Tom Broekhuizen kiest zijn clubs zorgvuldig uit. Hij gedijt het beste bij warme clubs, vriendelijke clubs, voetbalverenigingen die gezelligheid hoog in het vaandel hebben staan. Een clubhopper is hij niet, wil hij niet zijn, maar als hij dan toch verhuist, dan graag naar een ‘tweede huis’.

Broekhuizen is ‘happy’ sinds deze zomer. De Lisser vertrok vorig jaar bij de plaatselijke FC om zijn geluk te zoeken in Noordwijkerhout bij VVSB. Dan werd geen succes. Met spelers als Vladimir Jozic, Bas Ruigrok of Tim de Rijk voor z’n neus bleef het vooral bij invalbeurten. Leuk hoor, maar niet bevredigend genoeg.

Daarom besloot de 25-jarige voetballer om bewust een stapje terug te doen. Van een tweededivisionist naar een hoofdklasser. Hij wilde weer voetballen, minuten maken. SJC hield de deur wagenwijd open. Een dynamische middenvelder van dat niveau is op de Lageweg meer dan welkom moet men gedacht hebben.

VVSB
Broekhuizen is een type Cesc Fabregas. Geen honderd procent balafpakker. Daar heeft de Noordwijkse club Raymond van Heijningen voor, de kale middenvelder die ook wel de stofzuiger van de zwart-witten wordt genoemd. Laat Broekhuizen maar het spel verdelen, met passjes strooien. Maar vuile meters maken schroomt hij niet.

De Lisser is blij dat hij gewoon gevraagd wordt naar z’n voetbalkwaliteiten, naar hoe z’n wedstrijd was verlopen en niet hoe het is om de bank warm te houden. Broekhuizen was klaar met ‘het tweede plan’.

,,Het was best moeilijk om FC Lisse te verlaten. Het was de club waar ik al jaren speelde, in het dorp waar ik woonde. Nog steeds woon, zelfs. Toen ben ik naar VVSB gegaan. Ik kende Wilfred van Leeuwen nog uit mijn tijd bij ADO.”

,,Het is geen club waar er elk jaar tien nieuwe spelers komen aanwaaien.”

,,Er werden goede resultaten geboekt door de jongens die al speelden”, vertelt de middenvelder over zijn verblijf in Noordwijkerhout. Daarom was het moeilijk om daar tussen die gasten te komen, het was sowieso al een hechte groep. Toen begon ik in de winterstop wel na te denken over mijn verblijf op De Boekhorst.”

,,Ik had op dat moment eigenlijk al een jaar niet meer op niveau gevoetbald. Dan ga je bij jezelf te rade. Toen heb ik aangegeven daar weg te gaan omdat ik wilde voetballen. Heel snel kwam SJC om de hoek kijken. Daar had ik gelijk een goed gevoel bij. Ik kende een paar jongens. Het bevalt tot nu toe prima.”

Polak
De twintiger sprak met mede Lissenaren als Rick van Dijk en David Verweij. Ervaringsdeskundigen inmiddels bij SJC. Zij schetsten een beeld, waar Broekhuizen zich nog steeds in kan vinden, nu hij een paar maanden rondloopt in Noordwijk. ,,Het is geen club waar er elk jaar tien nieuwe spelers komen aanwaaien. Het is een hechte groep waar je snel in wordt opgenomen. Ik voelde me snel op m’n gemak.”

De puzzelstukjes lijken in elkaar te vallen voor Broekhuizen. In z’n hoofd zit het lekker, hij voelt zich thuis en ook z’n trainer is blij met de nieuweling. Zo gaf Sjaak Polak in een eerder interview aan gecharmeerd te zijn van z’n middenvelder. ,,Hij is een hele grote aanwinst voor de club. Als je de mensen vraagt in Noordwijk komen ze op zijn naam uit hoor”, liet Polak in augustus weten.

