Als Quick Boys vanmiddag op bezoek gaat bij ASWH staat vrijwel zeker Jesper Hogedoorn onder de lat. De van Kozakken Boys overgekomen doelman is verkozen boven Martijn de Zwart, de vaste keus van de laatste jaren. ,,Ik ben het er absoluut niet mee eens, dat mag duidelijk zijn”, reageert De Zwart.

Zoals bij veel (amateur)clubs tegenwoordig is het bekertoernooi een prooi voor de back-up-keeper. Zodoende stond De Zwart dinsdag onder de lat tegen FC Volendam. Een wedstrijd die ondanks een numeriek overtal en een vroege voorsprong met 1-3 verloren ging. ,,Zonde. Ik had graag nog een paar rondjes doorgegaan. Maarja, dit is ook bekervoetbal”, verzuchtte De Zwart.

,,Het seizoen is lang, mijn kans komt nog wel.”

De Zwart voelde in zijn tweede officiële wedstrijd van het seizoen naar eigen zeggen geen bewijsdrang. Het was niet zo dat hij de wedstrijd wilde aangrijpen om trainer Jan Zoutman te overtuigen. ,,Ik denk niet dat ik op dit moment meer hoef te laten zien wat ik kan. Ik speel nu al zo lang bij de club, de trainer kent me nu ook al drie jaar. Ik denk dat dat allemaal wel duidelijk is.”

Stijlverschil
In de eerste twee seizoenen onder Zoutman was De Zwart de onbetwiste nummer één, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. De coach liet al eerder weten dat het verschil in stijl de doorslag heeft gegeven. De Zwart is meer een lijnkeeper, terwijl Hogedoorn wat verder van zijn goal afspeelt. ,,Het klopt wel dat er een stukje stijlverschil is. Dat is het verhaal en daarop is de keuze gemaakt.”

Het is een keuze waar De Zwart maar moeilijk mee kan leven. ,,Natuurlijk baal ik ervan. Dat mag duidelijk zijn. Anders zeg ik ook niet dat ik het er niet mee eens ben. Dat betekent dat ik mezelf minimaal even goed of misschien wel beter vindt. Maar uiteindelijk bepaalt de trainer. Ik moet gewoon keihard blijven werken en er staan als ik er moet staan. Het seizoen is lang, mijn kans komt nog wel.”

,,Dat zou je aan de mensen moeten vragen die het beleid bepalen, daar ga ik geen reactie op geven.”

De Zwart probeert – hoe moeilijk ook – het van de positieve kant te bekijken. ,,Ik kan hier alleen maar beter van worden”, zegt hij. ,,Dat er afgelopen zomer een goede keeper bij is gekomen, vind ik niet raar. Op dit niveau mag je verwachten dat een club twee goede keepers heeft. Voor de concurrentie is het voor ons beide goed, denk ik.”

Steun
Het beleid van Quick Boys schrijft voor dat zoveel mogelijk ‘eigen jongens’ in het eerste elftal moeten spelen. In dat licht bezien is het merkwaardig dat De Zwart – een echte Quick Boyzer en een redelijk stabiele kracht de afgelopen jaren – gepasseerd is. Hoe denkt de doelman daar zelf over? ,,Dat zou je aan de mensen moeten vragen die het beleid bepalen, daar ga ik geen reactie op geven.”

,,Ik voel me altijd gesteund door familie en vrienden en weet wat ik kan”, vervolgt De Zwart. ,,Maar we hebben 25 spelers. Tegen Volendam zaten er elf op de bank. Niet iedereen kan spelen. Ik heb het nu al een paar keer gezegd, maar de trainer bepaalt. Of je dan lang of kort bij de club zit, dat maakt niet uit.”

Lees ook: Sterk Quick Boys geeft stunt in gewonnen positie weg
Bekijk ook: Zoutman ziet keepersstrijd bij Quick Boys als een luxe. 

Archieffoto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)