Katwijk-VVSB is van nature (nog) geen derby waar de supporters weken van tevoren reikhalzend naar uitkijken. Daarvoor is de ‘broederstrijd’ nog te jong. Toch zijn de ontmoetingen tussen de twee ploegen de laatste jaren erg interessant. Dat was afgelopen zaterdagmiddag ook het geval. VVSB had het eerste bedrijf de touwtjes in handen, maar tactische wijzigingen van de staf van Katwijk zorgden ervoor dat de wedstrijd kantelde (2-1).

Het duel had een kwartier de tijd nodig om los te komen. Tommy Bekooij kreeg van zijn trainer Jack Honsbeek een totaal vrije rol en wist daar in de zestiende minuut al van te profiteren. Arno Dijkstra won een kopbal op de middenlijn en Tim de Rijk pikte de bal op. De Rijk zocht direct de weg naar Bekooij en die rondde het kunstje fraai af: 0-1.

Bekooij 1.0 en 2.0
De Leidenaar moest na het openingsdoelpunt van zijn ploeg gelijk in een andere rol functioneren. In plaats van Omar Hamdi in de zone vrij te laten, moest de VVSB’er er achteraan. Zodoende was de eerste tactische wijziging van de wedstrijd al een feit.

De formaties van VVSB. Links is voor de 0-1 en rechts na de 0-1.

Zo kwam het voor dat Bekooij regelmatig als ‘gelegenheidslinksback’ uitkwam. Als VVSB de bal veroverde op eigen helft, veranderde de formatie weer in een normale 4-3-3. Met name in de omschakeling werden de mannen van Honsbeek gevaarlijk. De Leidse buitenspeler had afgelopen zaterdagmiddag een sleutelrol. Niet alleen met zijn doelpunt was hij belangrijk, maar ook in de omschakeling. Katwijk wist in de eerste helft niet tot kansen te komen en ging de rust in met een vrij kansloze 0-1 achterstand.

Opportunistische 4-2-4 zorgt voor kanteling
Van den Berg besloot in de rust in te grijpen. Dat deed hij niet door spelers te wisselen, maar wel door het een en ander om te zetten. De oefenmeester begon de wedstrijd met een 4-2-3-1, maar koos ervoor om in de tweede helft over te stappen naar een opportunistische  4-2-4. Al na drie minuten in de tweede helft had de thuisploeg profijt van deze opstelling.

Door balverlies op het middenveld bij VVSB kon vv Katwijk er snel uitkomen. Doordat de oranjehemden nu met buitenspelers speelden, hadden de middenvelders de mogelijkheid om de flanken te zoeken. Dit gebeurde meestal over de linkerkant, aangezien Jan Willem Tesselaar in de één tegen één kon komen tegen Fecunda. Tesselaar begon in de tweede helft op links, maar werd uiteindelijk op rechts geposteerd toen Norair Mamedov in het veld kwam.

De formaties van Katwijk. Links de eerste helft en rechts de tweede helft.

Als de Katwijkers de bal hadden, ging het in de aanval met vier aanvallers. Zonder bal was Steven Sanchez Angulo degene die uitzakte naar het middenveld. Marciano Mengerink sloot dan naar de buitenkant. Toen de thuisploeg noodgedwongen Raoul Esseboom moest wisselen voor Mamedov, bleef de tactiek hetzelfde. Sanchez Angulo ging als controleur spelen, Joey Jongman als centrale verdediger en Mamedov als linksbuiten. Tesselaar schoof daardoor op naar de rechtsbuitenpositie. In dat geval was Mamedov degene die bij balverlies inzakte tussen de linies.

Mengerink maakt opnieuw het verschil
Het grote verschil tussen Katwijk en VVSB van afgelopen zaterdagmiddag was de kwaliteit voor de goal. De Noordwijkerhouters kregen kort voor rust de mogelijkheid om op 0-2 te komen en de wedstrijd in het slot te gooien. Bekooij faalde echter oog in oog met Ricardo Kieboom en Lulinho Martins was in de rebound onzorgvuldig. De ploeg van Van den Berg toonde zich in het strafschopgebied zakelijker en dan met name topscorer Marciano Mengerink.

De aanvaller versierde een strafschop en schoot die zelf binnen. In de laatste tien minuten van de wedstrijd wist diezelfde Mengerink gebruik te maken van de achilleshiel van VVSB: de ruimte achter de verdediging. De topscorer van de Tweede Divisie van vorig seizoen is een meester in het lopen van de diepte en toonde tijdens de derby die kwaliteit nog niet te zijn verloren.

Sanchez Angulo veroverde de bal van Bekooij en had een fractie nodig om Mengerink naar de zijkant te zien gaan. Door uit te wijken naar de buitenkant kwam Mengerink in de situatie die hij wilde: oog in oog met Jordy Zwart. In de directe duels legde de spits het af tegen de robuuste verdediger, maar in de grote ruimtes waren de verhoudingen andersom. De goalgetter kapte Zwart uit en schoot vervolgens knap raak: 2-1.

De situatie waarin Mengerink uiteindelijk profiteert van de zwakte van VVSB.

Conclusie:
VVSB-trainer Honsbeek toonde zich na afloop content met het vertoonde spel van zijn ploeg. Echter was de teleurstelling groot dat de paars-gelen geen resultaat wisten te behalen op De Krom. De bezoekers hadden hun zaakjes goed voor elkaar en waren in de eerste helft de bovenliggende partij. Katwijk wist zich geen raad met de compacte speelstijl en de ‘vrije’ Bekooij. Met name de buitenspeler zorgde voor onrust in de Katwijkse defensie.

In de tweede helft was de zaak weer omgedraaid. De thuisploeg paste zich aan en gingen opportunistischer spelen. De kwaliteiten van Mengerink gaven uiteindelijk de doorslag. Het zal Van den Berg positief stemmen dat zijn elftal nog steeds in staat is om van formaties te wisselen. De tactische keuzes van de trainer waren belangrijk voor het resultaat.

Foto’s: Ruben Beukers, Fox Sports en Peter Teunissen