Een indrukwekkend bezoek aan het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC werd door FC Rijnvogels-aanvoerder Sander van der Horst treffend samengevat. ,,We kunnen niet zorgen dat die kinderen beter worden, maar we kunnen wel helpen en proberen afleiding te geven.”

Of Hein van Heek een strenge trainer is, voor welke club ze ooit nog eens zouden willen spelen en of een doelpunt maken moeilijk is. Van der Horst, Carl Kraayenoord, Eef Schoneveld en Van Heek kregen gisteren een spervuur aan voetbalvragen op zich afgevuurd. Het viertal van FC Rijnvogels woonde een televisie-uitzending van Kids Flits bij. Iedere donderdag wordt het programma gemaakt voor de patiënten van het kinderziekenhuis om o.a. jonge (kanker patiëntjes op te vrolijken  en even hun pijn te doen vergeten.

Even moeten de spelers van Rijnvogels zich profvoetballers hebben gewaand. Met twee professionele camera’s, een regisseuse en een indrukwekkende techniekruimte leken ze in een uitzending van Studio Voetbal beland. Figuurlijk werden ze door de twee presentatrices het hemd van het lijf gevraagd. Op bijzonder leuke en subtiele wijze speelde de afvaardiging van Rijnvogels op de vragen en de leeftijd van de doelgroep – 4 tot 18 jaar – in.

Vooral Van Heek bleek over een gezonde dosis humor te beschikken. Toen één van de interviewsters vroeg hoe het was om de bankjes te zitten, wees hij direct naar Kraayenoord en Schoneveld. ,,Dat zijn zij wel gewend”, daarbij doelend op hun reserverol. Het leidde tot hilariteit in de studio en wellicht ook in de kamers bij de kinderen. De uitzending werd live uitgezonden en wordt de rest van de week herhaald in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC.

De medewerking aan de uitzending vloeit voort uit het samenwerkingsverband dat begin van deze maand met Stichting Juul en de Stichting Willem Alexander Kinderfonds – de fondsenwervende instelling van het Willem Alexander Kinderziekenhuis – werd afgesloten. De komende drie jaar gaan de partijen intensief samenwerken. Zaterdag werd door Rijnvogels, na een keur aan verschillende acties, al een cheque van vijfduizend euro overhandigd aan Stichting Juul, die in 2008 werd opgericht na het overlijden van de pas achtjarige Juliette Bakkenes.

Maatschappelijke betrokkenheid

,,De voorzitter van Rijnvogels, Niek Jan van Kesteren, heeft ons benaderd omdat hij verder wilde kijken dan alleen voetbal”, zegt Wim Korndoffer. De voorzitter van Stichting Juul was ook bij de uitzending aanwezig. ,,Daar stonden wij voor open. Het werkt twee kanten op. De club kan zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. Voor ons biedt het de mogelijkheid om geld en aandacht voor het goede doel te genereren.”

Stichting Juul zamelt geld in ten bate van onderzoek naar en de bestrijding van kinderkanker, maar probeert ook op andere manieren bij te kunnen dragen. Korndoffer: ,,Een familie is vaak 24 uur bij hun kind in het ziekenhuis aanwezig. Wij proberen dan bijvoorbeeld te regelen dat ze even kunnen sporten in een fitnesscentrum in de buurt van het ziekenhuis, of we zorgen voor een verwenmoment aan bed, een schoonheidsspecialiste of kapster.”

TV 5Het zijn kleine, maar waardevolle dingen die echt het verschil maken in het dagelijks leven in het ziekenhuis. Zoals ook het bezoek aan het LUMC van Rijnvogels in die categorie geschaard kan worden. Als Van Heek, Van der Horst, Schoneveld en Kraayenoord na afloop van de uitzending nog even langs enkele kamers gaan en ballen uitdelen, verschijnt er spontaan een glimlach op het gezicht van de kinderen. Het viertal gaat zelfs nog even op de foto met een familie waarvan het zoontje bij Haaglandia speelt en op dat moment een hartoperatie onderging. Het toeval wil dat Rijnvogels bij die club over twee weken kampioen kan worden.

Steunen

Tijdens de rondgang langs de kamers vertelt Van Heek onder de indruk te zijn. ,,Als je op deze manier een bijdrage kan leveren aan kinderen die het zwaar hebben, is dat mooi. Je leert hier andere facetten van het leven kennen.” Van Heek maakt een kleine vergelijking met het voetbal. ,,In een elftal steun je elkaar ook. Het zegt genoeg over de groep dat vandaag de aanvoerder erbij is, maar ook jongens als Carl en Eef die nu buiten de boot vallen.”

Indien mogelijk worden de kinderen ook bij de uitzending betrokken. Enkele weken terug fungeerde twee jongens nog probleemloos als cameraman. Gisteren liet de situatie betrokkenheid bij de uitzending niet toe. Voor Van der Horst maakte dat het iets eenvoudiger. ,,Vooraf zag ik er een beetje tegenop, omdat ik verwacht had dat de kinderen de vragen zouden stellen. Dan was het wat dichterbij gekomen. Maar het idee dat wij ze afleiding in deze zware tijd kunnen bezorgen, geeft al genoegdoening.” Kraayenoord vult aan: ,,Iedereen weet wat kanker is en kent wel gevallen, of weet wat het betekent als je een andere, ernstige aandoening hebt. Dit is voor ons een kleine moeite, maar kan wel heel waardevol zijn.”

Het laatste woord was aan Liaan Jansen, directeur van de Stichting het Willem-Alexander Kinderfonds en trots op deze bijzondere samenwerking. ,,De kinderen die opgenomen worden in het WAKZ van het LUMC verblijven hier relatief lang, de faciliteiten zijn echter veelal verouderd. We zijn er trots op dat we aan de vooravond staan van een grootse vernieuwbouw. Overheid en zorgverzekeraars dragen in belangrijke mate bij in de financiering, maar voor ontspanning (Kinder TV), het kindvriendelijk aankleden van de afdelingen en goede begeleiding van ouders, broertjes en zusjes, zijn vaak aanvullende middelen nodig. Iedereen kan meehelpen het verschil te maken door het Willem-Alexander Kinderziekenhuis te ondersteunen. Zie ook de website van het Willem-Alexander Kinderfonds.” De Stichting Juul is terug te vinden via deze website.

Foto’s: Piet van Kampen

POPULAIRE BERICHTEN