalouta gehaald. Ik verwacht dat hij tegen VVSB rechtsbuiten zal spelen, en Havar daardoor naar het middenveld gaat.”

,,Daarnaast heeft Den Bosch Pozder, een Duitse spits die op voorspraak van trainer Van Eck is gekomen. Dat is een grillige aanvaller, die af en toe helemaal niets klaarspeelt en soms een werelddoelpunt maakt. Zijn specialiteit is de lob. Hij scoorde op die manier twee keer tegen rivaal FC Oss en dan ben je al snel geliefd bij de fans. Anthony Lurling, de bekendste speler van Den Bosch, zal er niet bij zijn. Hij heeft de eerste seizoenshelft nog niet gespeeld en heeft opnieuw een terugslag gekregen in zijn herstel van een achillespeesblessure.”

Hoe zou jij het spel van Den Bosch typeren?

,,Den Bosch is een stugge ploeg, die vrij degelijk speelt en vooral in thuiswedstrijden weinig weggeeft. In het begin van het seizoen zijn ze twee keer overlopen door Go Ahead Eagles en Sparta en kregen ze negen goals tegen. Van Eck, zelf ooit ook verdediger geweest, is toen van achteruit de organisatie gaan neerzetten. Den Bosch wint zelden van ploegen die beter zijn, maar aan de andere kant verliezen ze thuis ook zelden van mindere tegenstanders. Twee van de drie laatste thuisduels eindigden in 0-0.”

Is iedereen in Den Bosch gerust op een goede afloop?

,,Het grootste gedeelte heeft goede hoop dat we tot halve finale gaan doordringen. De meesten zullen de verhoudingen op 80/20 inschatten. Vooral de fans die nu een kaartje hebben gekocht en bijna nooit komen, zullen denken dat het een makkie wordt. De vaste supporters weten wel beter. Den Bosch is niet goed genoeg om een tegenstander zomaar even op te rollen. Eerder hebben ze het tegen WKE en Excelsior ’31 ontzettend lastig gehad. Daarbij hebben enkele amateurclubs al eredivisionisten uitgeschakeld. Dat is clubs uit de Jupiler League nog niet gelukt.”

,,Natuurlijk is het een groot voordeel dat we thuis spelen. Ook kan van onderschatting geen sprake zijn. Dat heb je misschien als je ergens op dinsdagavond uit speelt, op een slecht veld en zonder uitsupporters. Maar nu met een goedgevuld stadion, en een halvefinaleplaats die op het spel staat, moet iedereen van het belang van de wedstrijd doordrongen zijn.”

POPULAIRE BERICHTEN