Koen Bosma koesterde altijd de hoop om een buitenlands voetbalavontuur aan te gaan. Die wens is nu uitgekomen. De topscorer van VVSB gaat aan de slag bij landskampioen Phnom Penh Crown FC, ‘het Ajax van Cambodja’. Het is de eerste internationale overgang uit de historie van de zondagtopklasser.

,,Ik ben heel blij”, reageert Bosma. ,,Voor de buitenwereld is het wellicht verrassend, maar mensen die mij kennen weten dat ik altijd de ambitie heb gehad om een voetbalavontuur in het buitenland aan te gaan. Ik ben de afgelopen jaren regelmatig benaderd door andere amateurclubs, maar dat vind ik allemaal niet zo interessant. En de Jupiler League in Nederland houdt ook niet echt over. Ik heb altijd gezegd dat als de mogelijkheid van een buitenlands avontuur zich voordoet, dat ik die wilde aanpakken en die kans is nu dus gekomen.”

,,Dit is het beste moment”, vervolgt de 23-jarige Bosma. ,,Mijn vriendin heeft net de PABO afgerond en ik mijn Master aan het Johan Cruyff Institute. We hebben hierdoor de mogelijkheid het ‘serieuze leven’, van werk en een huis kopen, minimaal een jaar voor ons uit te schuiven. In Nederland had ik het ook niet vervelend met een eigen bedrijfje en aantal goede opdrachten, maar dit is natuurlijk een prachtige kans. Voetballen in een ander land met een andere cultuur is een mooie ervaring die ik niet wil missen. “

Centrum

Bosma heeft een contract voor een seizoen getekend. Hij heeft al een aardig beeld van zijn nieuwe club. ,,Het zijn aan de bal over het algemeen vaardige spelers. Er zitten best spelers bij die voor VVSB een versterking zouden zijn. Tactisch is het even omschakelen. Ze hebben iets andere gedachten over het functioneren van een linksbuiten dan in Nederland. Maar de kans is groot dat ik in het centrum ga spelen, als een soort tweede spits.”

De competitie in Cambodja loopt van januari tot en met juli. Bosma vertrekt waarschijnlijk half september naar Azië voor het begin van een lange voorbereiding. ,,In oktober spelen we de Mekong Cup, een toernooi tegen de kampioenen van Laos, Vietnam en Myanmar. Vervolgens gaan we in China op trainingskamp en spelen we waarschijnlijk een wedstrijd tegen de club van Marcelo Lippi. Dat is weer eens wat anders dan EVV uit. Tot ik wegga, blijf ik bij VVSB meetrainen. In de competitie kom ik waarschijnlijk niet meer in actie. Ik zou de club adviseren om te gaan spelen met de selectie waarover je het hele seizoen kan beginnen. Waarschijnlijk speel ik zondag tegen Quick mijn laatste wedstrijd.”

Lof

Bosma beseft dat hij VVSB met een probleem opzadelt, maar is dankbaar voor de flexibele houding van de Noordwijkerhouters. ,,Over de afgelopen periode niets dan lof voor de club. VVSB is altijd goed voor me geweest. Ik had ook goede verwachtingen voor komend seizoen. Er zijn een aantal vaardige spelers bijgekomen.” De aanvaller had afgelopen jaren een substantieel aandeel in de doelpunten en en assists. ,,Dat zal VVSB wel gaan voelen, maar ik heb begrepen dat ze op zoek gaan naar een vervanger”, denkt Bosma. ,,Ik hoop dat ze daarin slagen.”

Naast het voetbal heeft Bosma ook hoge verwachtingen van het land Cambodja. ,,Er is de afgelopen zomer ook contact geweest met een geïnteresseerde club uit Engeland. Als je daar klaar met trainen bent, moet je door de regen thuis binnen gaan zitten. Dat is in Cambodia wel anders,  er valt genoeg te beleven en te zien. De eerste indrukken van het land waren indrukwekkend. Het land is pas tien jaar open. Daarvoor was het communistisch. De competitie speelt zich grotendeels af in de hoofdstad Phnom-Penh, dus geen verre uitwedstrijden. Ik heb er zin in. We gaan het avontuur aan en blijven de topklasse, met VVSB in het bijzonder, uiteraard actief en betrokken volgen. Mijn familie en schoonfamilie zijn altijd met plezier komen kijken, en weten nu eigenlijk niet wat ze met hun vrije zondag aan moeten, haha. Dus ik verwacht dat die de Boekhorst zullen blijven bezoeken.”

POPULAIRE BERICHTEN