,,Ik had als supporter nooit verwacht dat er zoveel bij komt kijken”, zegt Kees Koemans. Pas nu hij als materiaalman bij de staf van het eerste elftal betrokken is, merkt Koemans hoe professioneel de zaken worden aangepakt. Net als elftalbegeleider Willem Brugmans bekleedt hij een voor het grote publiek wellicht wat minder zichtbare, maar daarom niet minder belangrijke functie. VIDB vroeg de twee Rijnsburgers naar hun belevingen.

Het is zaterdag en een inhaalprogramma staat op het programma. Vrijwel alle regioclubs hebben een weekendje vrijaf. Lekker om de zinnen even te verzetten, zou je zeggen. Wellicht ook een mooie gelegenheid om vrouwlief te plezieren met een bezoek aan de meubelboulevard. Niets van dat alles echter bij Koemans en Brugmans. Met name laatstgenoemde baalt er stevig van dat Rijnsburgse Boys niet hoeft te voetballen. Als pleister op de wonde is besloten later op de dag een bezoek te brengen aan het oefenduel FC Rijnvogels – ODIN ’59, om de verrichtingen van Raymond Kolder gade te slaan. De middenvelder verliet afgelopen zomer de Middelmors en speelt nu voor ODIN.

kees-koemansBrugmans

Het moge duidelijk zijn dat Koemans (links) en Brugmans (rechts) gezien hun enthousiasme veel plezier beleven aan hun functies. Koemans is nu voor het eerste jaar materiaalman. Brugmans fungeert voor het vierde seizoen als elftalbegeleider. ,,Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn”, zegt Koemans. ,,Het contact met de spelersgroep is erg leuk. Het zijn jonge jongens en dat houdt jezelf ook jong. In de winterstop op het trainingskamp in Torremolinos zag je al dat het onderling klikte en het gewoon een goede groep is.”

Ook de samenwerking tussen de staf verloopt soepel, stelt Brugmans. ,,We vormen met zijn negenen een goed collectief, er is geen groepjesvorming. We doen allemaal ons ding, maar vormen wel één geheel.” Koemans: ,,Dat is wel iets waar ik me over heb verbaasd, dat er zoveel bij komt kijken. Ik wist echt niet dat Paul Smelt (inspanningsfysioloog) met allemaal apparatuur op de training in de weer is. Dat komt omdat je als supporter nooit bij trainingen bent. Nu zie je het gebeuren.”

Hartstochtelijk

Koemans voetbalde zelf nooit, maar kwam via zijn vader al op jonge leeftijd in aanraking met Rijnburgse Boys. In al die jaren volgde hij de plaatselijke trots hartstochtelijk. Toen hem werd gevraagd om de illustere Nico Pauw te vervangen, moest hij voor de vorm nog even thuis overleggen, maar voor zichzelf was hij er al uit. ,,Ik heb een beroep waarbij ik vroeg op moet en ben naast drie avonden ook de hele zaterdag weg. Op zaterdag verandert in feite niet zoveel, omdat ik toch altijd al ging kijken. Alleen ga ik nu drie uur eerder weg en ben ik later thuis. Daar kies je voor.”

Brugmans loopt ook al behoorlijk lang mee. ,,Ik heb alles al zo’n beetje gedaan, behalve scheidsrechter. Ik heb hier gevoetbald, ben leider geweest en ben ook zo’n zes jaar lang bestuurslid materiaal en gebouwen geweest. Toen zat ik al vrij dicht op het eerste. Via de toenmalige elftalleider Chris Hogewoning ging ik vaak mee met uitjes en had ik met jongens als Kolder en Gootjes goed contact.” Uiteindelijk besloot hij de rol van elftalbegeleider op zich te nemen.

Als elftalbegeleider is hij voor spelers een klankbord, een vertrouwenspersoon. ,,Je bespreekt veel dingen en dat gaat niet alleen over voetbal. Soms zijn het ook mindere leuke dingen, uit het privéleven van de jongens. Sommigen vertellen niet alles, anderen wel. Maar het is een leuke groep, vol met humor.”

Politieagent

Doordeweeks neemt Brugmans overdag de honneurs voor coach Niek Oosterlee waar. ,,Niek is onderwijzer en daardoor tot vijf uur slecht te bereiken. Als spelers niet kunnen trainen of later komen, meldden ze dat bij mij en dan geef ik het door.” Ook regelt Brugmans dat na afloop van thuiswedstrijden spelers hun gezicht laten zien in de businessruimte en kantine. ,,Daar maak ik een lijstje voor. Maar ik ben geen politieagent. Ik vind dat het erbij hoort, ook na een nederlaag. Als we gewonnen hebben, willen ze allemaal.”

Sinds Koemans, overigens geen familie van selectiespeler Jeffrey, op de bank zit, is zijn betrokkenheid toegenomen. ,,Ik heb nu toch wel meer spanning. Zeker nu we de laatste tijd in een winnende flow zitten. Dan is het af en toe nagelbijten.” Prioriteit heeft echter dat de zaken op rolletjes lopen. ,,Dat alles lekker loopt is het belangrijkste. Daarna komen de prestaties. En als je een kampioenschap verdient, kom dat vanzelf wel.”

Brugmans: ,,Twee jaar terug kwamen we een puntje tekort op Spakenburg. Dan ga jezelf wel afvragen waar je het hebt laten liggen. De laatste tijd is de titel bij ons nooit een issue geweest. Dat was meer iets voor de buitenwereld. Als je weet hoe de zaken ervoor staan, is het niet reëel. Wellicht was het anders geweest als we bij Scheveningen hadden gewonnen. Het is ook niet erg. Volgend seizoen zou het kunnen gebeuren. Al weet je het nooit en dat maakt het ook zo leuk.”

Foto’s: website Rijnsburgse Boys

POPULAIRE BERICHTEN