De maker van de 1-0 hielp Quick Boys niet alleen over het dode punt heen, hij vertelde ook het verhaal van de seizoensouverture tegen Jodan Boys. Yuri Guijt zat niet goed in de wedstrijd, zoals eigenlijk het merendeel van zijn teamgenoten. Het openingsdoelpunt werkte bevrijdend voor de Katwijkse ploeg, die in blessuretijd via Yordi Teijsse nog uitliep naar 2-0.

Het publiek ging er even goed voor zitten op Nieuw Zuid. De voorbereiding stemde hoopvol en bovendien had de nieuwe trainer Jan Zoutman laten weten Quick Boys weer sprankelend te willen laten voetballen. ,,We willen het spel gaan bepalen, met gevarieerd aanvalsspel, en zoveel mogelijk diepte in ons spel brengen. Daarnaast, bij balverlies, moeten we zoveel mogelijk spelers in de buurt hebben die direct druk op de bal kunnen geven”, stelde de coach deze week in gesprek met VIDB. Dat klonk veelbelovend.

IMG_0530
Natuurlijk moet Zoutman de tijd worden gegeven om Quick Boys te laten wennen aan zijn manier van spelen. Het inbouwen van automatismen gaat niet vanzelf. De openingswedstrijd tegen Jodan Boys toonde aan dat er nog het nodige werk te verzetten is. Quick Boys speelde lange tijd zeer moeizaam. ,,Stroperig”, noemde Zoutman het. ,,We hadden veel moeite aan de bal.” Volgens de coach werden zijn spelers pas na de 1-0 ontlast van de druk die op het duel stond.

Het begin van de wedstrijd verliep niet onaardig. Quick Boys kreeg binnen het halfuur goede kansen via Mo el Ousrouti en Teijsse. In beide gevallen kwam doelman Martin Straver als winnaar uit de strijd. De goalie zag een vrije trap van Delano a Cohen van grote afstand bovendien een meter of twee naast zijn doel zeilen.

A Cohen was één van de drie nieuwelingen in de basiself. Hij vormde met Anthony Bentem het centrale verdedigingsduo. Opvallend was de keuze voor Gerard Aafjes als verdedigende middenvelder. De van een zware enkelblessure teruggekeerde oud-prof droeg bovendien de aanvoerdersband. Voorin kregen aanwinsten Jerghinio Sahadewsing (links) en El Ousrouti (rechts) een plek op de flanken toebedeeld. Dat verliep met wisselend succes.

Meer pit
El Ousrouti, op dreef in de voorbereiding, kwam moeizaam op gang en raakte bovendien geblesseerd. Hij werd in de rust vervangen door Robert Steemers, die met beduidend meer pit speelde. Sahadewsing kon terugkijken op een beter optreden en werd zelfs verkozen tot man van de wedstrijd. De vleugelaanvaller die acht seizoenen voor rivaal Katwijk speelde, werd in de tweede helft hartstochtelijk toegejuicht door Quick Boys’ fanatieke supportersschare achter het doel.

Toen Quick Boys in de tweede helft richting de kantine speelde, viel er aanvankelijk bar weinig te genieten. Jodan Boys voerde de regie. Op dat moment leek de club uit Gouda de betere papieren te hebben. Het onderhoudende duel ontbrandde zeventien minuten voor tijd. De eerste geslaagde aanval van Quick Boys leverde meteen succes op.

Aafjes speelde op de rand van de zestien knap Jaap van der Plas vrij. Diens langs een liniaal uitgemeten voorzet werd bij de tweede paal binnengekopt door Guijt: 1-0. De op het oude nest teruggekeerde middenvelder vierde met gebalde vuist zijn treffer. Het was het ultieme geneesmiddel dat het kwakkelende Quick Boys nodig had.

IMG_0700
Na de goal nam de amusementswaarde direct toe. Jodan Boys kroop uit zijn schulp, waardoor de met precisie dichtgetimmerde muur scheurtjes begon te vertonen. ,,Na de 1-0 speelden we onze beste fase van de wedstrijd”, stelde Zoutman. De coach kon pas in blessuretijd rustig achterover leunen, toen een schot van Teijsse via het lichaam van een Yodan Boys-speler binnen hobbelde. Diezelfde Teijsse, Sahadewsing en A Cohen hadden daarvoor kansen laten liggen.

Zo kende Quick Boys een cijfermatig prima begin van de competitie, maar liet de uitvoering nog te wensen over. Captain Aafjes zei aan een goede afloop niet te hebben getwijfeld. ,,De basis is er. Verdedigend stond het goed en hebben we weinig weggegeven. Natuurlijk zijn er genoeg punten die we moeten verbeteren, maar het resultaat is goed. Het liefst win je met 5-0 en sprankelend voetbal, maar deze uitslag is ook goed voor drie punten.”

Al jaren droomt men op Nieuw Zuid van een stap hogerop. Dat is dit jaar niet anders, stelt Guijt. ,,We gaan voor de titel en zijn absoluut een kandidaat. Dat hebben we uitgesproken en daar gaan we voor.”

Reactie doelpuntenmaker (1-0) Yuri Guijt

Samenvatting Quick Boys TV

Quick Boys- Jodan Boys 2-0 (0-0). 72. Guijt 1-0, 90+3. Teijsse 2-0

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, A Cohen, Ravensbergen, Aafjes (73. Hoek), Van der Plas, Guijt (87. Driebergen), El Ousrouti (46. Steemers), Teijsse, Sahadewsing

Tekst: Gerben Oostdam

Foto’s: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 27 aug.
Oefenduels
Valken '6820.00Teylingen
Hoofddorp 20.15Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.) 20.00Overbos
Za. 31 aug.
Noordwijk 14.30Koninklijke HFC
GVVV14.30Rijnsburgse Boys
FC Lisse 14.30Harkemase Boys
Barendrecht 14.30Ter Leede
AZSV 14.30FC Rijnvogels
Katwijk 15.30ASWH
Jong Sparta 15.30Quick Boys
VVSB 18.00DOVO
Districtsbeker
Teylingen 15.00Forum Sport
SJC (zat.) 16.00VVSB (zat.)
VUC17.00Valken'68
Kagia 17.00Hillegom
DSOV 17.00Van Nispen (zat.)
Foreholte 17.00UVS
Zo. 1 sep.
Alcides 14.00SJC
Oefenduels
Van Nispen (zon.14.00HBS 2