Broekhuizen in actie in het oefenduel tegen zijn oude club: ADO Den Haag

,,Je weet wat je aan Sjaak hebt. Als het goed is hoor je het, als het ruk is zegt hij het ook. Niet elke trainer is zo”, complimenteert Broekhuizen op zijn beurt z’n oefenmeester. ,,Ik vind het namelijk heel prettig. Er zijn ook trainers die er omheen draaien. Maar Sjaak heeft het hart op z’n tong. Ik denk dat het belangrijk is voor een speler om te weten hoe een trainer over je denkt.”

Z’n eerste officiële wedstrijd in het shirt van SJC was vooral een ongelukkige. Dat Broekhuizen een talentvolle middenvelder is staat buiten kijf, maar hij zal zelf meer verwacht hebben van zijn debuut op de Lageweg. Teveel balletjes stuiterden weg of vlogen onbedoeld over een zij- of achterlijn vanaf zijn voet.

Maleisië
Of het te maken heeft gehad met de z’n buitenlandse trip in de voorbereiding, zal niemand weten. Een reis naar Maleisië die hij niet kon laten schieten en die hem absoluut gegund werd. ,,Toch heb ik inderdaad even getwijfeld om te gaan”, ligt Broekhuizen toe.

Hij vloog naar Azie om zijn goede vriend, Dennis Verbaas, te zien trouwen met een Maleisische prinses. ,,Goed, ik ben er twee weken uit geweest, maar heb ook daar gewoon m’n conditie op peil gehouden. Sinds ik terug ben hebben we in twee weken vier wedstrijden gespeeld. Dan gaat het best wel snel met je wedstrijdritme”

Al snel gaat het gesprek over op z’n avontuur in Maleisië. Een tijd om nooit meer te vergeten. Hij was nog nooit in het land geweest voor de bruiloft en genoot met volle teugen van de ‘happening’ en het feit dat z’n goede vriend daar een leven heeft opgebouwd.

Ook in Nederland werd de bruiloft een happening. Toch is dat daar redelijk langs de Lisser heen gegaan. ,,We merkten wel dat het in Nederland behoorlijk werd opgeblazen, maar daar viel het wel mee. Voor ons was het gewoon een vriend die ging trouwen met een hele leuke vrouw.”

,,Het was alsof we in een filmscene stonden af en toe.”

,,Natuurlijk is het allemaal wat groter dan een gemiddelde bruiloft, dat is zo. Het was best een mooie ervaring en belevenis. Maar het ging vooral om hem. Oke toegegeven, het is wel wat anders dan een bruiloft in Lisserbroek bij de Olmenhorst, haha.”

,,Het was alsof we in een filmscene stonden af en toe”, vervolgt de Lisser. ,,We moesten wel even in onze armen knijpen. Dan zie je die vriend met z’n vrouw van de trap af lopen en zielsgelukkig zijn. Daar gaat het uiteindelijk om. Een hele mooie ervaring, maar vooral leuk om ze te zien trouwen.”

Niveau
Hij kon daar in alle rust genieten van de bruiloft omdat hij en zijn vrienden zelf met Verbaas hadden afgesproken om zo min mogelijk met de pers te praten. Lisse-voorzitter Leon Annokkee had bij RTL Late Night kunnen zitten omdat de nieuwe prins vroeger voetbalde op Ter Specke. De club had bij Hart van Nederland op de buis kunnen komen, maar allen besloten daar negatief op te reageren.

Broekhuizen lacht er bij. Er is genoeg gepraat over z’n buitenlandse trip. Aan z’n ogen valt te zien dat hij toch liever weer even over voetbal praat. Ook al had SJC zondag niet de beste start die het kon wensen.

,,Nee, we hadden RKAVV moeten oprollen. Niet met 1-1 van een veld af moeten stappen. Maar goed, we zijn met een team aan het bouwen. We maken aardige stappen. In de loop van de competitie komt het niveau wel naar boven.”

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)