Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, heb jij je zitten verbijten op de Westmaat zaterdag?

,,Het is heel simpel. Als je vier tegengoals krijgt, waarvan drie persoonljke fouten, dan wordt het heel lastig. In mijn beleving valt hier niet tegenop te coachen. Er werden zulke domme fouten gemaakt, die zie je niet eens op Vierde Klasse-niveau. Ook werd er balverlies geleden op plekken waar het niet mag en niet nodig is. Het was weer het oude liedje. Als je dan ook nog vroeg een penalty mist, weet je dat het weer zo’n wedstrijd wordt. Die strafschop van Raily was loepzuiver ingeschoten, maar had alleen te weinig vaart.”

Het leek bij vlagen wel Comedy Capers, net als tegen FC Lisse…

,,Het was bijna om medelijden mee te krijgen. Tenenkrommend. Maar nogmaals: hier valt in mijn beleving niet tegenop te coachen. En geloof mij dat Oosterlee hier nog het meest wakker van ligt. Ik ben het niet altijd met hem eens. Ik vind bijvoorbeeld, met alle respect voor de anderen, dat Bart Freke hoort te spelen. Oosterlee legde uit dat Freke niet speelde omdat hij anders in de mandekking zou komen. Daar ligt niet zijn kracht. Daar valt wat voor te zeggen. Ik vind wel dat als afspraken niet worden nagekomen, er ingrepen moet worden. Dan moeten bepaalde jongens op het bankie worden gezet. De vraag is dan wel: heb je beteren?”

Op welke spelers doel je?

,,Troost speelde, net als vorige week tegen Lisse, ongelukkig, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Eigenlijk loopt de gehele verdediging te schutteren. Ismael Celen vind ik één van de betere spelers in de Topklasse, maar die heeft het ook even niet.”

,,Het gekke is dat ik Rijnsburgse Boys de eerste helft niet eens zo heel slecht vond spelen. Qua strijd en beleving was er niets mis. Alleen na de 3-0 goal gingen de koppies hangen. Aan die tweede goal kon Rijnsburgse Boys overigens niets doen. Dat was een geweldige goal van Ozturk, een goede voetballer overigens.”

Ik zag een interview van jou met Oosterlee, waarin hij vertelde dat het mentaal niet goed zit. Wat is jouw visie daarop?

,,Niek zei dat het in de koppies niet goed zit. Volgens mij kan het aan de inzet niet liggen. Geen voetballer gaat het veld in met de intentie om te verliezen. De wil om te winnen zal er vast wel zijn. Alleen worden er afspraken niet nagekomen. Dan is maar één oplossing: naar het ‘bankie’. Verder zou ik het 1/2/3 ook even niet weten. Wie het weet mag het zeggen. Oosterlee werkt de hele week met die jongens en staat drie keer per week met ze op het trainingsveld.”

Maar moet er niet wat gebeuren? Zo gaat het Rijnsburgse Boys nooit lukken om bij de eerste zeven te eindigen..

,,Daar ben ik het niet mee eens. Plaats zes is weg, dat verschil is acht punten, maar van de zevende plek staan ze slechts twee puntjes af. Die strijd ligt nog volledig open. Nadeel is alleen dat Rijnsburgse Boys zich nog heel weinig misstappen kan permitteren.”

Behoort een vroegtijdig vertrek van Oosterlee tot de mogelijkheden?

,,Ik denk niet dat Rijnsburgse Boys dat gaat doen. Daar is het de club niet naar. De laatste die werd ontslagen was Rob Kiebert in de jaren negentig, omdat ze er toen heel slecht voor stonden. Maar Rijnsburg degradeerde alsnog, dus was Kiebert voor niets weggestuurd. Ik hoor en zie wel heel veel gemopper. In de sportschool was het weer hopeloos, en ik zag ook veel kritiek op Facebook. Mensen klagen dat de trainer weg moet en Dick Heemskerk het moet overnemen. Ik denk alleen niet dat Oosterlee wegsturen de oplossing is.”

,,Overigens sprak ik zaterdag nog even met Joost Leonard. Die zou volgens de geruchten terug naar Noordwijk of Lisse gaan, maar Joost ontkende dat. Hij heeft al met de nieuwe trainer gesproken en wil bij Rijnsburgse Boys blijven.”

Spreken van twee gevallen grootmachten is wellicht overdreven, maar IJssemeervogels verkeert ook niet in heel beste vorm. Zie jij de Vogels voor de eerste zeven in aanmerking komen en dus als een concurrent voor Rijnsburgse Boys.”

,,Het is heel simpel. Alle ploegen die binnen vijf of zes plekken van Rijnsburg staan zijn concurrenten. Ook IJsselmeervogels dus. Door die blunders hielp Rijnsburg IJsselmeervogels zaterdag in het zadel. Grootmacht of niet, de Vogels liepen na vijf nederlagen op rij ook niet over van het zelfvertrouwen. Ze haalden overigens wel een hoog rendement uit hun kansen.”

Nou dan naar FC Lisse. Dat viel ook niet bepaald mee…

,,Ik had gedacht dat Lisse de weg naar boven zou gaan vinden. Met alle respect, maar thuis van SteDoCo moet je winnen. Voetbal blijft toch iets ongrijpbaars.”

