Ze noemen hem bij SJC ook wel ‘de sloopkogel’. Een bijnaam gekregen vanwege zijn harde maar faire spel. Een typische vechtvoetballer op het middenveld. Raymond van Heijningen is misschien niet de meest gepolijste voetballer, maar een speler waar elke groep baat bij heeft. 

Toch had de Leidse personal trainer zijn seizoen niet. Z’n noeste arbeid zal bij trainer Sjaak Polak, die zelf ook geen duel schuwde, in de smaak zijn gevallen. Toch koos de Hagenees vaak voor iets meer ‘voetbal’ op het middenveld. Zo kregen voetballers als Tom Broekhuizen en Timo Ruigrok veel vaker de voorkeur in de middelste linie. Ook experimenteerde Polak meerdere malen met verdediger David Verweij als de ultieme balafpakker voor de defensie.

Dat Van Heijningen, uitgerekend hij, afgelopen zondag zijn ploeg dankzij één rake trap naar de Derde Divisie schoot, had iets magisch zo leek het. Natuurlijk is het wat overdreven gesteld dat SJC door één schot de Derde Divisie ingaat, maar zijn 1-2 tegen Achilles 1894 – in het hol van de leeuw – bleek wel de beslissing in de Hoofdklasse A.

,,Serieus, toen ik erin kwam zei ik nog op de bank: ‘ik ga ‘m maken, let maar op’.”

Na afloop stroomde de lofzang richting de pezige middenvelder. Als het iemand werd gegund, dan was het ‘Ray-tje’ wel, zo was de algehele consensus. Bij de louter stoïcijnse Van Heijningen viel een spoortje emotie te bewonderen. De gedachten van de Leidenaar gingen even terug naar twee jaar geleden. Toen bleek hij belangrijk in de nacompetitie van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse. Eerst tegen FC Boshuizen en later in het beslissende duel tegen Rohda Raalte.

Verbeten
Ook daar in het hol van de leeuw schoot hij de eerste goal van de wedstrijd binnen. Die treffer haalde het laatste spoortje druk weg voor de Noordwijkers. Nu twee jaar later deed hij exact hetzelfde. ,,En dat na zo’n seizoen. Ik begon met een blessure en daarna heb ik veel wissel gestaan. Maar ik wilde zo graag, zo ontzettend graag, spelen. Daarom gunnen mensen mij deze goal denk ik zo erg.”

Het beslissende schot: Van Heijningen haalt uit en maakt de 1-2 tegen Achilles 1894

,,Het seizoen was lastig”, toonde Van Heijningen zich eerlijk in Assen. Slechts een week geleden ging hij ook relatief snel en teleurgesteld weg na de 6-0 overwinning thuis tegen Jong Achilles. Teleurgesteld, maar verbeten en fanatiek, zo bleek een week later.

,,We hebben zoveel concurrentie op het middenveld met Broekhuizen, Ruigrok, Van der Zalm, Van Dijk en Al Tamimy kan daar ook nog spelen. Maar om dan hier in Assen op zo’n belangrijk moment te scoren, dat is dan heerlijk. Het was mijn enige goal van dit seizoen.”

Met een glimlach op z’n mond speelt hij de filmrol van zijn goal terug in z’n hoofd. ,,Ik ging een een-tweetje aan met Dandy Steenvoorden. Ik schoot ‘m eigenlijk volle bak rechtdoor. Volgens mij ging hij nog door de handen van de keeper heen en viel hij achter hem in de goal.”

,,Afgelopen donderdag was ik op de training al zo ontzettend getergd. Ik wilde er vol voor gaan.”

Zijn goal viel tien minuten voor tijd. Een aangekondigde hoofdrol. ,,Serieus, toen ik erin kwam zei ik nog op de bank: ‘ik ga ‘m maken, let maar op’.” Z’n blufpoker bleek goud waard. ,,Hij viel volgens mij in de 82ste minuut. Dan is de ontlading echt ontzettend groot. Dan gaat alles heel snel. De fans kwamen het veld op om het mee te vieren. Een heel lekker gevoel. Iedereen sprong over mij heen.”

Droomscenario
Het werd niet alleen op papier de wedstrijd van ‘Ray-tje’, omdat hij met zijn goal historie schreef, maar ook het duel zelf was op het lijf geschreven van de Leidenaar. Een potje vechtvoetbal, hard, soms net iets over de schreef misschien. Een wedstrijd waarin Van Heijningen meestal excelleert.

,,Ik snap wel wat je bedoelt. Weet je, ik was afgelopen donderdag op de training al zo ontzettend getergd. Ik wilde er vol voor gaan. Dan is dit wel een droomscenario toch? Een goal maken, mijn enige van het seizoen, de winnende en daarmee kampioen worden. Beter kan niet toch?”

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Architecten bouwen SJC op tot grote hoogte (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)