,,Eigenlijk wil ik gewoon weten hoe het is om niet te hoeven voetballen. Dat ik met vrienden kan gaan mountainbiken of op wintersport kan.” Het hoeft na dit seizoen niet zo nodig meer voor SJC-middenvelder Rick van Dijk. De pas 28-jarige voetballer stopt ermee. ,,Althans met selectievoetbal, misschien dat ik nog ergens een vriendenteam zoek.”

Het besluit van de Lisser staat vast. Hoe impopulair ook misschien bij leeftijdsgenoten. ,,Ik kreeg direct na het bericht allemaal whatsappjes. ‘Je bent toch pas 28? Waarom doe je dit?’ Anderen vroegen zich af of het nu wel definitief was”, zegt Van Dijk met een lach. Ook vorig jaar stond de twintiger al op het punt om te stoppen. Na een kampioenschap met SJC en nieuwe uitdaging in de Derde Divisie besloot de voetballer er toch nog een jaar aan vast te plakken.

Weinig tijd
Maar nu is het toch echt klaar. De hunkering naar meer vrije tijd is te groot. De woon- en werksituatie van de voetballer veranderde onlangs, waardoor Van Dijk nog vaker van huis is. ,,Ik vertrek om 7:10 uur van huis, ben dan om 18:30 vaak weer terug, moet dan snel eten om weer op tijd op de training te zijn. Ook in de weekenden is de tijd beperkt. En ik wil gewoon met vrienden gaan moutainbiken of op wintersport. Dat is nu vaak ondenkbaar.”

,,Dat zijn mooie gasten, die ik dankzij het voetbal allemaal heb leren kennen.”

Van Dijk is tevreden met wat hij heeft bereikt. Hij begon in de Derde Klasse bij de inmiddels opgeheven zondagtak van FC Lisse en verhuisde in 2015 samen met maatje David Verweij naar Noordwijk. In z’n carrière liep de voetballer het pad der geleidelijkheid. Met FC Lisse zondag promoveerde hij van der Derde Klasse naar de Tweede Klasse.

Toen hij in 2015 naar SJC vertrok, kwam hij in de Eerste Klasse terecht. Met dat team promoveerden de Noordwijkers via de nacompetitie naar de Hoofdklasse. In het eerste jaar in de nieuwe competitie behaalde de ploeg de play-offs voor promotie naar de Derde Divisie, maar daarin bleek het Haagse Quick net een tandje te sterk. Vorig seizoen werd SJC wel kampioen, waardoor het dit jaar uit mocht komen in de Derde Divisie. Van Dijk maakte het allemaal mee.

Van Dijk krijgt de ruimte om het middenveld over te steken in de Noordwijkse derby

,,Daarom ben ik tevreden met alles wat ik heb meegemaakt. Volgens mij was dit het hoogst haalbare. Ik zie mezelf niet in de Tweede Divisie voetballen”, erkent de middenvelder, die ook regelmatig als aanvaller wordt gebruikt. ,,Als wij ons handhaven, hebben we het toch prima gedaan? Dan kan ik echt terugkijken op vier sportief gezien, onwijs mooie jaren bij SJC.”

Belangrijker misschien nog: Van Dijk maakte nieuwe vrienden in Noordwijk. Vriendschappen die langer zullen duren dan alleen zijn verblijf in het eerste van SJC. ,,Neem afgelopen zaterdag maar. Toen stond ik op een verjaardag met een aantal spelers die vorig jaar al gestopt is. Met Mike Verhoek en Robin Otten bijvoorbeeld en ook met David, die dan nu bij Lisse voetbalt. Dat zijn mooie gasten, die ik dankzij het voetbal allemaal heb leren kennen.”

,,Dat was even anders dan een thuis- of uitwedstrijdje met FC Lisse zondag. Daar kende ik elke supporter bij naam.”

Als je alle woorden van Van Dijk afgaat, begrijp je het besluit van de voetballer steeds beter. Het toppunt is bereikt, er zijn vriendschappen gesloten voor het leven en een nieuw en vrijer leven lonkt. Toch waren er nog twee redenen waarom Van Dijk er vorig jaar toch nog een jaartje aan vastplakte. Het niveau van de Derde Divisie en de Noordwijkse derby.

3000 man
,,Een derby spelen voor twee-, drieduizend mensen had ik nog nooit meegemaakt. Die derby in eigen huis was echt genieten. Het stond drie rijen dik. Dat was even anders dan een thuis- of uitwedstrijdje met FC Lisse zondag. Daar kende ik elke supporter bij naam. We hebben het Noordwijk eerder dit seizoen redelijk lastig gemaakt. Ik hoop dat we dat zaterdag ook kunnen doen.”

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Haasnoot: een spits voor de toekomst’

POPULAIRE BERICHTEN