FC Lisse was zaterdag een onneembare vesting voor Kozakken Boys op sportpark Ter Specke. De koploper kreeg een zure appel op zijn bord voorgeschoteld en verloor met 2-1.

De ploeg van Danny Buijs kwam van een koude kermis thuis. Je wordt niet zomaar kampioen van de Topklasse, want Spakenburg won en naderde de Werkendammers tot op twee punten. Zowel bovenin als onderin op de ranglijst blijft het dringen geblazen en is de spanning voelbaar met nog vijf speelrondes te gaan.

FC Lisse deed aan de onderkant goede zaken. Coach Misha Salden was dan ook in zijn nopjes met de overwinning. ,,We misten vandaag drie vaste basisspelers. De jongens hebben het subliem opgepikt. Dit zijn bonuspunten voor ons. Deze winst geeft vertrouwen, want van de koploper winnen doet ook niet iedereen.”

Zoontjes en Winter

Salden had nogal wat personele gebreken door schorsingen van Roel de Goede en Niels Buijs. Mo Messaoud was geblesseerd. Door een paar doordachte omzettingen van Salden bleek dat de juiste formule tegen Kozakken Boys. Een van de uitblinkers aan Lisse-kant was ongetwijfeld Kevin Winter. Hij was het die samen met Tom Zoontjes de gehele wedstrijd rust uitstraalde.

Winter: ,,Als je vooraf had gezegd dat we van de koploper zouden gaan winnen, was je voor gek verklaard. Ik heb een heerlijke wedstrijd gespeeld en we hebben verdiend gewonnen, vind ik. Als we dit de volgende wedstrijd weer kunnen flikken ziet de wereld er weer heel anders uit.”

Hardenberg

Als een sneltrein schoot de ploeg van Salden uit de startblokken. De coach keek met genoegen naar het scorebord na koud een minuut spelen. Koen Fokkema gaf zijn ploeg met een bekeken schuiver vleugels. Een betere start kon de formatie van Salden zich niet wensen. Met prachtige combinaties ging de ploeg op zoek naar meer. Lisse werd daarvoor fors beloond. Een eigen doelpunt van Wesley Pollemans betekende de 2-0 voorsprong rond de 34e minuut. Wat een weelde voor FC Lisse.

De Kozakken konden er weinig tegenover stellen. Het hanteerde veelal de lange bal. Alleen zonder succes. Buijs wisselde twee spelers in de eerste helft om aanvalsleider Berry Powel te ondersteunen. In de extra tijd van de eerste helft kwam de eerste mogelijkheid voor de Boys, maar Mark de Vries pareerde de inzet van Richie Basoski met verve.

Zaak voor FC Lisse was om de tweede helft de rust te bewaren. Dat Kozakken Boys zou komen de tweede helft was zeker. Er volgde een fase dat de druk zeer hoog was. Maar Lisse liet zich niet ontregelen, ook niet op het fysieke vlak. Powel werd goed in bedwang gehouden, ondanks een paar dreigende situaties in het zestienmetergebied van Lisse.

Goede wissel

Lisse kreeg zelf de beste kansen. Guido Pauw verzuimde alleen voor keeper Jesper Hogedoorn de 3-0 te maken. Salden bracht vervolgens Thierry Monteny. Een prima zet, want met zijn snelheid bracht de aanvaller meteen meer leven in de brouwerij. Rik Vermeulen had met nog een kwartier te gaan de 3-0 op zijn schoen, maar schoot naast.

De wedstrijd bleef spannend tot het laatste fluitsignaal. Kozakken Boys ging tot het uiterste om de aansluitingstreffer te maken. Dat lukte eindelijk met nog een kwartier op de klok. Leon Bot gaf de ploeg van Buijs weer hoop met de 2-1. Maar Lisse hield knap stand het laatste kwartier en won terecht, met dank aan keeper Mark de Vries en de paal.

Salden: ,,Gelukkig trokken we de winst over de streep. Wij voerden grote delen van de wedstrijd de regie. De tweede helft hadden we de kansen beter uit moeten spelen. Dan hadden we het ons een stuk gemakkelijker gemaakt. Desondanks ben ik zeer tevreden wat de jongens hebben laten zien vandaag. Ze gingen er honderd procent voor om een goed resultaat neer te zetten. Dat uitgerekend de koploper het haasje was, is dubbel meegenomen.”

FC Lisse – Kozakken Boys 2-1 (2-0). 1. Fokkema 1-0, 34. Pollemans 2-0 (eigen doelpunt), 75. Bot (2-1)

FC Lisse; De Vries, Zoontjes, Valk, Morsen, Winter, Van Heulen, Broekhuizen, Winter, Vermeulen (82 Rauws) Fokkema (65 Monteny), Pauw, Hardenberg