FC Lisse maakte vorige week bekend dat het voortaan om 14.30 uur wil gaan beginnen aan de (thuis)wedstrijden. De club plaatste een poll op Twitter met verschillende aanvangstijden als keuzemogelijkheden. Daaruit bleek dat de fans het liefst willen dat er afgetrapt wordt op het ouderwetse tijdstip van 14.30 uur.

Hoe staan de andere clubs uit de Bollenstreek, die acteren in de Tweede Divisie, hier tegenover? En wat zijn de belangen voor de clubs om op een andere tijd te gaan spelen?

Opvallend genoeg hebben alle vier de regioclubs dezelfde argumenten om hun voorkeurstijd te onderbouwen. Met name de toeschouwersaantallen, druk op de vrijwilligers en de omzet worden als belangrijkste redenen genoemd.

Toeschouwersaantallen
Jaren geleden werd de aftrap steevast verricht om 14:30 uur. Heeft een uurtje later gevolgen voor de toeschouwersaantallen? Een belletje naar de clubs uit de Katwijkse gemeente wijst uit dat zowel vv Katwijk als Rijnsburgse Boys tevreden is met de nieuwe aanvangstijd.

Beide clubs weten te vertellen dat er meer leden bij wedstrijden van het eerste elftal komen kijken, omdat de senioren eerder spelen dan de hoofdmacht. Een win-win-situatie: de club zelf en de supporters zijn tevreden.


,,Wij vinden het niet erg om een keer wat aanpassingen te doen op de club, maar we hebben 1050 leden en die wil ik allemaal tevreden houden.”

Arjan Broekhof


VVSB is één van de clubs uit de Bollenstreek die al langere tijd afwijkt van de afgesproken tijd. De Noordwijkerhouters werken normaal gesproken de wedstrijden om 18.00 uur af en volgens voorzitter Arjan Broekhof heeft dit positieve gevolgen voor de toeschouwersaantallen.

,,Wij zitten op zaterdag bomvol. Alle velden en kleedkamers zijn bezet en daardoor waren wij genoodzaakt om uit te wijken naar 18.00 uur. Dat kan natuurlijk niet als Fox Sports onze wedstrijd live wil uitzenden. Wij vinden het niet erg om een keer wat aanpassingen te doen op de club, maar we hebben 1050 leden en die wil ik allemaal tevreden houden.”

,,Verder merkten wij dat 18.00 uur enorme positieve gevolgen heeft voor onze toeschouwersaantallen. Het aantal supporters neemt namelijk toe en door het late tijdstip is de sfeer ook toegenomen. De teams die in de middag spelen blijven namelijk hangen om bij het eerste te kijken, of de teams komen speciaal terug naar de club om te kijken. Met uitwedstrijden zouden wij het liefst ook rond deze tijd willen aftrappen, maar andere verenigingen staan in hun goed recht om op hun voorkeurstijd te spelen.”

Omzet
Ook in Lisse denkt men dat een andere aanvangstijd positieve gevolgen kan hebben voor de toeschouwersaantallen. Al noemt FC Lisse-voorzitter, Leon Annokkee, ook een andere reden voor het afwijken van de standaardtijd.

,,De grootste reden om af te wijken van half vier was de poll die wij hebben gehouden”, aldus Annokkee. ,,Wij wilden bij onze supporters en mensen van de club peilen wat nou hun voorkeur heeft. Uit die poll kwam duidelijk naar voren dat de mensen het liefst om 14.30 uur de aftrap zien.”


,,Wij willen zeker niks forceren. Iedere club moet doen en laten wat die zelf wil. Wij hebben er nu voor gekozen om naar 14.30 uur te willen gaan, maar dit gaat niet zonder overleg met de tegenstanders.”

Leon Annokkee 


,,Daarnaast denken wij dat dit ook gevolgen heeft voor de omzet. Als je om 15.30 aftrapt, dan gaan de mensen toch een uurtje eerder weg uit de kantine, omdat het eerder tijd is. Omdat het invloed heeft op onze kantine, wilden wij kijken wat we konden veranderen aan de situatie.”

Supporters en vrijwilligers
,,Of het echt invloed heeft op de toeschouwersaantallen vind ik moeilijk te zeggen. Vorig jaar in de Derde Divisie trapten wij meestal om 14.30 uur af. Toen stonden er een hoop mensen bij ons langs de lijn, maar dat kwam ook, omdat wij bovenin meedraaiden. Ik denk dat het daarom slecht te vergelijken is met dit seizoen.”

FC Lisse werd op het idee gebracht om een poll te gaan houden na herhaaldelijke verzoeken van buitenaf. Enkele clubs uit het Rotterdamse hadden aan de ‘geel-blauwen’ gevraagd om een uur eerder af te trappen. De supporters en vrijwilligers gaven uiteindelijk, met een flinke meerderheid van de stemmen, aan het liefst naar de ‘oude’ tijd terug te keren.

Ook merkte de club dat er door de latere aanvangstijd meer gevraagd werd van de vrijwilligers. Deze mensen moeten namelijk een langer aan de slag op de club. Rijnsburgse Boys beaamt dit, maar desondanks zijn ‘de Uien’ tevreden over het aftrapmoment, laat persvoorlichter Henk Hogewoning weten. De club zegt dat uitwijken naar 14.30 uur niet aan de orde is. Hogewoning laat in het midden of het in de toekomst wel tot de mogelijkheden behoort.

Het wordt door een aantal clubs betreurd dat verschillende tweededivisionisten willen gaan afwijken van de afgesproken tijd. Volgens de Katwijkers komt dit de competitie niet ten goede.

‘Niks willen forceren’
Katwijk laat weten dat het de eenduidigheid van de competitie niet versterkt. Ook Rijnsburg sluit zich bij dit argument aan. Annokkee begrijpt dat de clubs niet blij zijn met de intenties van zijn FC Lisse, maar geeft wel aan dat hij geen commotie wil veroorzaken.

,,Wij willen zeker niks forceren. Iedere club moet doen en laten wat die zelf wil. Wij hebben er nu voor gekozen om terug naar 14.30 uur te willen gaan, maar dit gaat niet zonder overleg met de tegenstanders. Als zij namelijk aangeven het liefst om 15.30 uur te willen aftrappen, dan houden wij ons daar aan. Laat ik benadrukken dat ik ook een voorstander ben van één vaste tijd.”

,,Ik vind dit wel een goed punt die de clubs op de agenda moeten zetten voor de eerstkomende gezamenlijke vergadering. De KNVB is in deze geen partij, maar FOX wel. Als zij onze wedstrijden willen uitzenden, dan trappen wij om 15.30 uur af. Daarom spelen we aankomende zaterdag ook op deze tijd tegen TEC. Dan is het namelijk verplicht om je aan deze tijd te houden”, sluit Annokkee af.

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘‘Aan de thee’: té uitzonderlijk om te laten verdwijnen’



POPULAIRE BERICHTEN