De move van Bart van der Weijden is geen unicum. Je hoort het vaker. Eind twintig en nog één keer de kans grijpen om op een hoger niveau te kunnen voetballen. De 28-jarige middenvelder uit Leiden wil het ook. Na de zomer verlaat hij het veilige nest van UVS in om het drie trappen hoger te proberen bij Ter Leede. ,,Het ging knagen.”

In het Leidse had Van der Weijden alles wat zijn hart hem begeerde. Hij voetbalde met vrienden in clubkleuren die hij jaren met trots droeg. Hij was in de afgelopen periode aanvoerder van de tweedeklasser en wist samen met de technische commissie een prachtig team om zich heen te bouwen. Van der Weijden voetbalde met jongens Sven Verlaan, Mart Spierdijk, Tomas Tavilla of Thom de Vries. Spelers die zich ook al hadden bewezen in de Duin- en Bollenstreek.

Toch lukte het UVS in de afgelopen jaren niet om als club een stap omhoog te maken. ,,Ik heb altijd het idee gehad dat er meer in zat met dit team”, vindt de Leidse middenvelder nu. ,,In oefenwedstrijden tegen eersteklassers, of hoofdklassers zoals FC Rijnvogels, merkten we altijd dat we prima mee konden. Maar juist tegen de kleinere clubs in de Tweede Klasse kwamen in we in de problemen.”

In gesprek met UVS
Waar het de Leidse ‘sleeping giant’ niet lukte te promoveren, koos Van der Weijden nu voor zichzelf. ,,En daar heb ik serieus een paar nachten van wakker gelegen. Ik ben samen met de technische commissie heel druk bezig geweest om het team te versterken in de afgelopen jaren. En nu ik bijna alle jongens om mij heen heb, die ik als speler mij kan wensen, ga ik zelf weg.”

,,Weer tegen RCL of DoCoS is leuk, maar dat heb ik eigenlijk wel gezien.”

Het begon eigenlijk met de jaarlijkse gesprekken tussen spelers en technisch commissie. Waar Van der Weijden doorgaans niet eens in gesprek hoefde over een extra seizoen in Leiden, vroeg hij nu wel een moment aan om in conclaaf te gaan met de beleidsbepalers. Eigenlijk met maar één duidelijke boodschap: een stap omhoog proberen.

,,Weer tegen RCL of DoCoS is leuk, maar dat heb ik eigenlijk wel gezien. Ik wil nieuwe mensen leren kennen en mij testen op een hoger niveau.” Dat de twintiger uitgerekend de derby’s noemt is zo gek niet. Het zijn de wedstrijden waarbij de Leidse eer op het spel staat en waar hij zelf in 2017 een hoofdrol speelde tegen het rood-witte RCL.

De wondergoal die hij destijds wist te maken, prijkt nog steeds op zijn Twitter-kanaal. Met een briljante stift van buiten het strafschopgebied verschalkte hij de Leiderdorpse doelman. Een goal om door een ringetje te halen op een bijzonder moment. ,,Mijn opa was vlak daarvoor overleden. Precies bij dat duel waren veel neefjes en andere familieleden komen kijken. Dat ik uitgerekend op dat moment misschien wel mijn mooiste goal maak in het shirt van UVS vind ik nog steeds heel bijzonder.”

Het gaf zijn status in het Leidse nog wat extra glans. Verder werd zijn persoonlijkheid en voetballende vermogen in de afgelopen jaren al op waarde geschat in de Sleutelstad. Misschien juist dat die veiligheid hem benauwde en in zijn achterhoofd het zaadje plantte om zijn heil ergens anders te zoeken.

Zijn keuze viel op Ter Leede. ,,Het is best een stap; van de Tweede Klasse naar de Derde Divisie”, erkent hij. ,,Ik ben ook best benieuwd naar het niveau van de spelers. Kan ik dat zelf bijvoorbeeld ook aan? Ter Leede speelt op een landelijk niveau. Jongens die in de Derde Divisie spelen, kunnen gewoon goed voetballen. Maar die uitdaging ga ik graag aan. Ik heb er ook vertrouwen in dat ik het kan.”

Een totale stap in het onbekende is het dan weer niet helemaal. In Sassenheim komt Van der Weijden de trainers Steef Roodakkers en Cees van Tongeren tegen. Hij werkte eerder met beide heren; met Roodakkers bij UVS en met Van Tongeren bij GHC, waar hij ook nog één jaar speelde. ,,We weten dus wat we aan elkaar hebben.”

,,Ik heb deze stap bewust gemaakt. Zowel op sportief als sociaal gebied.”

Naast z’n leeftijd en honger naar een stap omhoog, past de transfer nu ook in het totaalplaatje van de Leidenaar. Een jaar of tien geleden had hij een zelfde soort stap kunnen maken, maar koos Van der Weijden bewust om zijn studie voorrang te geven. ,,Ik heb als junior in de jeugd van Feyenoord en ADO Den Haag gespeeld.”

,,Toen ik een jaartje of veertien, vijftien was ben ik teruggegaan naar UVS. Na een paar jaar kon ik naar de Bollenstreek, maar toen heb ik die move niet gemaakt. Nu ik mijn leven redelijk op orde heb, vind ik het wel tijd. Ik ben nu fulltime accountant in Voorburg en heb de ruimte om trainen op drie keer in de week te trainen.”

Sociaal gebied
De inmiddels in Valkenburg woonachtige Van der Weijden vindt het alleen vreemd dat hij – voorlopig – zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld in het blauw-wit van wat je inmiddels wel ‘zijn’ UVS kan noemen. ,,Dat voelt nog wat vreemd aan. Maar ik heb deze stap bewust gemaakt. Zowel op sportief als sociaal gebied. Ik wil nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast weten veel van mijn vrienden dat voetbal mijn grote passie is, dat ik er veel voor doe en laat. Dat hoort zo’n stap naar de Derde Divisie daar ook bij.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Voetbalnomade Krul klaar om te knallen bij Katwijk


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN