‘Als het even niet gaat zoals het moet, dan moet het maar even zoals het gaat.’ Dat is het credo voor een realistisch spelend Rijnsburgse Boys. De frivoliteit heeft plaats gemaakt voor noeste arbeid. Toonbeeld van deze bedrijvigheid is spits Joost Leonard. Aan de hand van de lange aanvalsleider won Rijnsburgse Boys van Kozakken Boys. Op de Middelmors werd het 2-1.

Het beeld van een strompelende Leonard in de slotfase vertelde het verhaal van de wedstrijd. De ervaren aanvaller toonde zich onverzettelijk. Stond af en toe in zijn eigen strafschopgebied het gevaar weg te halen, om vervolgens tien tellen later als kapstok een nieuwe aanval in te leiden. Daarmee stond Leonard symbool voor het huidige Rijnsburgse Boys. Hard werken, compact spelen, Kozakken Boys aan de bal laten en uiteindelijk de drie punten in eigen huis houden. ,,Zo zie je maar dat je met veel arbeid heel wat kan bereiken”, stond Leonard na de wedstrijd nog uit te hijgen.

De Rijnsburg-spits zorgde zelf voor de openingsgoal. Na een steekbal van Jeffrey Vlug legde Joël Tillema de bal terug op Leonard. ,,Ik zag Joost in mijn ooghoek vrijlopen. En hij schoot ‘m prima diagonaal binnen”, haalt Tillema de aanval voor de geest. Als Hessing daarna in een één op één situatie de bal goed had aangenomen, had het binnen het half uur ook 2-0 kunnen staan. Ook via Vlug kreeg Rijnsburg nog een kans om het scoreverloop positiever te maken.

Leonard                                                Joost Leonard tekende voor het openingsdoelpunt

In dat geval was Rijnsburg efficiënt met de mogelijkheden omgesprongen. De grootste kansen waren voor de thuisploeg, het spelbeeld oogde in het voordeel van de bezoekers. De uiteindelijke 1-1 was niet onverdiend, maar viel op een slecht moment voor de Uien. Twee minuten voor rust kon doelman Richard van Nieuwkoop een indraaiende vrije trap niet goed verwerken. Tekleab profiteerde en schoot binnen.

Het speelbeeld veranderde in de tweede helft niet veel. Kozakken Boys drong aan, maar creëerde (te) weinig. Rijnsburg liet de Brabanders komen en greep uiteindelijk via Niek Ossevoort de macht over de wedstrijd. De van origine verdediger speelde vandaag op het middenveld en schoot van randje zestien raak. ,,Dit voelt top, een hele belangrijke goal”, kon Ossevoort na afloop zijn geluk niet op.

Hoewel Ossevoort de matchwinner werd met zijn goal, mocht Leonard zichzelf ook een schouderklop geven na de wedstrijd. Zijn werklust werkte als een medicijn op de rest van de ploeg. Leonard toonde zich daarnaast belangrijk met een goal en de assist op Ossevoort. De spits was helemaal op na afloop van de wedstrijd. ,,Ik ben gesloopt”, kon Leonard er wel om lachen. ,,We hebben onze as helemaal dicht gehouden. Daar hebben we deze week op getraind en dat pakte nu goed uit. Kozakken Boys stelde er weinig tegenover. Hun spel, met veel lange ballen, speelde ons wel in de kaart. Maar we hebben ons eigen plan fantastisch uitgevoerd.”

Niek Ossevoort                                                  Niek Ossevoort legt aan voor de winnende goal

Het verdedigende Rijnsburg speelde vooral nuchter. Zonder poespas. ,,Het was niet fantastisch”, is Leonard eerlijk. ,,Als het voetballend even niet gaat, dan moeten we er maar keihard voor werken. Op inzet en wilskracht voetballen. Op deze manier moeten we het publiek weer naar de Middelmors trekken.”

,,We hebben ze de afgelopen maanden niet verwend”, valt Tillema zijn teamgenoot bij. ,,We zitten nu eenmaal even niet in de positie om ook nog fantastisch voetbal te laten zien. Als we maar winnen. Noem het maar realistisch.”

Tweede Divisie
Met de overwinning en het puntenverlies van de concurrentie komt de Tweede Divisie ook ineens weer in beeld. De Rijnsburgers staan achtste, met slechts twee punten achterstand op nummer zeven: GVVV. ,,De meesten verklaarden me voor gek, maar zie je nu wel. We moeten er in blijven geloven”, haalt Leonard zijn gram. ,,Zolang die zevende plek in zicht blijft, is het gewoon mogelijk. We staan er ineens weer bij. En volgens mij hebben we met deze uitslag ook Katwijk een duwtje in de goede richting gegeven. Als ik Katwijk met Kozakken Boys vergelijk, dan is Katwijk wel een stuk verder hoor”, is de spits lovend over zijn oude ploeg.

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 2-1 (1-1). 14. Leonard 1-0, 43. Tekleab 1-1,  76. Ossevoort 2-1

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Troost, Hessing, Kuipers, Tillema, Ossevoort, Celen, Van der Vijver (88. Van den Oever), Vlug, Wijks, Leonard (89. Koemans)

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN