De beelden van onze verslaggever Gerben Oostdam met Dirk Kuyt als vredesstichter gingen viral en het hele internet over. De aanvaller van Feyenoord zat daar helemaal niet op te wachten, evenals heel Quick Boys. De kampioenswedstrijd bij Deltasport (1-5) dreigde even uit de hand te lopen en werd zelfs nog twintig minuten gestaakt. ,,Gelukkig hebben we het vrij snel kunnen kantelen in ons eigen feestje”, vertelde voorzitter Henk-Jan van Maanen. ,,Je zou op zo’n mooie dag voor de club bijna nog beïnvloed worden door die negativiteit en daar voel ik weinig voor.”

,,Toen ik aankwam, werd ik geïnformeerd over een en ander”, vertelt Van Maanen. ,,Dat er een groep met Feyenoord-supporters aanwezig was, ook nog eens van de harde kern. Dat baarde me eerlijk gezegd wel zorgen. Ik dacht bij mezelf: wat moeten die jongens hier.”

Het klinkt misschien gek, maar dat het tot een botsing kwam, lag in de lijn der verwachting. De spanning langs de lijn was voelbaar. De groep Feyenoord-fans stond de eerste helft grotendeels op de hoek van de tribune en verplaatste zich gaandeweg steeds meer naar de Quick Boys-aanhang achter het Deltasport-doel. Het is algemeen bekend dat er onder de fanatieke fans op Nieuw Zuid de nodige Ajacieden zitten. Een confrontatie leek onvermijdelijk.

Katwijks cordon sanitaire
Vijf minuten na rust kwam het zover. In de hoek van het veld werden er rake klappen uitgedeeld. De onrust sloeg over op de rest van het sportpark, waarop de scheidsrechter besloot de wedstrijd te staken. Het duurde een minuut of tien voordat de boel weer onder controle was, mede door adequaat ingrijpen van de massaal aanwezige politie en het bestuur van Quick Boys. Opvallend was de rol van Kuyt. De Katwijker fungeerde als vredesstichter en wist de fans van zijn werkgever enigszins te bedaren.

Het Katwijkse cordon sanitaire droeg bij om de rust te herstellen. Van Maanen zag het als zijn plicht om tussen de twee kampen in te gaan staan. ,,Onze veiligheidsmensen, een aantal andere bestuursleden en Dirk waren van de partij. Dan vind ik dat ik er ook bij moet zijn om goed kunnen te waarnemen, en eventueel (mee) te kunnen schakelen met de politie en onze veiligheidsmensen.”

Tot genoegen van Van Maanen lag na afloop de focus op het feest van Quick Boys. In zijn ogen volkomen terecht. ,,Bij Quick Boys was er geen intentie om er een zooitje van te maken, of te gaan rellen. Daar werden onze fans op uitgedaagd. Dat vind ik van die Feyenoord-fans een beetje kinderachtig en heel erg onvolwassen.”

POPULAIRE BERICHTEN