Aan het voetbalhuwelijk tussen Quick Boys en Oranje is na bijna twintig jaar onlangs een einde gekomen. Het Nederlands Elftal verruilt Nieuw Zuid en ook Huis ter Duin als voorbereiding op een interland voor de Zeister bossen. Daarmee keren de internationals terug naar de volledig gerenoveerde, tot ‘Campus Zeist’ omgetoverde, uitvalsbasis.

Dirk van Duijn maakte onder andere als bestuurslid van de Katwijkse derdedivisionist gedurende die twee decennia het Oranje-verblijf in de Katwijkse duinpan van zeer dichtbij mee. Al die jaren zat ‘Oranje’ bij Quick Boys in het takenpakket van de 59-jarige Katwijker die in die periode altijd als aanspreekpunt fungeerde.

,,In het najaar van 1998 kwam Oranje hier terecht, nadat het begin jaren negentig van de vorige eeuw vertrokken was bij vv Noordwijk. In de periode die volgde was het Nederlands voetbalelftal daarna te gast bij SJC, vv Katwijk en Blauw Zwart. Om uiteenlopende redenen voldeden deze locaties niet. Uiteindelijk kwam de KNVB bij ons terecht. En zo is het tot voor kort altijd gebleven”, vat Van Duijn de twee decennia kort samen.

Geen vuiltje aan de lucht
In al die jaren deed Van Duijn namens Quick Boys zaken met Hans Jorritsma die kort voor de komst van Oranje naar Nieuw Zuid als teammanager van Oranje was aangesteld. Met hem was het prettig samenwerken, blijkt uit de woorden van Van Duijn. ,,Jorritsma is een man met een topsportmentaliteit. Iets dat wij hier ook nastreven. Omdat het ook persoonlijk heel goed klikte tussen ons was er eigenlijk nooit een vuiltje aan de lucht. Korte, effectieve lijntjes dus.”

,,Met onze toenmalige voorzitter ben ik toen op een donderdag naar Huis ter Duin gegaan om daar samen met Jorritsma en Henk Kessler, de grote baas bij de KNVB destijds, de zaak te regelen.”

Het beste voorbeeld daarvan draagt Van Duijn aan, als hij vertelt over de kwaliteit van de grasmat van het hoofdveld in de aanloop van het EK in Portugal in 2004. ,,Die was op dat moment echt beroerd, maar omdat het een gemeentelijk sportpark was, konden we daar niet zoveel mee. Er moest echter wel iets gebeuren. Dat is toen in een recordtijd geregeld via een speciale constructie.”

,,Met onze toenmalige voorzitter ben ik toen op een donderdag naar Huis ter Duin gegaan om daar samen met Jorritsma en Henk Kessler, de grote baas bij de KNVB destijds, de zaak te regelen. Vier dagen later lag er een gloednieuwe grasmat. In eerste instantie gefinancierd door de KNVB, waarna wij de kosten daarvan in 2005 uit de opbrengst van een vriendschappelijke wedstrijd tussen Quick Boys en het Nederlands Elftal hebben terugverdiend. Leuk detail daarbij is dat ons eerste op die nieuwe grasmat het eerste duel daarop in juni 2004 om de zaterdagtitel tegen DOVO met 4-1 won.”

Afspraken
De bewuste oefenwedstrijd tegen Oranje op 31 mei 2005 is voor Van Duijn een ander hoogtepunt in die twintig jaar. In een duel onder leiding van Pieter Vink speelde Dirk Kuyt voor 7.000 toeschouwers de eerste 45 minuten mee. Scoren deed hij niet tegen zijn oude club. Grote man was Robin van Persie die driemaal doeltreffend was in een duel waarin Oranje in de slotfase wegliep naar 0-7.

Van Duijn die Kuyt als trainer bij de B- en A-junioren bij Quick Boys van zeer dichtbij meemaakte, liep een groot gedeelte van die twee decennia als international tijdelijk bij zijn voormalige club rond. ,,Zeker toen Dirk in het buitenland speelde was het altijd even een handje en een praatje als hij weer voor even terug was op het oude nest.”

,,Als Quick Boys-er ben je er natuurlijk extra trots op dat Dirk er zo lang bij was. Met de overige spelers, maar ook de trainers had ik eigenlijk niets van doen. Dat sloeg ik altijd vanaf een afstandje gade. Zo lagen de afspraken nu eenmaal.”

,,Aan de belangstelling van vooral de buitenlandse media kon je merken of er een belangrijke interland in het verschiet lag.”

In die bijna twintig jaar maakten een keur aan toptrainers en -spelers hun opwachting op Nieuw Zuid. Nadat Guus Hiddink na het WK in 1998 afscheid nam van Oranje stonden Frak Rijkaard, Louis van Gaal, Dick Advocaat, Marco van Basten, Bert van Marwijk, nogmaals Van Gaal, Danny Blind en als allerlaatste nogmaals Advocaat op Nieuw Zuid voor de groep.

Uit onze regio was naast Kuyt ook Edwin van der Sar jarenlang present op Nieuw Zuid, terwijl ook de uit onze regio afkomstige Jeffrey Talan en Barry Opdam in die periode hun opwachting bij Oranje maakten.

Perfect draaiboek
,,Aan de belangstelling van vooral de buitenlandse media kon je merken of er een belangrijke interland in het verschiet lag. Dat gold ook voor de publieke belangstelling”, vervolgt Van Duijn. ,,We gaven, volgens afspraak, geen ruchtbaarheid aan de trainingstijden van het Nederlands Elftal. De KNVB wilde altijd zoveel mogelijk rust rond de trainingen creëren en dat hebben we altijd gerespecteerd.”

,,De echte liefhebbers wisten ons veld tijdens de trainingen toch wel te vinden. Die kwamen echt van heinde en verre naar Katwijk. Als Quick Boys deden we dat altijd met een kerngroep van zo’n tien man en daarbij natuurlijk onze vrijwilligers die kantine- of velddienst draaiden als Oranje op bezoek was. Daar lag altijd een perfect draaiboek voor klaar en dat hoefden we alleen maar uit de kast te trekken als het zover was.”

,,Oranje heeft er ook voor gezorgd dat we als club al snel in het digitale tijdperk zijn beland. Omdat er altijd zoveel media-aandacht was, moesten ook die voorzieningen toereikend zijn. Problemen heeft dat nooit opgeleverd. Ook kan ik me nog herinneren dat we in het begin met eigen stewards werkten om alles in goede banen te leiden, maar later is de KNVB zelf met een beveiligingsbedrijf in zee gegaan, zodat die taak wegviel.”

,,In die lange periode bij ons zijn er grote successen behaald. Straks komt er vast iemand op het idee dat de zeelucht daar een grote bijdrage aan heeft geleverd.”

Met het vertrek van Jorritsma bij Oranje in december 2017 kwam er, kort hierna, ook een einde aan de samenwerking tussen de KNVB en Quick Boys. Pijn in het hart levert dat Van Duijn niet op. ,,Natuurlijk is het jammer, maar aan alles komt een eind”, vat Van Duijn het vertrek van Oranje op nuchtere wijze samen. ,,Onverwachts kwam het ook niet. Bijna twee jaar geleden gaf Hans mij al aan dat het realiseren van Campus Zeist weleens het einde van het verblijf van het Nederlands Elftal aan de kust zou kunnen gaan betekenen. Nu is het zover.”

Clubhart
Momenteel is Van Duijn verantwoordelijk voor de financiële administratie op Nieuw Zuid. De zoveelste functie die de Katwijker binnen zijn club voor zijn rekening neemt. ,,Ik loop hier sinds 1969 rond. Bijna vijftig jaar dus en als het aan mij ligt wil ik dat best tot 2069 volhouden”, voegt Van Duijn er met een knipoog aan toe.

,,Al die dingen doe je voor de club. Niet voor het bestuur of de trainer. Dat zijn allemaal passanten.” Het gaat altijd om de club, laat van Duijn zijn clubhart nog maar een keer spreken. Waarna hij een terugkeer van Oranje naar Katwijk niet uitsluit. ,,In de voetballerij is nooit iets zeker. Dat weten we allemaal. In die lange periode bij ons zijn er grote successen behaald. Straks komt er vast iemand op het idee dat de zeelucht daar een grote bijdrage aan heeft geleverd”, sluit ras-Katwijker Van Duijn zijn terugblik lachend af.



POPULAIRE BERICHTEN