Hij is terug, de favoriete speler van…Vorig jaar een van onze populairste rubrieken. Wel met een belangrijk verschil. Na vorig seizoen de trainers is de keuze nu aan de aanvoerders. De spelregels zijn hetzelfde. Er mag geen teamgenoot gekozen worden en de speler moet actief zijn in het amateurvoetbal. In aflevering vier is de keuze aan Nick van Westerop (Van Nispen). ,,Bas Ruigrok is vergelijkbaar met Dirk Kuyt. Hij scoort nooit een onvoldoende.”

De charme van deze rubriek is dat we alle aanvoerders aan het woord laten, ongeacht op welk niveau ze spelen. Al blijkt Nick van Westerop, zelf actief in de Derde Klasse, best een aardig beeld van het topamateurvoetbal in de streek te hebben. ,,Vroeger had mijn vader een seizoenskaart bij Ter Leede en ook ging ik met mijn oom wel eens bij Lisse kijken. Door studie en werk is dat nu minder geworden, maar ik pak met vrienden af en toe nog wel een mooi potje mee. Volgende week gaan we ook naar Quick Boys – Katwijk.”

Zelf is Van Westerop al weer een aantal jaar terug op het oude nest bij Van Nispen. Hij was een aantal seizoenen uitgeweken naar buurman VVSB. In die tijd speelde hij ook nog met zijn favoriete amateurvoetballer: Bas Ruigrok. ,,We hebben een jaar samen gespeeld. Het was in Bas’ eerste seizoen bij VVSB. Hij zat in de A-selectie en ik de B-selectie. Ik pendelde tussen het tweede en derde.”

Discipline

Inmiddels is Ruigrok al weer enige tijd een vaste waarde in de hoofdmacht van VVSB. ,,Ik vind het knap hoe Bas zich heeft ontwikkeld. Hij kwam op 22 of 23-jarige leeftijd over van Van Nispen, waar gezelligheid en het uitgaansleven ook belangrijk is. Het vergt discipline om je dan aan te passen en door te groeien naar dit niveau.”

,,Ik vind Bas een onderschatte voetballer, net zoals Koen van der Linden bij ons is”, vervolgt Van Westerop. ,,Het zijn stofzuigers die veel vuil werk opknappen, waardoor de buitenspelers of creatieve jongens kunnen uitblinken. Bas is een type Dirk Kuyt, die nooit een onvoldoende scoort. Daarnaast gaat hij voorop in de strijd en coacht hij altijd positief.”

Volgens Van Westerop had er voor Ruigrok wellicht nog iets meer in het vat gezeten. ,,Hij past zich makkelijk aan ieder niveau. Ik denk niet dat hij in de Jupiler League zou uitblinken, maar hij zou er ook zeker niet ondersneeuwen. Toch denk ik dat Bas er wel het maximale heeft uitgehaald.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels