Voor de voetballiefhebbers uit Teylingen was het dit weekend tijd voor de wedstrijd van het jaar. De clash tussen twee ploegen uit de samengestelde gemeente stond dit weekend weer op het programma. Foreholte – Teylingen, de vriendschappelijke derby met gezonde rivaliteit. Foreholte trok op De Elsgeest aan het langste eind door met 4-1 te winnen.

Er heerste een goede sfeer op het drukbezochte sportpark. De wedstrijd trok veel mensen richting Voorhout om de partij tussen de twee verenigingen uit de Bollenstreek te aanschouwen. Het beloofde al snel een spektakelstuk te worden. Na tien minuten spelen hadden beide kanten al reden tot juichen. In de zesde minuut kwam Teylingen op voorsprong na een schot van Tom van der Vlugt. De bal werd door de Foreholte-verdediging slecht weggewerkt na een voorzet. Het leer kwam bij de vrijstaande Van der Vlugt terecht die niet twijfelde en uithaalde: 0-1.

Marcel IJzendoorn zag zijn ploeg de achterstand na vier minuten weer wegwerken toen Christiaan Guijt de score gelijktrok met een rake kopbal. ,,We zijn er kennelijk aan gewend om vanuit een achterstand te voetballen’’, zei de trainer lachend. ,,We hebben de eerste helft een leuke wedstrijd gespeeld. Na die gelijkmaker kregen we ook meer grip op de wedstrijd. De voorsprong was in mijn ogen dan ook verdiend.’’

Weer Lemmers
Nog voor de thee kwamen de Voorhouters op voorsprong. Sam Lemmers, de meest scorende middenvelder uit de streek, kopte uit een hoekschop knap raak en nam zo de 2-1 voor zijn rekening. Teylingen-oefenmeester Laurens Mouter zag dat zijn ploeg het moeilijk had in de eerste helft. ,,We begonnen goed met een vroege goal, maar daarna gaven we het uit handen. Op basis van de eerste helft was de voorsprong voor Foreholte terecht, maar in de tweede helft hebben wij de rug gerecht. We creëerden veel kansen en zij vrijwel niets”, analyseerde de trainer van Teylingen.

p2100798c_800x533
                                         Melvin van der Krogt ontwijkt een tackle van Christian Guijt

Ondanks de gecreëerde kansen was het de thuisploeg dat de score uit wist te bouwen naar een riante 4-1 voorsprong. Tot genoegen van IJzendoorn. ,, De tweede helft was niet al te best. We hadden het lastig en kwamen op twee momenten goed weg. Ze hadden een aantal één-op-één situaties met onze keeper Mathijs Guijt die gelukkig voor ons aan het langste eind trok. Maar dan blijft het voetbal. Waar zij de doelpunten niet maken. doen wij het wel.’’ Invaller Rick Brabander was de gouden wissel voor IJzendoorn en verdubbelde het aantal doelpunten van de thuisploeg. Door tweemaal te scoren verzekerde de aanvaller de overwinning voor de Voorhouters.

Geflatteerd

,,Met een 4-1 overwinning is de score wellicht iets te hoog uitgevallen. Maar onze doelpuntenproductie ligt ongeveer op de drie à vier doelpunten per wedstrijd. Achterin valt er nog wel het een en ander te verbeteren, maar vandaag ging iedereen er gewoon honderd procent voor. Dat het een wedstrijd is die zo erg leeft, maakt het alleen nog maar mooier’’, aldus IJzendoorn.

Dat de wedstrijd eindigde in een toch dikke 4-1 nederlaag voor Teylingen had het geheel aan zichzelf te danken. De kansen lagen er maar werden niet benut. Het valt te prijzen hoe de ploeg van Mouter niet opgaf en constant op zoek ging naar de gelijkmaker.

p2100538c_800x532                          Dirk Zwetsloot probeer Voorhouter Rik Grondel de bal afhandig te maken

,,Het gaat steeds meer om de kleine dingetjes. Dat merk je in een wedstrijd als deze. Dit is weer ons eerste jaar op dit niveau. Je merkt dat Foreholte daar al wat meer ervaring mee heeft. Ze waren steeds gevaarlijk uit standaardsituaties. Daar kwamen ook de goals uit. Ze maakten goed gebruik van de kracht van bijvoorbeeld Lemmers. En wij hielpen ze daar ook nog bij door om op stomme plekken overtredingen weg te geven. Maar om nu te zeggen dat we zijn overlopen, totaal niet. We zijn enorm trots op wat we vandaag hebben laten zien. We hebben aangetoond prima mee te kunnen doen en natuurlijk is de uiteindelijke uitslag geflatteerd. Ze winnen wel verdiend, maar als we zo blijven spelen blijven we zeker in de Tweede Klasse actief. We kunnen hier vertrekken met opgeheven hoofden’’, sloot Mouter af.

Foreholte – Teylingen 4-1 (2-1). 6. T. Van der Vlugt 0-1, 10. Guijt 1-1, 30. Lemmers 2-1, 89. Brabander 3-1, 90. Brabander 4-1

Foreholte: Guijt, Van Dam, Zwaan, Spreeuw, Navabi, Dickhoff (80. Den Hollander), Jongbloed (83. Geerlings), Bleijswijk, Guijt, Lemmers , Grondel (78. Brabander).

Teylingen: Zonjee, R. Van der Krogt, Dolieslager, Hulsbosch, M. van der Krogt, D. Zwetsloot, M. Van der Vlugt, T. Van der Vlugt (77. Jongen), J. Zwetsloot, Van der Voort, Safi.

Tekst: Davy Klaris

Foto’s: Peer Compeer