Met de redactie van Voetbal in de Bollenstreek zaten we lukraak te speculeren over de opties voor de opvolging van Jack van den Berg bij Katwijk. Eigenlijk is er niks lekkerders dan dat. Bij de meeste namen die de revue passeerden, dacht ik enkel: ‘niet slecht, zouden ze wel kunnen doen’. Maar de naam Dick Kooijman heeft me tot nog toe niet losgelaten. 

Mijn gedachte ging terug naar de periode onder Dick Schreuder, waarin Kooijman zijn assistent was. Of eigenlijk is assistent voor zijn tijd in het Katwijkse een verkeerd woord. In die selectie van 2014 tot en met 2016 was ik speler. Ik weet nog dat ik tot die tijd altijd gewend was dat een assistent-trainer alleen pionnen uitzette of dode spelsituaties mocht oefenen en alleen desgevraagd zijn mening gaf. En dat wanneer de assistent een keer een training moest geven, hoe kinderachtig ook, het altijd uitliep op chaos.

‘Door wat blessures deed Kooijman met zijn 41 jaar mee. Raily Ignacio, destijds de spits in Rijnsburg, had weinig te vertellen.’

Kooijman was allesbehalve zo’n assistent. Schreuder, die bekend stond om zijn veeleisend- en directheid, kon daarin soms zelfs overstemd worden door Kooijman. Niet dat hij de rol van hoofdtrainer opeiste, want de rolverdeling was heel duidelijk. Maar het gebeurde vaak genoeg dat Kooijman degene was die op het trainingsveld een speler op zijn plek zette, uit zijn dak ging omdat er te slap werd getraind of gewoon de oplossing in een spelsituatie verduidelijkte.

Met een omhaal
Het enige minpunt van Kooijman was dat hij daar soms wat zeurderig in overkwam en vaak sneller in de irritatiezone van sommige spelers zat, dan Schreuder. Het mooie daarvan was wel dat hij dat zelf ook door had en dat hij dan zoiets had van: ‘ik weet het nou eenmaal beter’. Niet alleen vanwege zijn mooie cv als voetballer, was je dan toch snel geneigd het van hem aan te nemen.

Ook bouwde de voormalig speler van FC Groningen, Go Ahead Eagles, AZ en Heracles meer dan eens krediet op na een training. Als Schreuder dan nog wat voorzetten stond te geven, werkte Kooijman ze volleyend of soms met een omhaal binnen. Als jonge speler realiseerde je je dan dat er nog een hele lange weg te gaan was.

Ignacio
Dat was ook het geval toen we op trainingskamp een oefenwedstrijd speelden tegen Rijnsburgse Boys. Door wat blessures deed Kooijman met zijn 41 jaar mee. Raily Ignacio, destijds de spits in Rijnsburg, scoorde in de eerste helft twee keer, maar toen Kooijman er in de rust kwam, had hij weinig te vertellen. Vooral toen de huidige doelpuntenmachine van AFC de bal zo wat op de doellijn voor het intikken had, maar dat nog voorkomen werd door een geweldige sliding van de ‘assistent’, zag je bij veel spelers het kwartje vallen: ‘dus daar heeft hij het altijd over’.

Schreuder en Kooijman vulden elkaar niet aan. Ze dachten hetzelfde. Over discipline en randzaken en over fitheid en tactiek. De eigengereide oud-profs hadden allebei even nodig om te aarden in het Katwijkse en andersom was het ook even wennen voor de club.

‘Dick Kooijman is de persoon die de succesvolle Schreuder-tijd kan voortzetten op De Krom.’

Maar inmiddels drijft de regerend landskampioen op die professionaliteit. Bovendien heeft het vertrek van Van den Berg (en de resultaten die onder de Rotterdammer beduidend minder waren) wel bewezen dat ook de spelersgroep aan die ‘Schreuder-werkwijze’ gewend is geraakt. Daarom lijkt het mij zo logisch: Dick Kooijman is de persoon die de succesvolle Schreuder-tijd kan voortzetten op De Krom.

Zo, dan kan ik die naam nu eindelijk met een gerust hart loslaten en weer verder gaan met speculeren. Want er is niks lekkerder dan dat.

Archieffoto: Aad de Winter/Bobkat.nl

Lees ook: ‘Column: één Polak blijkt gelukkig genoeg’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys3-1ONS Sneek
Noordwijk4-0Eemdijk
SteDoCo2-5FC Lisse
ASWH3-1SJC
Ter Leede2-0FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam3-5FC Rijnvogels
Valken '684-3SVC '08
Van Nispen (zat.)1-2Lugdunum
VVSB (zat.)3-1Be Fair
VVC FC1-1Kagia
Koninklijke HFC4-0Katwijk
GVVV6-5Rijnsburgse Boys
VVSB6-2FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA