Een voetballoopbaan verloopt op sommige momenten niet zoals je het had voorgesteld. Soms is er geen specifieke verklaring voor. Je werkt hard, je probeert alles, maar iets ongrijpbaars zorgt ervoor dat je niet verder komt. Dit verhaal ging helaas ook op voor Sabir Achefay bij Katwijk. Volgend seizoen hoopt de buitenspeler zich bij Noordwijk te bevrijden. 

Na een jaar bij FC Lienden tussen de bank en de basis te hebben gependeld, besloot Achefay eieren voor zijn geld te kiezen. Twee jaar geleden meldde hij zich bij Katwijk. In een proefweek overtuigde de technische begaafde voetballer toenmalig trainer Dick Schreuder en dwong een contract af. ,,Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor, zeker. Ik heb wat dat betreft zeker geen spijt van mijn stap naar Katwijk, ik baal van niks. Het is een mooie ervaring geweest. Maar ik ben 22 en ik kan niet nog een jaar met speeltijd blijven sukkelen.”

De verklaring voor een vertrek naar de Duinwetering is in dat opzicht duidelijk. Het Amsterdamse lefgozertje, dat na een halfjaar in het Oranje nog veelbelovende dingen liet zien, maakt niet genoeg minuten meer. Vooral het gegeven dat hij niet weet waar dat aan ligt, maakt de situatie uitzichtlozer. ,, Ik werk keihard. Ik heb echt nooit het gevoel gehad dat ik minder was. Toch lukt het niet om een vaste plek te bemachtigen.”

,,Als het nodig is werk ik de frustratie wel van me af in de sportschool.”

Ongrijpbaarheid is frustrerend, maar de mentaliteit om je er van af te sluiten bewonderenswaardig. ,,Ik ben geen type die ergens lang in blijft hangen. Als je frustratie uitstraalt dan heeft dat sowieso invloed op je eigen spel, maar is dat ook demotiverend voor teamgenoten. Dat mag nooit de bedoeling zijn. Als het nodig is werk ik de frustratie wel van me af in de sportschool. Soms is dat wel eens lekker.”

Zijn positivisme is misschien wel iets, dat hij in het Katwijkse heeft meegekregen of dat De Krom in ieder geval heeft aangewakkerd. ,,Vanaf moment één bij Katwijk viel me op, dat niemand er naast zijn schoenen loopt. Geen enkele speler, terwijl je toch bij een van de grootste amateurclubs speelt. Voor de eerste training kwam aanvoerder Robbert Susan gelijk naar me toe, om een praatje te maken. Dat zei voor mij genoeg.”

,,Ik ga volgend seizoen niet te veel nadenken en vlammen om bij Noordwijk een smaakmaker te worden.”

Die nuchterheid is iets dat de sierlijke aanvaller wel gaat missen, maar ook de ritjes met zijn stadsgenoten Marciano Mengerink en Guus van Weerdenburg zullen hem nog lang bijblijven. ,,Dat zijn kleine dingen, maar vanaf het eerste moment ben ik met die jongens naar training gereden. Die waren in ieder geval nooit saai, haha. Daarna aten we vaak nog wat, dat soort dingen blijven gewoon waardevol.”

Toch moet de blik vanaf eind mei op vooruit. Op Noordwijk en op de Derde Divisie. Zijn ambitie blijft om voetballend op een zo hoog mogelijk niveau te spelen en dus is Achefay klaar om in Noordwijk alles van zich af te gooien. ,,Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is gelopen zoals het is gelopen. Ik ga volgend seizoen niet te veel nadenken en vlammen om bij Noordwijk een smaakmaker te worden.”

Foto: Aad de Winter.

Lees ook: ‘Kuyt gaat Quick Boys helpen in de titelrace’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)