Sjaak Polak wordt volgend seizoen trainer van de ADO Den Haag Vrouwen. De Haagse trainer vertrekt aan het einde van het seizoen bij SJC, na twee seizoenen als eindverantwoordelijk voor de sportieve prestaties van de Noordwijkers. De oud-prof is trots op z’n nieuwe job. ,,Het is wel iets anders. Vanaf volgend jaar sta ik iedere dag op het veld.”

Sinds hij zijn vertrek bekendmaakte in november van 2018, bleef het relatief stil rondom de 43-jarige trainer. Z’n naam werd zijdelings genoemd bij Katwijk, Quick Boys en onlangs nog bij Ter Leede. Tot een dienstverband bij één van die clubs kwam het niet. Tot het vrouwenteam van ADO Den Haag op z’n pad kwam. De ‘geel-groene dames’ komen uit op het hoogste niveau: de Eredivisie.

Gebruik je de app? Klik dan hier!

Status
,,En in die Eredivisie willen we nu mee gaan strijden om de bovenste drie plekken, niet de bovenste vijf”, klinkt de nieuwe trainer gelijk ambitieus. ADO Den Haag werd als één van de eerste professionele vrouwenteams van Nederland opgericht in 2007. Op dat moment had de club nog een samenwerking met de damesselectie van Ter Leede. Omdat die in 2007 kampioen werd van de Hoofdklasse, mocht het vrouwenteam van ADO Den Haag het seizoen daarop deelnemen aan de UEFA Womens Cup.

,,Teams moeten het weer in hun pampers doen als ze naar ADO komen.”

Samen met AZ, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II vormde het Haagse team de Eredivisie in het eerste jaar van het bestaan van de hoogste competitie voor vrouwen. In 2012 werd ADO Den Haag kampioen. Polak wil terug naar die status van het elftal. ,,Teams moeten het weer in hun pampers doen als ze naar ADO komen. Dat moet onze uitstraling worden, natuurlijk inclusief goed voetbal.”

Voor Polak vormt de stap naar de ADO Den Haag een terugkeer naar de club waar hij tussen 2004 en 2005 één seizoen lang onder contract stond als speler. ,,Ik ken Fons Groenendijk nog, Lex Schoenmakers, Jeffrey van As. Dat zal wel weer ‘lachen’ zijn om mee samen te werken. Dat wordt weer ouderwets oppassen voor die Haagse grappenmakers”, lacht Polak.

Stap voor stap
Buiten het feit dat hij terugkomt op voor hem bekende grond, ziet de huidig trainer van SJC vooral uit naar alle voordelen van een profclub, nadat hij onder andere trainer was van Hoekpolder, de reserves van Quick Boys, GDA en nu dus op de Lageweg. ,,Ik beschik straks over een hele grote staf met twee teammanagers, twee fysio’s, een data-analist, noem maar op.”

,,Er zullen absoluut mensen zeggen: ‘wat moet hij daar nou in het vrouwenvoetbal? Is hij daar niet veel te hard voor?”’

,,Het is aan ons als trainers de taak om de vrouwen nog beter te maken, nog scherper te laten trainen. Maar het belangrijkste is plezier hebben. Als je als speler heel veel zin hebt om te voetballen, word je sneller een betere voetballer. Stapje voor stapje ga ik dan mijn eigen accenten aan het spel toebrengen.”

Fair
Woensdagmiddag rond de klok van half drie zette Polak z’n handtekening onder een Haags contract voor twee seizoenen. Met dank ook aan de begeleiding van Womens Sports Agency van de Katwijkse Angela Verdoes. ,,Er is een tijdje geweest dat ik dacht dat ik even niks wilde doen. Toen de vraag uit Den Haag kwam, heb ik er goed over nagedacht. Maar ik zie er veel uitdagingen in. Er zullen absoluut mensen zeggen: ‘wat moet hij daar nou in het vrouwenvoetbal? Is hij daar niet veel te hard voor?’ Ik ben eerlijk, maar fair. Ik ken de club. Ik weet wat ze willen. Ik vind dit wel een mooie uitdaging.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Huwelijk Fokkema en Lisse eindigt na negen seizoenen’



POPULAIRE BERICHTEN