Er lijkt wel een vloek op de terugkeer van Bart Freke bij Rijnburgse Boys te rusten. Begin vorig seizoen keerde de Rijnsburger terug op de Middelmors, na een uitstapje bij Quick Boys, maar sindsdien lacht het voetballeven Freke niet meer toe. De verdediger heeft in twee seizoenen pas een handvol duels gespeeld. Inmiddels is het de ziekte van Pfeiffer die hem aan de kant houdt.

,,Het gaat wel redelijk”, verzucht Freke. De Rijnsburger voetbalt nu al vijf weken niet meer. Na het slechte nieuws had de dokter hem met klem aangeraden vier tot zes weken niet te sporten. Dat betekent dat Freke binnenkort weer mag gaan opbouwen. ,,Ik moet vandaag (donderdag) bloed prikken. Dan hoop ik groen licht te krijgen om weer wat voor mezelf te gaan lopen. Ik zit nu al vijf weken op de bank. Van vier keer in de week sporten naar nul. Dat is een week lekker, maar geen vijf.”

Diverse signalen
Achteraf gezien is altijd makkelijk praten, maar het blijkt dat het lichaam van de verdediger annex middenvelder al zo’n twee maanden signalen afgaf dat er iets niet in orde was. ,,Ik voelde me moe gedurende de week. Maar ik dacht niet gelijk aan Pfeiffer. Ik heb een gezin, een drukke baan en daarnaast ook nog de voetbal. Iedereen is dan wel eens moe, toch?”

Tot het moment dat de Rijnsburger echt ziek werd en toch maar eens bloed ging laten prikken. Hij bleek de ziekte van Pfeiffer al langer onder de leden te hebben en het was alweer op zijn retour. ,,Het zat er nog, maar was niet meer actief, zei de dokter. Maar omdat ik ben doorgelopen moet je lichaam keihard blijven werken. Het verbruikt al zijn reserves om je op de been te houden. Vandaar dat ik een aantal weken niks mag doen, behalve werken.”

Bart Freke,,De gedachte om te stoppen is meerdere keren door mijn hoofd gespookt, maar het spelletje is nog veel te leuk.”

De ziekte viel eigenlijk samen met zijn rentree op de velden. Maar dat werd nog geen succes. Zelfs zijn eigen trainer Niek Oosterlee bekritiseerde hem. Freke ziet ook verband. ,,Misschien wel. Ik heb in ieder geval nog niet het niveau gehaald waarop ik normaal gesproken speel. Na mijn blessure heb ik eerst drie duels in het tweede gespeeld. Dat was zo gigantisch slecht. Maar dat was niet alleen door Pfeiffer. Ik mis gewoon wedstrijdritme.”

Freke, nooit een man van veel woorden of heftige uitspraken, heeft het moeilijk met de huidige situatie, bekent hij. ,,Ik loop gewoon twee seizoenen achter. Het is best een hele klus om weer terug te komen, dat heb ik wel gemerkt. Dat is het vervelendste aan alles. Ik kan je zeggen dat het best lastig is af en toe, en de gedachte om te stoppen echt wel eens door m’n hoofd is geschoten. Meerdere keren zelfs.”

Toch heeft alle tegenslag hem niet klein gekregen. De inmiddels routinier gaat volgend seizoen onder de nieuwe coach Pieter Mulders weer proberen een vaste waarde te worden. ,,Ik heb een goed gesprek gehad. Hij is iemand die veel duidelijkheid verschaft. Dat is wel prettig. Of je nu jong of oud bent, de beste elf spelen. Ik moet de zomer gebruiken om conditioneel helemaal fit te worden. Dat zal geen probleem zijn. Dan is de volgende stap om veel te spelen in de voorbereiding om ritme op te doen. Daar valt of staat alles mee. Ik moet weer naar m’n oude niveau toegroeien. Ik wil het gewoon nog niet missen. Het spelletje is gewoon zo leuk.”

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)