,,Het liefst zie ik deze spelregels zo snel mogelijk ingevoerd worden”, zei Quick Boys-aanvaller Hamza Boukhari dinsdagavond na afloop van de Avant Garde Cup. Tijdens de experimentele wedstrijd op Ter Specke waren FC Lisse en Quick Boys de twee proefkonijnen. Het werd een succesvol experiment met drie nieuwe spelregels, waarover achteraf veel positieve geluiden te horen waren.

Boukhari was één van hen. De vleugelspeler had aan de linkerkant dan ook weinig moeite met de ‘selfpass’ en de ‘intrap’ en profiteerde van de nieuwe spelregels. ,,Voordat ik bij FC Utrecht kwam, heb ik veel zaalvoetbal gespeeld. Daar wordt bijvoorbeeld de intrap al gebruikt. Het maakt het spel alleen maar sneller en aantrekkelijker. Als technische speler heb ik er voordeel van.”

Wennen
Hoewel Quick Boys op maandagavond al getraind had met de nieuwe regels, werd er in de eerste tien minuten van de wedstrijd slechts één keer gebruik gemaakt van de ‘selfpass’. Beide teams moesten duidelijk even op gang komen.

Ook de enorme hoeveelheid publiciteit was even wennen, want ongeveer alle landelijke media waren aanwezig bij de Avant Garde Cup. Zo kon een deel van de technische staf van Quick Boys niet eens de kleedkamer in vanwege alle camera’s, die wilde vastleggen hoe scheidsrechter Pieter Vink de regels uitlegde aan de spelers. Kopstukken Maurits Hendriks (NOC*NSF), Marco van Basten (FIFA), Gijs de Jong (secretaris-generaal van de KNVB) lieten eveneens hun gezicht zien in Lisse .

Zeven goals
Wat opviel is de enorme snelheid van de spel. In verband met het hoge tempo duurde de wedstrijd ook twee keer 30 minuten. Ondanks dat beide ploegen misschien wat ingehouden speelden, merkte FC Lisse-spelmaker Martin van Eeuwijk weinig verschil tussen een normale wedstrijd en dit verkorte experiment. ,,Twee keer 45 minuten op dit tempo is echt niet te doen”, sprak een vermoeide Van Eeuwijk.

,,Ik heb ook geen muur gezien vandaag. Die spray kunnen we weggooien.”

Na de eerste tien minuten leken de meeste spelers zich beter aan te passen aan de nieuwe regels. Zo werden er hoekschoppen en doeltrappen genomen via een selfpass. Het leverde in de eerste helft slechts één doelpunt op van Boukhari.

Na rust kwam de wedstrijd los. Quick Boys liep uit naar 0-4 via goals van Reda Kharchouch (2) en Madjer Lukoki. Bij de vierde treffer was het voordeel van opdribbelen bij een hoekschop duidelijk te zien. Lukoki nam de bal via een selfpass, gaf voor en Kharchouch kopte raak.

Daarna leek Quick Boys het duel uit te spelen, maar FC Lisse kwam in de laatste zeven minuten toch nog terug tot 3-4 via Bas Buimer (2) en Hanne Hagary. De scherpte was er vanaf bij de Katwijkers, die door het hoge tempo misschien wel gesloopt waren. ,,Ik denk dat trainers anders zullen gaan trainen als we te maken krijgen met deze spelregels”, stelde scheidsrechter Vink. ,,Meer op fysiek. We hebben zeven doelpunten gehad in zestig minuten. Prachtig voor zo’n wedstrijd.”

Spray
Wat de voormalig arbiter uit Noordwijk vooral opviel is dat de spelers nauwelijks klaagden, omdat ze daar ook geen tijd voor hadden. ,,Normaal gesproken komen bij iedere vrije trap spelers zeuren, of ze gaan expres voor een bal staan, of ze willen de muur op afstand hebben. Ik heb geen muur gezien vandaag. Die spray kunnen we weggooien. Absoluut een groot pluspunt.”

Alleen maar voordelen lijken er dus te zitten aan deze spelregels, al moet dat eerst maar eens worden onderbouwd met cijfers. Vink: ,,Ik ben ook heel benieuwd naar de zuivere speeltijd. Mijn gevoel zegt dat het spel nauwelijks heeft stilgestaan.”