Ad Hendriksen hoopt dat de KNVB alsnog actie onderneemt tegen Spakenburg in de dopingzaak rondom de landskampioen. De voorzitter van Rijnsburgse Boys reageert op de publicatie van de conclusies van de Dopingautoriteit en een artikel in de Volkskrant, waarin de rol van Spakenburg in het onderzoek gelaakt wordt. Volgens Hendriksen zou een ‘publiekelijke reprimande’ op zijn plaats zijn. ,,Ik herinner me een artikel in de VI, nog niet zo lang geleden, over doofpot-affaires. Ik hoop niet dat deze zaak daar ook in verdwijnt.”

,,Het gaat ons niet om punten in mindering, een eventuele titel of andere sancties, maar om Fair Play”, vervolgt Hendriksen. ,,Ik heb niet zo veel op met wielrennen, maar ze proberen wel met man en macht de sport schoon te maken. Op het voetbalveld worden wel eens onterechte strafschoppen of rode kaarten gegeven, maar dat is all in the game. Doping hoort niet thuis in de sport.”

In augustus verscheen in NRC Handelsblad een artikel waarin twee (anonieme) spelers dopinggebruik in het seizoen 2011-2012 en het begin van de voetbaljaargang 2012-2013 toegaven. De Nederlandse Dopingautoriteit startte een onderzoek en stelde woensdag bij de presentatie van zijn bevindingen dat er te weinig bewijs is voor een tuchtzaak. De onderzoekers concluderen dat een middel met de verboden stof methylhexanamine minimaal twee keer in de kleedkamer aanwezig is geweest. Het gebruik daarvan noemt de autoriteit ‘meer dan aannemelijk’.

Bloedsamples

,,Dat zijn exact de woorden die Marc Schoonebeek (voorzitter van Spakenburg) in de uitzending van Knevel & Van den Brink als reactie op de onthullingen van NRC heeft gezegd”, vertelt Hendriksen. ,,Om de schuld van individuele spelers aan te tonen, heb je bloedsamples nodig. Of iedereen moet bijvoorbeeld naar individuele spelers gaan wijzen. Maar iedereen heeft zijn mond gehouden. Gelet op de uitzending had ik gehoopt en gerekend op passende maatregelen. Het zou goed zijn als de KNVB Spakenburg een publiekelijke reprimande geeft.”Hendriksen

Vandaag verscheen in de Volkskrant een artikel waarin wordt gesteld dat Spakenburg het dopingonderzoek frustreerde. In een vertrouwelijk rapport staat dat er sprake was van een niet-coöperatieve houding, zo lieten bronnen aan de Volkskrant weten. In de slotalinea staat dat de KVVB met de Dopingautoriteit in gesprek gaat over de conclusies. Volgens een woordvoerder van de bond is het nog te vroeg om conclusies te trekken over mogelijke gevolgen voor Spakenburg.

Hendriksen zegt geïntrigeerd te zijn door die laatste zin. ,,Daaruit mag je opmaken dat dit nog niet het einde is. We hopen dat de onderste steen bovenkomt. Het kan niet zo zijn dat Spakenburg wist van de aanwezigheid van die potten in de kleedkamer, vervolgens maatregelen aankondigt, één keer foei zegt en er geen navolging aangeeft en niet rapporteert aan de KNVB. Dat vind ik echt ongelooflijk. Dat is hetzelfde als ik tegen mijn zoon zeg dat hij ’s avonds zijn fiets niet buiten mag laten staan en ik ’s avonds dan niet ga kijken of die fiets binnen staat.”

Genoegdoening Oosterlee

Rijnsburgse Boys eindigde in het seizoen 2011-2012 een punt achter Spakenburg als tweede. De club zou bij een eventuele straf voor Spakenburg alsnog het kampioenschap toegekend kunnen krijgen. ,,Met alle respect maar om een titel is het ons niet te doen. Dan zijn we kampioen en dan? We gaan niet meer naar het gemeentebordes. Het zou enkel voor Niek Oosterlee de ultieme genoegdoening zijn.”

Volgens Hendriksen neemt de KNVB doping totaal niet serieus. Als voorbeeld noemt hij de dopingcontroles bij Spakenburg – Rijnsburgse Boys in de openingswedstrijd van dit seizoen. Na loting kwamen uitgerekend Hessing en Ignacio, spelers die ten tijde van de problematiek voor Spakenburg speelden, uit de koker rollen. ,,Een wassen neus”, zegt Hendriksen. ,,Het interesseert de KNVB geen knal. Die controles hebben alleen zin als ze periodiek worden uitgevoerd. Het was logisch dat ze bij Spakenburg-Rijnsburg kwamen, maar daarna zijn ze bij ons niet meer geweest. Ze wilden alleen ten tijde van de affaire de indruk wekken dat ze er serieus mee bezig waren. Ze waren bij ons acht jaar geleden, in de Hoofdklasse, voor het laatst geweest.”

,,Wij hebben een bepaling in de contracten dat spelers bij dopinggebruik op staande voet ontslagen worden. Het is immers een schande voor de vereniging en voor sponsoren als wij met doping geconfronteerd zouden worden. Goed is goed en slecht is slecht. In dat laatste geval moet er opgetreden worden. Maar wij zijn geen partij in deze en wachten rustig af.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hans Heemskerk

[pollone id=”7″]

POPULAIRE BERICHTEN