Iedere week blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, jammer dat je zaterdag een titelfeestje van Katwijk misliep?

,,Zo zie ik het niet. Ik denk dat het Katwijk helemaal niet slecht uitkwam. Ik stond naast een man van Katwijk en die merkte terecht op dat het ook helemaal geen weer voor een rondrit en een huldiging op het gemeentehuis was. Bovendien speelde het Nederlands elftal. Katwijk mag het nu over twee weken lekker thuis afmaken tegen ASWH. Ze hebben dan aan een punt genoeg. Hopelijk is het dan ook wat beter weer.”

Ik las dat Katwijk wel weer eens als een kampioensploeg speelde. 

,,Dat vond de trainer, Dick Schreuder, ook. Ik was het daar niet helemaal mee eens. Ik vond het spel van Katwijk best aardig, ze waren ook beter, maar de eindpass was niet goed verzorgd. Natuurlijk is het zo dat Ter Leede reactievoetbal speelde, maar ik vond dat ze het verdedigend goed hadden staan. Daarvoor verdienen ze een compliment. Katwijk bleef geduld houden en werd daarvoor uiteindelijk beloond met de winnende goal van Susan. Wat een prachtige goal was dat.”

Hij schijnt meer in huis te hebben, Susan kan zo bij Omroep West als presentator aan de slag.

,,Ik denk dat je doelt op het filmpje waarin Susan het programma afkondigde. Zulke dingen ontstaan, ik ken Susan al heel lang. Hij was in opperbeste stemming en pakte opeens de microfoon. Ik vond dat hij het nog niet eens heel slecht deed. Hij hield alleen de microfoon iets te dicht bij zijn mond.”

Het was aan het filmpje af te zien dat je een goede band hebt met Susan. 

,,Wat ik net al zei, bij spelers die je wat langer kent, ontstaan die dingen gewoon. We hoeven daar niet geheimzinnig over te doen, maar een vriend van mij had een café in Leiden en daar kwam Robbert op zondagmiddag wel eens een biertje doen. Het is niet zo dat we een x aantal keer per jaar afspreken, maar we komen elkaar wel eens tegen in het uitgaansleven.”

Heb je met nog meer spelers een goede verstandhouding?

,,Jij wilt natuurlijk namen horen, maar ik had bijvoorbeeld ook een goede band met Peter Freke, hoewel dat anders was dan met Susan. Jaap van Duijn zie ik vaak in de sportschool en Richard van Nieuwkoop ken ik al van jongs af aan.”

FC Lisse maakte indruk met een ijzersterk optreden tegen Kozakken Boys. 

,,Dat was een heel belangrijke overwinning, dit hadden ze nodig. Ik begreep van collega Herman dat het ook een goede wedstrijd van Lisse was. Zo zie je maar dat op een goede dag de elf van FC Lisse niet zoveel onder doen voor die van Kozakken Boys, al hebben die natuurlijk wel meer jongens die een wedstrijd kunnen beslissen. Lisse mag hier blij mee zijn, dit zijn gevonden punten, maar ze zijn er natuurlijk nog niet. Ze krijgen nog een aantal concurrenten, waaronder Maassluis, maar die zitten in een duidelijke stijgende lijn.”

Lisse treft in het paasweekend Hoek (uit) en Spakenburg (thuis). Wanneer mogen ze tevreden zijn? 

,,Als ze vier punten pakken en dus ongeslagen blijven.”

Rijnsburgse Boys herstelde zich bij Ajax van het ongeïnspireerde optreden bij HHC Hardenberg. Wat vond je daarvan? 

,,Net als de nederlaag bij HHC Hardenberg, waar je nu eenmaal kan verliezen, moet je hier niet teveel waarde aan hechten. Rijnsburgse Boys zal na deze overwinning niet opeens in hosanna-stemming verkeren. Ze moeten gewoon zo hoog mogelijk zien te eindigen. Kampioen zullen ze niet worden, wéér niet. Dat is jammer, maar ze horen in het linkerrijtje thuis.”

Dan naar de zondag, zeg het maar: waar wil je mee beginnen?

,,Foreholte. Een mooi scenario voor de Voorhouters! Foreholte doet gewoon mee om de titel. Ze hebben een prima uitgangspositie, voelen geen druk en hebben de tweede periode al op zak. Ze hebben een punt achterstand op Wilhelmus, dat over twee weken de volgende tegenstander is. Als ik tijd heb, ga ik zeker even kijken.”

Foreholte lijkt dit seizoen helemaal opgebloeid. 

,,Waar resultaten zijn, gaat het leven. Zo werkt het nu eenmaal. Foreholte doet het gewoon goed. Dat is goed voor de streek, de club zelf, het dorp en voor IJzendoorn.”

Het grootste vraagteken is momenteel VVSB. Ook aanvoerder Vladimir Jozic tast in het duister over de grote terugval. Weet jij waar het aan ligt?

Ik heb de wedstrijd bij de Kon. HFC (2-0 verlies, red) niet gezien, alleen wat gelezen, maar heb geen idee wat er aan de hand is. Opeens winnen ze niet meer. Het geloof in de titel is weg en het vertrouwen heeft ongetwijfeld daardoor een ’tikkie’ gekregen. Van Leeuwen zelf zal ook voor een raadsel staan.”

In ieder geval zal niemand bij VVSB met zijn hoofd in de wolken meer zijn. Is dat misschien met het oog op volgend seizoen, waarin de plekken voor de Tweede Divisie vergeven worden, nog een voordeel?

,,Alle clubs hebben volgend seizoen maar één doelstelling en dat is bij de eerste zeven eindigen. Wat je zegt, klopt zeker. Niemand bij VVSB zal nu de polonaise lopen. Ze moeten gewoon keihard knokken om zich terug te vechten.”

Een ding kunnen we niet onbesproken laten: het kampioenschap van SV Hillegom. 

,,Ik zag een quote van Jeroen Dedel dat ze keihard hebben gewerkt en dat het Hillegom niet is komen aanwaaien. Dat vond ik een sterke quote. Het oogt misschien gemakkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Ze hebben het niet cadeau gekregen en zijn gewoon de beste geweest.”

Doodzonde waren natuurlijk de troosteloze omstandigheden.

,,Dan is er maar één remedie: dat is het binnen vieren. Volgens mij is dat wel aardig gebeurd.”

vanduynvandergeer

POPULAIRE BERICHTEN