Sven van der Plas werd geboren op 1 februari 2006 en is momenteel tweeënhalf jaar actief in de jeugdopleiding van PSV. Voordat hij de stap naar Eindhoven maakte, speelde de Katwijker op Nieuw Zuid. Quick Boys TV ging op bezoek bij de 17-jarige Katwijker om het te hebben over zijn PSV-periode, het dagelijkse leven, Quick Boys en toekomstplannen.

Van der Plas groeide op in een muzikale familie, eentje die geen voetbalachtergrond had in het Katwijkse. Anders dan zijn familieleden besloot een jonge Sven te gaan voor het voetbal in plaats van muziek, hierbij was de keuze voor het blauw-wit snel gemaakt. ”We woonden in de buurt van Nieuw Zuid, dus Quick Boys was het meest voor de hand liggend”, vertelt Van der Plas.

”Ik ben begonnen in de F15, dat was destijds een soort talententeam voor jongetjes die er boven uitstaken bij de landenteams. Vervolgens heb ik in de F4 en F1 gezeten. Vanaf de F1 heb ik altijd in het hoogste team gezeten en telkens een jaar overgeslagen.”

”Ik heb altijd in de verdediging gestaan, op een kleine periode als stormram in de spits na. Ik ben altijd al lang geweest, dus dan wordt automatisch tegen je gezegd: ‘ga maar in de verdediging staan’. Ik denk dat ik dit prima doe.”

”Het is niet te doen om elke dag heen en weer te reizen vanuit Katwijk naar Eindhoven.”

De centrale verdediger, zelf opgegroeid samen met zijn ouders en broer, woont nu in een gastgezin in de buurt van Eindhoven. ”Het is niet te doen om elke dag heen en weer te reizen vanuit Katwijk naar Eindhoven. Dan zit je zo vijf uur in de trein en dat is onmogelijk te combineren met school en voetbal, dus ik verblijf zo’n drie of vier nachten in de week bij het gastgezin.”

”Maandagochtend vertrek ik vanuit Katwijk met het openbaar vervoer naar school, dan hebben we van 9 tot 1 uur school. Daarna worden we opgehaald met een grote bus om te trainen op de Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Zowel maandag als dinsdag na de training verblijf ik bij het gastgezin, woensdag heb ik een langere dag school en daarna ga ik weer naar huis toe. De donderdag ziet er hetzelfde uit als de maandag en dinsdag. Wat betreft de vrijdag hangt het af van de tegenstander of ik naar Katwijk ga of in Eindhoven blijf.”

Naast zijn voetballende activiteiten bij PSV heeft de verdediger ook zijn verplichtingen op school. ”We hebben een beperkt aantal uren, meestal is dit van 9 tot 1 uur. Het aantal vakken is aangepast, we hebben bijvoorbeeld geen maatschappijleer en gym. Iedereen volgt de kernvakken en de vakken uit zijn vakkenpakket.”

”Het is een onzekere wereld waarin je altijd moet presteren.”

Jeugdspeler zijn van een van de beste jeugdopleidingen van Nederland brengt ook een bepaalde druk met zich mee. ”Het is een onzekere wereld waarin je altijd moet presteren. Elke dag, week en wedstrijd moet je presteren. Doe je dit niet, dan krijg je dat te horen. En als dit een langere tijd aanhoudt word je weggestuurd.”

”Vanaf het begin van mijn PSV-periode sta ik in de basis en speelde ik ook al met een jaar hoger mee. Het tweede jaar was ik doorgeschoven naar de onder 17, maar speelde ik de wedstrijden wel met mijn eigen leeftijdsgenoten, net zoals dit seizoen”, vertelt Van der Plas, die nog tot medio 2024 vastligt. “Na het eerste jaar heb ik gelijk een contract aangeboden gekregen voor drie jaar, dus dat stukje druk van weggestuurd worden of niet zat er voor mij niet meer bij. Dit contract loopt nu nog anderhalf jaar door.”

”Ik wil door in het voetbal en mijn baan ervan maken.”

De Katwijker is op de goede weg om het betaalde voetbal te halen, maar toch sluit hij een terugkeer op Nieuw Zuid niet uit: ”Ik wil door in het voetbal en mijn baan ervan maken, zodat ik er van kan gaan leven. Als het allemaal echt in de soep loopt qua profvoetbal, is Quick Boys 1 zeker een optie.”

Bekijk hieronder de gehele sfeerreportage van Quick Boys TV met Sven van der Plas

POPULAIRE BERICHTEN