In welke volgorde moeten de penalty’s worden genomen als jouw club zometeen in de nacompetitie staat en strafschoppen moet nemen? En welke spelregels zijn nog meer goed om te weten? De KNVB heeft ze even op een rijtje gezet voor alle clubs die wedstrijden spelen in de A-categorie. 

Zo is het goed om te weten dat er na een eventuele verlenging strafschoppen genomen moeten worden volgens het ABBA-systeem. Dit betekent dat eerst ploeg-A een penalty neemt, dan twee keer ploeg-B en dan weer twee keer ploeg-A. Dit gaat ook door nadat de stand na vijf keer gelijk is.

Daarnaast mag in een verlenging van een standaard seniorenwedstrijd bij de mannen en de vrouwen vanaf de Tweede Klasse en hoger een vierde wisselspeler worden ingezet. Tijdens de eerste negentig minuten mag er dus maximaal drie keer gewisseld worden door beide ploegen. Mocht een elftal voor de verlenging nog niet drie keer gewisseld hebben, dan heeft dit geen invloed. Ook dan mag het team hooguit vier keer wisselen.

Speel jij niet in de A-categorie, maar ben je wel benieuwd welke regels voor jouw elftal van toepassing zijn? Klik dan hier! 

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Jonkman: ,,Deze ploeg verdient de nacompetitie'”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag3-2Rijnsburgse Boys