Ter Leede heeft de volgende ronde van de nacompetitie niet weten te bereiken op het eigen Sportpark De Roodemolen. Nadat de heenwedstrijd met 2-0 verloren ging in Amsterdam tegen Ajax amateurs, maakten de Sassenheimers dat in eigen huis weer goed. Penalty’s moesten uitkomst bieden, maar die werden beter genomen door de hoofdstedelingen. Dat betekent weer een jaar extra Hoofdklasse voor de rood-gelen.

Waar Ter Leede de wedstrijd in Amsterdam juist goed begon en daarna uit handen gaf, was er in de terugwedstrijd spraken van een omgekeerde wending. De Amsterdammers vergaten de wedstrijd definitief te beslissen in de eerste helft. Met vier reddingen op grote kansen van de Amsterdammers, hield keeper László Sandor de ploeg van Henk Wisman in de wedstrijd. Dat kon Ter Leede-aanvaller Jesse Dingjan ook beamen.

„In de eerste tien minuten was er wat spanning voelbaar in de ploeg, maar daarna konden we het gelukkig van onszelf afschuiven. De eerste helft stonden we wel best veel onder druk. Daarin gaven we ook de nodige kansen weg, maar gelukkig hield onze keeper ons op de been.“

,,We wisten dat Ajax het wel goed vond zo, dus we moesten vol overgave de tweede helft in. Dat hebben we gedaan.”

Ajax stond goed en gaf net zoals dinsdag weinig weg. In de tweede helft moesten de Sassenheimers uit een ander vaatje tappen. De 1-0 kwam dan ook als geroepen. „Zo’n 1-0 werkt toch wel bevrijdend. Dan proef je dat iedereen er weer in gelooft. Dat merkten we ook in het veldspel. De swing kwam er weer een beetje in en we creëerden veel meer kansen dan daarvoor“, aldus Dingjan die met een droge knal via de binnenkant van de paal Stephan Veenboer kansloos liet.

De Sassenheimers kregen na de 1-0 hun oude vorm van de slot van de competitie weer een beetje terug. Met veel druk naar voren werd de Amsterdamse ploeg uit z’n spel gehaald en daarmee werden de bezoekers niet meer gevaarlijk.

Karakter
Volgens Ter Leede-aanvaller Marc de Kruijs was één eigenschap daarin leidend. „Karakter. Henk (Wisman red.) heeft in de rust gezegd dat we het met z’n allen moesten doen. We wisten dat Ajax het wel goed vond zo, dus we moesten vol overgave de tweede helft in. Dat hebben we gedaan. We hebben als team gespeeld, maar we kwamen één doelpunt te kort.”

De rood-witten uit Amsterdam leken binnen een mum van tijd een hele andere ploeg te zijn. Van een goede organisatie achterin in combinatie met fysiek en slim spel, naar een team dat de bal met tijd en wijlen de bal niet meer wegkreeg en achterin de organisatie af en toe kwijt was. Dat was niet alleen de verdiensten van de Sassenheimers

„Je merkte dat ze na de 1-0 wat verzwakten”, vond Dingjan. ,,Dat was vooral een mentale issue. Zij waren in de tweede helft slordig waardoor er wat frustraties kwamen. Omdat zij wat minder gingen voetballen, kwamen wij in onze kracht.“

,,Nu sta je met lege handen en is het seizoen voorbij. Heel erg zonde voor alles en iedereen rondom de club”

Jeffrey Bok scoorde de 2-0 via een penalty en daarna leek de ploeg van Wisman door te kunnen drukken. Daartoe waren er ook mogelijkheden, maar die werden niet benut.  Langzamerhand namen de krachten bij beide ploegen af. De Sassenheimers hadden in de slotfase de wedstrijd moeten beslissen

„Dat denk ik ook”, concludeerde De Kruijs. ,,Ik vond dat wij vooral in de tweede helft heel aanvallend speelden en heel gevaarlijk werden op sommige momenten, maar hij viel jammer genoeg niet.”

Strafschoppen
Na negentig minuten stond de 2-0 nog op het scorebord en dus moesten de ploegen verlengen. In de extra speeltijd kon niemand aanvallend meer een vuist maken. Pingels moesten uitsluitsel geven, die werden beter genomen door de Amsterdammers.

„Na de reguliere speeltijd vloeiden de krachten een beetje weg. Het was een slijtageslag. We verlangden eerlijk gezegd ook naar de penalty’s. Allen is dat een loterij en in dit geval was dat in het voordeel van Ajax. Nu sta je met lege handen en is het seizoen voorbij. Heel erg zonde voor alles en iedereen rondom de club“, eindigde Dingjan die volgend seizoen naar Swift gaat.

Ter Leede – Ajax (ama.) *wns 2-0 (0-0)   50. Dingjan 1-0,  73. Bok 2-0

Ter Leede: Sandor, Boelee (115. Sonha), Kraaijvanger, Van der Lans, Mouchih, Zwetsloot, Van Otterlo, Jesse Dingjan, De Kruijs, Bok, (119. Verplancke), Van den Berg (78. Siali)

Tekst: Roy van der Meij

Archieffoto: Hans Schalk