Drie jaar geleden hing zijn voetbalcarrière aan een zijden draadje. Bij een vuurwerkongeluk op oudejaarsavond verloor Frans van Niel drie vingers en liep hij schade op aan zijn linkeroog. Er werd gevreesd voor een vroegtijdig einde van zijn loopbaan. Maar de aanvallende middenvelder herstelde en is nu een van de pijlers achter het succes van zijn club VVSB. De 25-jarige spelverdeler verlengde onlangs zijn contract aan de Boekhorst met een seizoen.

,,Ik heb het prima naar m’n zin. We presteren goed, dus ik heb alle reden om te blijven. Daarnaast blijft het team grotendeels intact”, zegt Van Niel. ,,De groep is al lang bij elkaar en we boeken nog steeds progressie. Ik heb dus geen reden om weg te gaan.”

Van het ongeluk heeft Van Niel naar eigen zeggen geen last meer. ,,Met de handicap aan m’n hand heb ik leren leven. Daar heb ik verder geen last meer van.” Z’n oog is een ander verhaal. Meerdere operaties moesten er aan te pas komen om het zicht weer grotendeels terug krijgen. Een lens doet de rest. ,,In het dagelijkse leven hoef ik hem niet in. Het kost me ook een half uur om dat ding in te krijgen en daarvoor is het verschil te gering. Maar tijdens het voetballen draag ik hem wel. Dan is het zicht net wat scherper.”

Mooie club

De middenvelder speelt al zes seizoenen op de Boekhorst. Blijft de middenvelder voor eeuwig trouw aan het paars-geel? ,,Ik kijk per jaar. Op dit moment hoef ik niet weg. VVSB is gewoon een hele mooie club, waar ik al sinds het begin van m’n seniorentijd speel.”

Zoals veel spelers die op zondag actief zijn, heeft ook Van Niel nog wel een droom. ,,Als ik zou mogen kiezen, zou ik nog wel eens op de zaterdag willen spelen. Dat is een lekkere dag om te voetballen en je hoeft minder ver te reizen met de vele derby’s. En misschien nog wel het belangrijkste: de publieke belangstelling is vele malen groter dan op de zondag.”

Titel

Met een tweede plek doet de formatie van Wilfred van Leeuwen het boven verwachting goed in de Topklasse. De achterstand op koploper AFC bedraagt negen punten. De titel lijkt dit seizoen net te hoog gegrepen. ,,We zullen alles moeten winnen en dan kijken waar het schip strandt. AFC staat, denk ik, te ver voor, maar we gaan ons best doen.”

De Noordwijkerhouters zien alle concurrenten nog een keer langskomen. ,,Het seizoen heeft geleerd dat de ploeg dan op zijn best is. Van Niel heeft daar wel een verklaring voor. ,,Ploegen die lager dan ons staan, houden de ruimtes klein omdat ze niet willen verliezen. Teams die meedoen bovenin willen winnen en dus worden de ruimtes groter. Dat ligt ons misschien beter.”

Verschil met vorige seizoenen is ook dat de ploeg makkelijker het net vindt. ,,In voetbal nog altijd het belangrijkste onderdeel van het spel. ,,Defensief zat het altijd wel goed. Nu hebben we bijvoorbeeld met Koen Bosma een speler die makkelijk scoort. Dat is een belangrijk wapen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN