Ze plaatste zich met Oranje Onder 17 voor het EK in Bulgarije, ze tekende als jongste keeper ooit een contract bij de PSV Vrouwen en zaterdag behaalde ze de finale van de play-offs met CTO Zuid door in de halve finale over een tweeluik de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle te verslaan. De afgelopen weken van Lisan Alkemade, de 16-jarige keepster uit Lisse, waren in één woord fantastisch.

Na een aantal bizarre weken kon de keepster maandag eindelijk even bijkomen van alle indrukken die er de afgelopen tijd op haar afkwamen. Onder andere het tekenen van een contract bij PSV verraste de buitenwacht. ,,Ik moest het zelf eerst een paar dagen stilhouden”, kijkt Alkemade terug. ,,Ik tekende vorige week vrijdag en dinsdag werd het bekendgemaakt. Toen ik het zelf daarna een half uurtje later deelde op social media, kwamen de felicitaties echt binnen. Ik ben er super trots op. Het is wel een hoogtepunt in mijn voetbalcarrière.”

De jonge doelvrouw speelde de afgelopen twee seizoenen bij CTO Zuid. Begin juni zou die periode aflopen en zou Alkemade een vrije speelster worden. Totdat PSV haar opviste bij de talentenschool. ,,Ergens midden juni moet ik me melden bij PSV. Dan gaan we twee weken trainen en hebben we daarna weer vrij. In juli hebben we dan nog zomervakantie.”

,,Duitsland, Spanje en Engeland hebben altijd wel goede teams.”

De 16-jarige keepster vertrekt in juni van de campus van CTO Zuid om zich op een complex net naast de Herdgang, het sportcomplex van PSV, te vestigen. ,,Alle speelsters van PSV wonen op Landgoed Grote Beek. Daar ga ik dan ook wonen met alle teamgenoten.”

EK
Het ondertekenen van haar contract kwam enkele dagen na het kwalificeren voor het EK Onder 17. In de ‘elitepoule’ bleek Nederland te sterk voor Servië, Rusland en Zwitserland. Daardoor stapt Alkemade nu met haar team begin mei in het vliegtuig naar Bulgarije voor het Europees Kampioenschap.

,,Ook dat was super tof. We hebben er als team naar gestreefd om het EK te halen. Dat is nu gelukt. In het vliegtuig naar huis kwam een beetje het besef dat ik daar een steentje aan bij had gedragen. We hebben er met elkaar keihard voor gewerkt. Eind april begint de voorbereiding op het EK. Het kampioenschap zelf start 5 mei.”

,,Het is na vier hele drukke en mooie weken nu eindelijk even rustig…”

Of Nederland daar ook direct een kanshebber is, is ook voor Alkemade de vraag. ,,Persoonlijk weet ik niet zo goed hoe sterk de andere teams zijn. Het schijnt per lichting wel een beetje te verschillen of een land goed is. Duitsland, Spanje en Engeland hebben altijd wel goede teams.” De loting voor het EK is overigens vrijdag 5 april.

Ajax
Tot die tijd kan Alkemade in Eindhoven nog even nagenieten van de afgelopen weken. Met de winst in de halve finale van de play-offs in de landelijke jeugdcompetitie werden de periode, waarin ze van het ene hoogtepunt in het andere hoogtepunt stapte, op een passende manier afgesloten.

,,We wonnen de eerste wedstrijd van PEC Zwolle en het tweede duel speelden we gelijk. Dat was genoeg voor plaatsing voor de finale. Nu spelen we 20 april tegen Ajax voor de hoofdprijs. Ook dat was weer heel gaaf. Het is na vier hele drukke en mooie weken nu eindelijk even rustig…”

Foto: familie Alkemade

Lees ook: ‘Smith (Noordwijk) op tijd fit voor knallende apotheose’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels