Laten we eerlijk zijn. De meeste voetballers praten eindeloos, maar zeggen vrij weinig in tv-interviews direct na een wedstrijd. Woorden zonder betekenis. Een aantal klassiekers voor de interview-bingo:

,,Als die bal er in gaat, wordt het een heel andere wedstrijd…”
Absoluut. Maar dat ging hij niet, dus is het niet relevant.

,,Het publiek was de grote [winnaar/verliezer]”
Doorhalen wat niet van toepassing is.

,,Het is leuk dat ik gescoord heb, maar het team is belangrijker…”
Serieus. Lul niet.

En mijn persoonlijke favoriet:

,,We kwamen op een slecht moment op achterstand…”
Briljant nietszeggend.

Zelf ben ik in 8 jaar voetbal nog nooit op een goed moment achter gekomen.

Nu wil ik niet beweren dat mijn interviews altijd even hoogstaand of diepgaand waren. Wel heb ik van vrienden een keer een metertje bier gewonnen door voor een wedstrijd al af te spreken dat ik na de wedstrijd zou zeggen: ‘Gelukkig kwam de rust op een goed moment’.

Heb je niets nuttigs te vertellen? Maak het dan leuk. Maak ons aan het lachen. Potentiële inspiratiebronnen zijn Sjaak Polak en Tom ‘Rustaagghh’ Beugelsdijk. Of doe het als Gerald Sibon. Die is ten minste nog ladderzat als hij onzin begint te brabbelen.

Laten we vooral een ding niet doen. Mediatrainingen. Dat maakt het allemaal nog zo veel suffer.

En ik snap het wel. Het is ook niet eenvoudig. Maar misschien kunnen afspreken politiek correcte antwoorden vanaf nu niet meer uit te zenden. Want dat ‘de trainer bepaalt’, weten we nu wel.

Dus sta je volgende keer met je snufferd voor de camera, onthoud dan een ding: We willen gewoon horen wat je denkt.

Kevin Weijers (27) is voormalig voetballer van FC Lisse. Als professioneel aanpakker, spreker en via zijn blog deelt Kevin graag al zijn kennis over innovatie, technologische en sociale ontwikkelingen, slimmer werken en slimmer organiseren. Wil je dat hij zijn energie en kennis ook met jou deelt? Volg hem op Twitter via @weijerskevin. En hij houdt van goede koffie, dus neem gerust contact op via www.kevinweijers.nl.

POPULAIRE BERICHTEN