Met de nieuwe maatregelen die maandagavond door de regering zijn afgekondigd om het coronavirus in te dammen komt het prof- en amateurvoetbal in de knel. Vanaf dinsdagavond 18:00 uur is er landelijk geen publiek meer welkom bij voetbalwedstrijden. Ook de kantines moeten noodgedwongen dicht blijven. Wat betekent dat praktisch gezien voor de clubs in de Duin- en Bollenstreek?

Quick Boys toog afgelopen zaterdag nog met vijfhonderd uitsupporters naar Jong Sparta voor een competitiewedstrijd in de Tweede Divisie. Zo’n 48 uur later klinkt dat voorlopig als toekomstmuziek. ,,Het is heel simpel. Gezondheid gaat boven alles. De rest op komt op het tweede plan”, vindt Bart van Kruistum, voorzitter van de blauw-witten. ,,Er is weer een toename op de IC. Het enige wat wij moeten doen is helpen om het niet verder op te laten lopen zodat de autoriteiten het onder controle houden.”

Drie weken geen amateurvoetbal?
Met die gedachte in het achterhoofd besloot ‘Den Haag’ om publiek te verbieden bij sportwedstrijden om zo ook het ‘reizen van individuen tegen te gaan’. Betekent geen publiek, geen voetbal? Zo ver wil Van Kruistum niet gaan. ,,De gedachte leeft momenteel wel om drie weken te ‘staken’. Dat ervaar ik in de ‘voorzitters-chat’ van de Tweede Divisie. Maar de vraag is of dat verstandig is. Dan ga je ervan uit dat we alles straks weer onder controle hebben qua besmettingen. Daar geloof ik niet in eerlijk gezegd. Als je de keuze maakt om het drie weken stil te leggen en het heeft geen effect, dan loop je helemaal achter de feiten aan. Laten we er eerst eens een nachtje over slapen.”

,,Dit is wel een klap in ons gezicht.’’

Ter Leede-voorzitter Kees de Lange is een andere mening toegedaan. ,,De kantine is ons kloppend hart, maar op deze manier wordt het een gapend gat. Mijn advies voor de KNVB zou daarom zijn om de competitie met drie weken uit te stellen.’’ Volgens de preses van de Sassenheimers zijn de genomen maatregelen ook vooral een hard gelag voor alle vrijwilligers die de laatste maanden zo hard gewerkt hebben om dit te voorkomen.  „Eigenlijk zijn we al vanaf 12 maart bezig om alles in goede banen te leiden. We hebben vorige week nog een controle gehad van de boa’s en complimenten gekregen dat het er allemaal zo goed aan toeging. Ik heb zelf hoogstens één waarschuwing moeten geven. Dan is dit wel een klap in ons gezicht.’’

Zijn collega van buurvereniging Teylingen, Rogier Landwer Johan, wil juist wel dat alles doorgaat. ,,Wij zijn er om de mensen te laten sporten. Laten we vooral blij zijn met die dingen die we nog wel kunnen en mogen doen. Overigens is Teylingen verder een gezonde vereniging. We hebben nog wat vet op de botten, maar een sluitende begroting kunnen we na dit seizoen niet overleggen.”

Jeugdvoetbal
De drie voorzitters zien nog wel één grote bottleneck: het jeugdvoetbal. Van Kruistum: ,,Ik verwacht dat de KNVB heel snel, maandagavond of dinsdagochtend vroeg, met richtlijnen komt. Dat doen ze altijd. Hoe zit het bijvoorbeeld met jeugdwedstrijden? Quick Boys heeft, net als bijvoorbeeld FC Lisse, heel veel jeugdteams. Hoe gaan die kinderen straks allemaal naar de voetbal komen? En hoe moeten we dinsdag de trainingen regelen?”

,,Ik heb er al met Mart (Vergouwen, voorzitter vv Katwijk, red.) over gesproken. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om de wedstrijd te verzetten.”

Ook de Sassenheimse voorzitters zien praktische bezwaren tegen het doorgaan van het jeugdvoetbal. „Wat moet ik tegen ouders gaan zeggen van bezoekende clubs?”, vraagt De Lange zich hardop af. ,,Ik denk dat ik ze maar gewoon op het parkeerterrein laat wachten. En als de JO13-3 uit in Den Haag moet? Daar mag je op dit moment alleen naartoe voor noodzakelijke reizen.  Communicatie zal van essentieel belang zijn en daar gaan we dinsdagavond over in gesprek op de club.’’

,,Thuis kunnen we het jeugdvoetbal prima regelen, uit niet”, ziet Landwer Johan ook in. ,,Daar hangen zoveel praktische bezwaren omheen. Alle clubhuizen zijn dicht. Waar moeten die ouders heen? Er zijn leukere momenten om voorzitter te zijn”, krabt de Sassenheimer zich achter de oren.

Van Kruistum komt wel vrijwel identieke bewoording. ,,Op deze manier kost het voorzitterschap energie, terwijl het energie moet opleveren.” Hij zit nog met één extra zorg: Katwijk – Quick Boys op 24 oktober, slechts enkele dagen na de eventuele versoepeling van de maatregelen. ,,Ik heb er al met Mart (Vergouwen, voorzitter vv Katwijk, red.) over gesproken. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om de wedstrijd te verzetten. Maar laten we eerst maar de komende drie weken doorkomen. Dan kijken we daarna wel weer verder.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Voorlopig geen publiek meer welkom bij sportwedstrijden, kantines ook dicht’


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN