,,Dit is leuker dan met 7-0 winnen”, grijnsde Jeroen Hessing als een boer met kiespijn. Zijn grapje was er om de treurige werkelijkheid te verhullen. Rijnsburgse Boys speelde tegen ONS Boso Sneek voor rust prima, maar de tweede helft was echt om van te huilen. Dat de Uien toch met een zege van het veld stapten, was miraculeus: 4-3.

De tijden dat de Middelmors een onneembare vesting was, en tegenstanders op voorhand wisten dat er niets te halen viel, ligt al ver achter ons. Tegenwoordig worden uitwedstrijden in Rijnsburg door opponenten eerder rood omcirkeld. Rijnsburgse Boys is van een nietsontziende gastheer veranderd in een gulle en deelt regelmatig voor eigen publiek cadeautjes uit.

Supporter van Rijnsburgse Boys zijn is dit seizoen eerder een kwelling dan een prettige weekendbezigheid. De ploeg leeft ver onder zijn stand. Niet alleen gezien de stand op de ranglijst, maar ook qua spel. Daarom slaakten de supporters vanmiddag om kwart over drie een zucht van verluchting. Eindelijk eens een zorgeloze middag, met voetbal bovendien dat kon bekoren. Rijnsburgse Boys kon ’s avonds op verjaardagen of in de kroeg weer eens als prettig gespreksonderwerp aangesneden worden.

Woede
Maar toen brak die (bijna fatale) tweede helft aan, vermoedelijk één van de slechtste uit de clubhistorie. Werkelijk alles ging fout. Verbijstering, ongeloof en woede maakten zich meester van de aanwezigen op de Middelmors. Althans, die voor Rijnsburgse Boys waren. Want de supporters van ONS Boso Sneek konden hun geluk niet op. Zij hadden zich halverwege reeds verzoend met de twaalfde seizoensnederlaag, maar waren toch weer in de race. Yumé Ramos maakte al vlot de 3-1, niet veel later gevolgd door een goal van ploeggenoot Danny Kampstra. En het werd nog erger: Cutrick Gonzales tekende na 63 minuten voor de 3-3. De Rijnsburgse defensie stond erbij en keek ernaar. Of beter gezegd: legde de rode loper uit.

Niek Oosterlee zag het met lede ogen aan. ,,Als je in de rust met 3-0 voor staat, moet die overwinning gewoon binnen zijn. Maar bij ons zijn drie goals niet voldoende. Dat is het verhaal van het seizoen. We zijn verdedigend zo kwetsbaar en roepen de problemen over onszelf af door het maken van grote persoonlijke fouten. Daar valt niet op te trainen en niet tegenop te voetballen.”

De laatste weken was Renee Troost de kop van jut, maar de verdediger ontbrak door ziekte. Zijn vervanger Bart Freke deed het niet veel beter en kreeg na afloop de volle laag van Oosterlee. ,,Iedereen heeft het hier altijd maar over de Bart Freke uit de Hoofdklasse. Natuurlijk heeft hij voetballend veel kwaliteit, maar verdedigend kan het gewoon niet meer. Op Topklasse-niveau moet je verdedigend je mannetje staan, een killer zijn. Anders roep je de problemen over jezelf af.”

Aanknopingspunten
En zo was iedereen op de Middelmors ondanks de zege vooral kritisch, maar toch waren er ook aanknopingspunten. De eerste helft bijvoorbeeld, waarin Rijnsburgse Boys prima speelde. Aanvallend dan, want ook toen al had de Rijnsburgse defensie zijn handen vol. Maar het zag er aan de bal prima uit. De eerste twee goals waren doelpunten uit het boekje: kopgoals van Joost Leonard en de sterke Joel Tillema. Toen Marvin Wijks na een te korte terugspeelbal voor de 3-0 tekende, zat de thuisploeg op rozen en leek de geblesseerde aanvalsleider Raily Ignacio (met een knieblessure zes tot acht weken uit de roulatie) helemaal niet gemist te worden.

Maar in de tweede helft zakte Rijnsburgse Boys als een plumpudding in elkaar. Behalve één man: Richard van Nieuwkoop. Hij was het die Rijnsburgse Boys voor meer schade behoedde en scoorde een dikke voldoende ondanks drie tegengoals. Van Nieuwkoop bleek goud waard, evenals Wijks. De rechteraanvaller zette in blessuretijd nog een keer aan en werd gevloerd in het vijandelijke strafschopgebied. Strafschop, oordeelde arbiter Serik. Wijks pakte het buitenkansje zelf uit, schonk Rijnsburgse Boys een hele welkome zege en groeide uit tot de man van de wedstrijd.

Rijnsburgse Boys blijft daardoor in de race voor de zevende plaats, die recht geeft op de Tweede Divisie. De achterstand op GVVV bedraagt twee punten. Bovendien werd het verschil met nummer voorlaatst ONS Boso Sneek opgevoerd tot acht punten. Een ogenschijnlijke veilige marge. Oosterlee telde zijn zegeningen. ,,Op basis van de tweede helft had Sneek deze wedstrijd gewoon moeten winnen.”

Rijnsburgse Boys – ONS Boso Sneek 4-3 (3-0). 9. Leonard 1-0, 26. Tillema 2-0, 33. Wijks 3-0, 48. Ramos 3-1, 56. Kampstra 3-2, 63. Gonzales 3-3, 90+2.Wijks 4-3 (strafschop)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse (71. Van Eeuwijk), Hessing, B. Freke (65. Tol), Ossevoort, Sardar, Tillema, Van der Vijver, Koemans, Wijks, Leonard

Archieffoto: Hans Heemskerk

Samenvatting TV West

[youtube id=”i5RpcVAtcF8″ width=”620″ height=”360″]

Reactie Joost Leonard bij Omroep West

[youtube id=”dB–6Ct2FEE” width=”620″ height=”360″]

POPULAIRE BERICHTEN