,,Het is heel simpel. Ik ben in dienst van Rijnsburgse Boys. Niemand moet aan mijn spelers komen. Dan maakt het niet uit of je een vriend bent, of dat mijn vader trainer van de tegenpartij is. Dat moet je niet doen.”

Was getekend Pieter Mulders, trainer van Rijnsburgse Boys. Bovenstaande doet vermoeden alsof het om een oorlogsverklaring ging. Dat viel wel mee. Mulders kruiste zaterdag de degens met Willem Leushuis, die coach van IJsselmeervogels is. Hoewel de twee boezemvrienden zijn, hadden ze het in de tweede helft even een kortstondig momentje aan de stok. Na afloop was de vrede echter weer getekend.

,,We wisten allebei dat het ging gebeuren. Ik moest alleen even kijken wanneer ik het zou doen.”

,,Willem zei wat tegen één van mijn spelers op een dusdanige manier die me niet aanstond. Daar werd ik kwaad om. Waar ik ook boos om werd is dat de vierde official er niks van zei. Hij stond er met zijn neus bovenop. Dat hoort niet in het voetbal.”

Boel opstoken
Leushuis kon er op zijn beurt de humor wel van inzien. ,,Ik ken Pieter door en door en weet dat hij een kort lontje heeft. Daarom is hij ook zo’n goede trainer, want hij zit er bovenop. Ik moet hem af en toe wel een prikkel geven, een beetje provoceren. Dat is wel leuk om te doen. We wisten allebei dat het ging gebeuren. Ik moest alleen even kijken wanneer ik het zou doen. Dit leek me een mooi moment om de boel even op te stoken.”

FOX Sports noemde het duel tussen de ‘leerling en de meester’. Mulders die tien jaar geleden als assistent van Leushuis bij IJsselmeervogels het vak leerde. De samenwerking was niet alleen succesvol – de Vogels pakten in 2007 de landstitel – maar beviel eveneens op persoonlijk vlak.

,,Willem is bij IJsselmeervogels gewoon een goede vriend geworden. Daarvan zijn er niet zoveel te vinden in de voetballerij. We hebben dagelijks contact, alleen in de aanloop naar de wedstrijd even niet. We hebben alleen van het begin van de week even gebeld. We doen ook veel dingen samen. Gezellig wat eten en drinken. Of varen, want Willem heeft een bootje. De ene keer zijn onze vrouwen erbij, de andere keer niet.”

,,Genieten is gewoon een belangrijk onderdeel van het leven. Voetbal is druk, mijn werk ook. Rijnsburgse Boys is een aardige klus. Het is niet zo dat je er drie dagen mee bezig bent. Dat zijn er gewoon zeven, de hele week eigenlijk. Ik heb ook nog een familie thuis. Het is belangrijk om ook regelmatig te ontspannen.”

Lachen in zijn vuistje
Over de uitkomst van het onderlinge treffen (0-0) was Mulders het minst tevreden. ,,Helaas hebben we geen goed resultaat kunnen behalen. Op basis van de kansenverhouding en het veldoverwicht hadden wij moeten winnen.”

Vriend Leushuis lachte in zijn vuistje. ,,Vorig jaar speelde ik hier met DVS ’33 ook al lekker gelijk. Toen werd het 2-2. Ik heb hier nog nooit verloren, ook niet in mijn eerste periode bij IJsselmeervogels.”

,,Ik sluit niet uit dat wij ooit op één of andere manier gaan samenwerken. Pieter en ik, of samen met Jeroen.”

Zaterdag waren de twee elkaars tegenstrevers, maar het zou zomaar kunnen dat Mulders en Leushuis in de toekomst weer samenwerken. ,,Of ik daarvoor open sta? Ja, natuurlijk”, aldus Leushuis. ,,Tot onze vriendengroep behoren ook Jeroen Rijsdijk en Dogan Corneille. Met zijn vieren zijn we best wel succesvol.”

,,Pieter hier bij Rijnsburgse Boys en ik in het verleden. Dogan als assistent-trainer bij Willem ll in de Eredivisie en Jeroen is bij Excelsior Maassluis landskampioen geworden. Ik sluit niet uit dat wij ooit op één of andere manier gaan samenwerken. Pieter en ik, of samen met Jeroen. In welke combinatie dan ook.”

En zo werd, ondanks een irritatiemomentje tijdens de wedstrijd, de vriendschap voortgezet. ,,Willem, ga je mee wat drinken?”, riep Mulders toen de persverplichtingen voor beide coaches erop zaten.

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)