VVSB, vv Katwijk, FC Lisse, Rijnsburgse Boys en Quick Boys nemen dit seizoen deel aan een nieuwe onder-23-competitie: de Future Rules Football League. Tijdens deze competitie worden nieuwe spelregels in het voetbal geïmplementeerd. De kick-off met bestuursleden van de clubs vond donderdagavond plaats bij ARC, één van de initiatiefnemers van dit langdurige experiment.
De competitie wordt aangevuld met de onder-23 teams van Koninklijke HFC, AFC, Westlandia, Alphense Boys en dus ARC. Met die laatstgenoemde club werd eerder dit jaar contact gelegd. De club uit Alphen aan den Rijn organiseerde zelf al de ‘ARC Onder 23-competitie’. De deelnemende ploegen van die competitie werden gevraagd zich aan te sluiten bij deze nieuwe opzet en reageerden positief. En dus gaat begin oktober de ‘Future Rules Football League’ van start.
De KNVB omarmt het initiatief en was in de persoon van secretaris-generaal Gijs de Jong aanwezig bij de aftrap in Alphen aan den Rijn. ,,In onze internationale strategie staat voorop dat we geloven in innovatie en vernieuwing. We moeten nadenken over hoe het voetbal eruit moet zien voor onze kinderen.”
De bond financiert het filmen en analyseren van de wedstrijden, regelt scheidsrechters en stelt het veld op de campus in Zeist beschikbaar, zodat er daar uitvoerig data kan worden verzameld. Dat betekent dat elke club twee keer thuis speelt, twee keer uit en dat voor één wedstrijd afreist naar de Zeister bossen.
Spelregels
Tijdens de competitie worden drie nieuwe spelregels geïmplementeerd; de selfpass, de intrap in plaats van ingooi en tijdstraffen in plaats van gele en rode kaarten. De Jong: ,,Nu is het de vraag: doen die wijzigingen ook datgene wat wij willen?”
,,We willen het voetbal aantrekkelijk en sneller maken, we willen ervoor zorgen dat het eerlijker wordt en ook dat het voor de scheidsrechters beter wordt, namelijk het minder commentaar oplevert richting de arbiters. Als dat dit experiment zou komen, zou dat geweldig zijn.”
De Jong hoopt deze casus op de agenda te krijgen van de IFAB (International Football Association Board). Zij worden gezien als de internationale spelregelcommissie. ,,Internationaal is er veel weerstand tegen vernieuwing in het voetbal. Daarom doen we dit ook: om een goede case op te kunnen bouwen. Om te laten zien wat voor positieve wijziging je kan halen in het voetbal met spelregelwijziging.”
De nationale voetbalbond was eerder ook betrokken bij de Avant Garde Cup 2.0 die in november 2017 werd gehouden bij FC Lisse. Sindsdien heeft de organisatie van dat evenement, die ook achter deze competitie zit, contact gehouden met de KNVB.
Foto: Voetbal in de Bollenstreek
Lees ook: ‘Avant Garde Cup 2.0: een succesvol experiment’