Zorgwekkend is toch wel dat SteDoCo, de hekkensluiter, tot op drie punten naderde. Wat zegt jou dat?

,,Lisse is geen club waar het snel onrustig wordt en schreeuwende supporters langs de lijn staan als het slecht gaat. Er is niet veel druk. Geen idee wat het zegt. Wel grappig overigens. Ik hoorde een supporter roepen dat het veld te goed is. Vorig jaar op het slechte veld wonnen ze wel regelmatig thuis, maar nu met dat goede veld hebben ze nog niets gewonnen.”

Een positieve uitzondering was Katwijk, hoewel het spel niet geweldig was. Hoe ver zie jij de oranjehemden komen?

,,Ze zijn kampioenskandidaat, absoluut. Ze barsten van het vertrouwen dat ze zelfs mindere wedstrijden gewoon winnen. Katwijk heeft zo’n goede verdediging. Het is gewoon een heel uitgebalanceerd team. Ik heb eerder geroepen dat ik Kozakken Boys en Spakenburg als grootste titelkandidaten zag en Katwijk als outsider, maar ik ga het omdraaien. Spakenburg is wat mij betreft outsider en Katwijk en Kozakken Boys gaan het uitmaken. Maar nogmaals: het is belangrijk waar je aan het einde van de rit staat.”

Quick Boys doet het ook uitstekend en pakte zelfs een clubrecord. Hoe duidt jij de prestaties?

,,Quick Boys ligt op koers. Heel knap dat ze tien keer op rij hebben gewonnen. Ik heb ze de laatste tijd niet veel zien spelen, maar volgens mij klopt het gewoon. Een belangrijke rol is, denk ik, weggelegd voor Jan Zoutman. Een trainer die overal waar hij heeft gezeten succes heeft gehad. Dat begon bij Argon, en ook later bij IJsselmeervogels heeft hij het goed gedaan. Hij weet wat er voor nodig is om successen te halen. De rijen zijn gesloten bij Quick Boys en er is weer hosanna. Terecht natuurlijk.”

,,Net als bij Katwijk is er bij Quick Boys al veel duidelijkheid over volgend seizoen. Een goede zaak. Bijna iedereen weet waar-ie aan toe is. Het loopt lekker bij Quick Boys. Het heeft ze ook een aantal jaren tegengezeten natuurlijk. Vorig jaar bijvoorbeeld met die blessure van Yordi Teijsse. Die blijkt toch heel belangrijk. Waar hadden ze gestaan als hij wel het hele seizoen had kunnen spelen? Als het goed gaat, blijven de rijen gesloten. Quick Boys is een roerige club, met een kritische achterban. Er is nu alleen weinig aanleiding voor kritische noten. Daarnaast heeft Quick Boys, hoe je het ook wendt of keert, een bepaald aanzien.”

VVSB beleefde een goede generale repetitie. Hoe belangrijk was de zege bij Magreb ’90 volgens jou?

,,Los van de bekerwedstrijd tegen Den Bosch was dit gewoon erg belangrijk. De beker en competitie staan los van elkaar. Dit had VVSB nodig in de competitie. Ik had vorige week nog telefonisch contact met Wilfred van Leeuwen en hij maakte een beetje een verslagen indruk. Maar wat ik vorige week al zei: als je kansen creëert, komen de goals vanzelf. Het zou veel erger zijn als je geen kansen meer krijgt. Die vier goals zijn natuurlijk lekker voor het vertrouwen. Ik zag dat Serbony had gescoord en Bekooij na een knappe solo.”

,,De competitie voor VVSB is en blijft het belangrijkste. De beker is een extraatje. Den Bosch start als favoriet, laat dat duidelijk zijn. Dat gaf Wilfred in een interview op Omroep West ook toe. Maar als VVSB een goede dag heeft en Den Bosch een mindere dag, dan is het mogelijk. Ik schat de kansenverhouding in op 55-45 in het voordeel van Den Bosch. Het is natuurlijk maar een niveautje verschil. Den Bosch is vanwege FC Emmen gewaarschuwd. Als ze het serieus nemen, en daar ga ik wel vanuit, wordt het lastig voor VVSB. Maar onmogelijk is het niet. Ze hebben ook niets te verliezen. Niemand zal raar opkijken als VVSB uitgeschakeld wordt door Den Bosch. Andersom is dat natuurlijk wel zo.”

VVSB kan de tweede amateurclub uit de historie worden die de laatste vier bereikt. Enkel IJsselmeervogels in de jaren zeventig lukte dat eerder. Mocht VVSB slagen, hoe bijzonder is dat dan volgens jou?

,,Heel bijzonder natuurlijk. Die generatie van IJsselmeervogels wordt nog altijd op handen gedragen in Spakenburg. Jaan de Graaf heeft er nog een profcontract aan overgehouden. Het zou overigens kunnen dat twee amateurclubs de halve finale halen, want ook HHC zit nog in het toernooi. Dat zou helemaal uniek zijn. Misschien loten ze wel tegen elkaar. Maar eerst FC Den Bosch. Een te nemen horde, het is te doen, hoewel Den Bosch favoriet is.”

POPULAIRE BERICHTEN