Zaterdag was ik een verbaasde toeschouwer bij VVSB – IJsselmeervogels. Verbaasd toen scheidsrechter Thom Winkel de tot dan toe felle, fanatieke, maar sportieve wedstrijd rond de zeventigste minuut staakte. Ik snelde van de tribune naar de plek waar de spelers het veld afgingen richting de kleedkamer, om mijn journalistieke verantwoordelijkheden op te pakken.

Al snel bleek dat de leidsman had afgeblazen wegens racistische opmerkingen en oerwoudgeluiden naar spelers op het veld. Die van IJsselmeervogels claimden dat de kwetsende uitingen van achter het doel van keeper Jaimy Schaap kwamen en gericht waren aan Gevero Markiet. De centrale verdediger zou onder meer zijn uitgemaakt voor ‘tering zwarte’. Of dat ook het geval was, daar is men nog steeds niet helemaal zeker van, omdat er supporters van beide clubs op de plek des onheils stonden. Op de tribune, waar ik zat op het moment dat de scheidsrechter naar binnen ging, had niemand iets meegekregen. Ik zelf dus ook niet.

,,Iedereen had de misselijkmakende teksten dus ook gehoord”

Toen ik ging rondvragen achter het betreffende doel, aan de kant van de kantine, wist iedereen die ik sprak meteen waar het over ging. Iedereen had de misselijkmakende teksten dus ook gehoord. Niemand vond het raar dat de spelers naar binnen moesten. Niemand twijfelde aan de beslissing van de scheidsrechter. Met zijn waarnemingsvermogen was niks mis en zijn maatregel was daarom helemaal niet overdreven. Winkel z’n lezing na afloop was zelfs zeer professioneel en helder: ,,Voordat de spelers mij vragend aan konden kijken, had ik mijn beslissing al genomen.”

De scheidsrechter zei ook dat hij rapport van het incident ging uitbrengen bij de KNVB. Een klein onderzoek op de site van de bond leert dat dit soort voorvallen kunnen leiden tot een boete en punten in mindering. Als er duidelijk wordt dat het om misdragingen gaat van specifieke leden van de club, kan dit voor hem of haar een schorsing tot gevolg hebben.

Een publieke schandpaal is wat mij betreft echt niet nodig.

De afgelopen dagen heb ik contact gehouden met beide voorzitters over het incident. Met die van VVSB, Arjan Broekhof, iets intensiever. Bij beide clubs worden de ongeregeldheden donderdag besproken in de bestuursvergadering. Hele hoge prioriteit heeft het dus niet. Dat verbaast mij opnieuw.

In de laatste plaats, omdat de clubs misschien wel een straf boven het hoofd hangt en het me dan toch lijkt dat je duidelijkheid wil hebben. Mijn verbazing zit vooral in het feit dat ik nu het gevoel heb dat er iemand de hand boven het hoofd wordt gehouden: iedereen achter het doel had het gehoord, niemand weet wie. Dan zou ik er als club(s) alles aan doen, om zo snel mogelijk boven water te hebben uit wie z’n mond al die walgelijkheid kwam. Een publieke schandpaal is wat mij betreft echt niet nodig. Maar nogmaals: deze ‘het even aankijkende manier’ van vervolgstappen nemen, verbaast mij. Laat staan hoe Gevero Markiet, Shanon Carmelia, Lulinho Martins of Richelo Fecunda zich hier over voelen. Tijd om tempo te maken.

Lees ook: Dader en gevolgen van racistische opmerkingen bij VVSB nog onbekend


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer