Komende zaterdag staat voor SJC aan de Lageweg de derby tegen Quick Boys op het programma. Twee dagen later wordt een definitief begin gemaakt met het tegen de vlakte werken van de nog aanwezige opstallen. In 2020, als de zwart-witte derdedivisionist, net als Quick Boys overigens, haar eeuwfeest hoopt te vieren, moet het totaal gerenoveerde sportpark gebruiksklaar zijn.

Met het verdwijnen van de sporthal op het SJC-complex komt er ook een einde aan een stukje sporthistorie. Bijna veertig jaar geleden nam SJC het jeugdhonk, zoals het destijds werd genoemd, in gebruik. Daarmee was de Jeroensclub een trendsetter op dat gebied. In het decennium dat volgde, verrezen op diverse sportcomplexen in de regio sporthallen waarin de leden eveneens konden (zaal)voetballen of trainen.

Wim Siemerink (72), al 61 jaar lid van SJC, was destijds bestuurslid PR en tweede secretaris bij SJC. Hij maakte om die reden de realisatie van het jeugdhonk van nabij mee. Siemerink: ,, We hadden kort daarvoor de grond van ons sportpark verkocht aan de gemeente Noordwijk. Om die reden hadden we het nodige geld in kas. Een gedeelte daarvan werd bestemd voor de realisatie van de sporthal.”

Concurrent
,,Jammer genoeg was de breedte ervan niet dermate dat er ook zaalvoetbalwedstrijden in georganiseerd konden worden. Die sport beleefde toen echt hoogtijdagen. De gemeente beperkte de breedte van de hal echter bewust, waardoor het organiseren van zaalvoetbalwedstrijden onmogelijk was.”

,,De gemeente wilde wel meewerken, maar had geen behoefte aan een concurrent voor de gemeentelijke sporthal aan de Duinwetering. Het accent kwam daardoor vooral op de SJC-jeugd te liggen. Die kon dan in de wintermaanden binnen trainen of zaalvoetballen.”

,,Daarnaast zijn er in de loop der jaren talloze verenigingsactiviteiten in onze hal georganiseerd. Ik herinner me nog goed dat er na de opening in november 1981 veel bestuursleden, trainers en jeugdleiders van regioclubs bij ons over de vloer kwamen om een kijkje. Gewoon om te zien wat we van de grond hadden weten te krijgen.”

,,We leken toen wel een club van voetballende bouwvakkers. Dat heeft ons toen wel de helft van de kosten bespaard.”

,,Dat lukte mede door de geweldige inzet van clubvrijwilligers”, vervolgt Siemerink. ,,De zelfwerkzaamheid was destijds enorm. Dat is nu echt anders. We leken toen wel een club van voetballende bouwvakkers. Dat heeft ons toen wel de helft van de kosten bespaard.”

,,Dat was eerder al zo toen we een nieuwe kantine en nieuwe kleedkamers, hebben neergezet. Daarnaast is er op dezelfde basis ook een grote tribune verrezen”, herinnert Siemerink zich. ‘We hebben geld in kas en SJC is geen spaarvereniging. We willen daar opnieuw iets mee realiseren’, liet Siemerink een jaar voor de realisatie van het jeugdhonk optekenen. ,,Toen ook de ledenvergadering van SJC haar fiat gaf, kon de bouw van het honk van start gaan. Het totale kostenplaatje bedroeg destijds 300.000 gulden, omgerekend zo’n 140.000 euro.”.

Sportraad
SJC kwam in die periode uit in de Vierde Klasse. De verbazing dat een club, die destijds uitkwam in de marge van het voetbal dat voor elkaar had weten te krijgen, was dan ook groot. ,,Dat had dat ‘vierdeklassertje’ toch maar mooi voor elkaar, zag je ze dan denken”, vertelt Siemerink. ,,Natuurlijk hebben we die hal altijd optimaal weten te benutten. Dat wrong weleens als ook de senioren bij slecht weer de training binnen wensten af te werken, maar dat was uiteindelijk allemaal oplosbaar.”

De sporthal aan de Lageweg vormde achteraf gezien het startpunt van een aantal ontwikkelingen dat op sportgebied heel veel Noordwijkse clubs op weg, of liever gezegd onder een goed dak, heeft gekregen. ,,De basis daarvoor ontstond ook in die tijd. Onze voorzitter Bert van Kersbergen en zijn collega van vv Noordwijk, voorzitter Leen Korbee sloegen de handen ineen.”

Het complex van SJC verandert langzaam in een bouwput

,,Beide clubs hadden immers dezelfde belangen richting de gemeente. Voor die tijd waren de verhoudingen tussen beide clubs nooit echt optimaal, maar door op accommodatie-gebied gezamenlijk op te trekken werd er het nodige bereikt. Met dank ook aan sportambtenaar Arie Duindam, die zowel een vv Noordwijk als SJC-verleden had.”

,,Later heeft dat geresulteerd in de Sportraad Noordwijk, waarin de belangen van de andere sportverenigingen in Noordwijk werden behartigd. Een overlegorgaan dat in samenwerking met de gemeente Noordwijk heel veel heeft weten te realiseren. Ook de jaarlijkse sportverkiezing, die dit jaar aan haar dertigste editie toe was, is een succesvol evenement dat de Sportraad Noordwijk jaarlijks voor haar rekening neemt.”

Groei
,,Dat is allemaal destijds in gang gezet. Van de clubbelangen van SJC en Noordwijk is dat verder vertaald naar het behartigen van de belangen van de breedtesport in Noordwijk”, vertelt Siemerink, die jarenlang als voorzitter en bestuurslid van deze raad deel uitmaakte.

Terug naar SJC, dat begin jaren tachtig van de vorige eeuw er op accommodatie-gebied warmpjes bijzat. De nieuwe kantine en kleedkamers waren al in 1976 gerealiseerd, maar zoals dat zoveel verenigingen overkwam, werd de club al snel door de tijd ingehaald. Dat was vooral te danken aan de explosieve groei van het ledenaantal.

,,Bij het vieren van ons eeuwfeest is de cirkel voor SJC helemaal rond. Dan hebben we als laatste Noordwijkse sportclub opnieuw het allermooiste jasje aangetrokken.”

,,Er viel gewoon niet tegenop te bouwen. Daarnaast zaten we op ons complex ingeklemd tussen de Lageweg en de N206. Met veel passen en meten konden we in de loop der jaren tot een kleine uitbreiding van het aantal velden komen, maar echt riant was het nooit. En nu, veertig jaar later, is alles dermate verouderd dat het de hoogste tijd wordt voor een nieuw complex.”

Daar waar SJC destijds voorop liep, is zwart-wit nu als laatste vereniging in Noordwijk aan de beurt om in een totaal vernieuwd jasje te worden gestoken. Dat krijgt het komende jaar zijn beslag. Siemerink: ,,Het zal wel even behelpen worden, tot het zover is. De portacabins, die tijdens de bouw als kleedkamers, kantine en bestuurskamer gaan dienen, zijn intussen al geplaatst. Ons complex krijgt binnenkort weliswaar de uitstraling van een bouwput, maar we krijgen daar op termijn wel iets heel moois voor terug.”

Jasje
Met het verdwijnen van het jeugdhonk annex sporthal op het complex aan de Lageweg verdwijnt volgende week een brok sportgeschiedenis. De vrijwilliger, die zaterdagavond na afloop van de derby tegen Quick Boys het laatste lichtknopje bedient, verricht daarmee zowel letterlijk als figuurlijk een handeling die een tijdperk geschiedenis maakt. Nog één keer doet de sporthal die dag dienst.

Net zoals het dit al het gehele seizoen deed, als bestuurskamer annex businesshome voor de ontvangst van de bezoekende partij, scheidsrechters en sponsors. De oude bestuurskamer is afgelopen zomer al tegen de grond gegaan. Van weemoed zal zaterdagavond echter niet heel veel sprake zijn, omdat er over anderhalf jaar een complex verrezen is, waar veel andere verenigingen alleen maar van kunnen dromen. ,,Bij het vieren van ons eeuwfeest is de cirkel voor SJC helemaal rond. Dan hebben we als laatste Noordwijkse sportclub opnieuw het allermooiste jasje aangetrokken”, sluit een trotse Siemerink af.

Foto: Archief SJC

Lees ook: ‘Quick Boys beloont ‘eigen jongen’ met contractverlenging’



POPULAIRE BERICHTEN