De thuiswedstrijd tegen Purmersteijn was een absoluut dieptepunt dit seizoen voor SJC. Niet eens zozeer de 0-1-nederlaag zette de Noordwijkse koploper van de Hoofdklasse aan het denken. Maar wel de manier waarop. Het spandoek ‘passie, strijd en vriendschap’ dat boven de Noordwijkse kleedkamer hing, voelde ineens aan als een surrealistisch stuk plastic. Een beetje ongepast misschien wel.

Het was jaren juist één van de krachten van de zwart-witte ploeg. Maar het duel tegen Purmersteijn gaf te denken. Ineens leek SJC los zand. Het vechten voor elkaar werd ingeruild voor onderlinge irritaties. Tom Broekhuizen gaf na afloop al een voorzetje door te stellen dat op de dinsdagtraining de koppen maar eens bij elkaar moesten worden gestoken. Trainer Sjaak Polak gaf daar gehoor aan en regelde een praatsessie.

,,Ik ben geen speler die vanaf de middenlijn een actie maakt en de bal in het doel schiet.”

Het bleek uiteindelijk een gouden greep. De Haagse oefenmeester wilde een week geleden Jong Achilles’29 niet noemen als de ideale tegenstander om aan het zelfvertrouwen te werken. ,,Je kan er ook juist flink op je bek gaan”, gaf hij toen aan. Uiteindelijk werden de talenten van Achilles ’29 wel het slachtoffer van de Noordwijkse dadendrang. In Groesbeek werd het 0-4.

Type speler
De grote man in het oosten van het land bleek Tom Duindam. De spits die ook het beste rendeert bij een ploeg dat blaakt van het zelfvertrouwen, maakte in de wedstrijd dat het echt even moest voor de Noordwijkers een hattrick. ,,Ik stond drie wedstrijden droog. Maar ik ben een spits die voorzetten nodig heeft. Ik ben geen speler die vanaf de middenlijn een actie maakt en de bal in het doel schiet. Gelukkig kwamen de voorzetten vandaag prima aan.”

Stef van der Zalm schreeuwt het uit na z’n openingstreffer in Groesbeek

De Noordwijkse spits zag hoe zijn ploeg het zelfvertrouwen een zet de goede richting in gaf door met 0-4 uiteindelijk te winnen bij de hekkensluiter. ,,Het was voetballend ook gewoon best goed. In de eerste helft kregen we al wat kansen om te scoren. In de tweede helft kregen we zelfs kans op kans. Het was best een goede pot. Een stuk beter dan vorige week.”

Omhaal
De aanvaller zelf scoorde zijn tweede goal uit een omhaal. ,,Als het goed is heeft Dandy Steenvoorden de beelden”, lacht de 19-voudig doelpuntenmaker. ,,Uit een corner kopte David Verweij de bal terug. Ik probeerde de bal te controleren, maar hij sprong wat omhoog. In een split-second besloot ik dan maar voor de omhaal te gaan. Dat pakte goed uit.”

,,Het ‘wij-gevoel’ was weer terug te zien op het veld.”

Even later zou hij met de 0-4 de eindstand op het scorebord zetten. Stef van der Zalm was de andere Noordwijkse doelpuntenmaker. En dus staan in Noordwijk de neuzen weer allemaal dezelfde kant op. ,,Het ‘wij-gevoel’ was weer terug te zien op het veld. Dat miste ik vorige week tegen Purmersteijn wel een beetje. We gingen niet voor elkaar door het vuur. Nu wel weer.”

,,De wedstrijd tegen Purmersteijn was heel frusterend. Dat hebben we dit weekend goed rechtgezet. Door het verlies van Silvolde tegen Hollandia hebben we de koppositie en dus de titel ook weer in eigen hand. Het was een prima middag al met al. Dat maakt het stuk vanuit Groesbeek naar huis toch iets lekkerder rijden.

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook:EDO – Hillegom: wedstrijdbeeld past bij de ambiance’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)