Sohaib Echahbouni gaat komend seizoen voor het eerst in zijn leven voor een andere club voetballen. De creatieve middenvelder is Amsterdammer in hart en nieren. Hij studeert, woont en voetbalt er. Maar komende zomer verkast hij van Zeeburgia naar Ter Leede. „Een nieuwe omgeving heb ik namelijk echt nodig’’, vindt de 19-jarige speler.

Echahbouni speelde zijn hele leven in de jeugd bij de Amsterdamse club en wist zelfs vervroegd de overstap te maken naar het eerste elftal. Vorig seizoen was de middenvelder nog junior, maar voetbalde hij zijn wedstrijden ook al bij de grote mannen. 

„Op zaterdag speelde ik bij de JO19-1 en op zondag moest ik mee met het eerste. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik al een voorsprong heb op andere leeftijdsgenoten van mij, maar ik weet nu wel al beter om te gaan met het fysieke voetbal van de senioren.’’

Nieuwe omgeving
Zeeburgia is een club waarbij de jeugd op een zeer hoog niveau acteert. Zo speelt de JO19-1 bijvoorbeeld in de Tweede Divisie, waarin ze tot nu toe zelfs de koppositie in handen hebben. Volgens Echahbouni zit de jeugdopleiding van de Amsterdamse club ontzettend goed in elkaar.

„Na een paar keer meetrainen had ik het gevoel dat het wel goed zat.’’

„Daarnaast kom ik uit de buurt en ken ik iedere trainer van de club. Ik heb een onwijs goede klik met alle spelers en dat helpt natuurlijk ook mee om jezelf te ontwikkelen.” Daarom besloot hij vorig seizoen om in ieder geval nog een jaar in Amsterdam te blijven voetballen. „Een oud-trainer adviseerde me om dat te doen. Hij vond dat ik mezelf hier nog meer kon ontwikkelen. Daarnaast was ik bijna zeker van een plek in het team, dus ik moest van hem nog één seizoen blijven. Daar heb ik naar geluisterd.’’

Maar gaandeweg het seizoen besloot de creatieveling dat het na dit jaar toch echt genoeg was. Hij merkte dat hij echt een nieuwe omgeving nodig had. Ter Leede bood uitkomst. „We kwamen met elkaar in contact en ik had direct een goede klik met de club. Na een paar keer meetrainen, hoefde ik er niet echt over na te denken. Ik had het gevoel dat het wel goed zat.’’

De creatieve speler speelt het liefst op de nummer zes positie of op ‘acht’. Zo komen zijn kwaliteiten, zoals loopvermogen, koppen en het snel wegdraaien van zijn tegenstander, het beste tot zijn recht. Al was het voor het technische commissie van Ter Leede in eerste instantie niet helemaal duidelijk waar Echahbouni nou daadwerkelijk speelde.  

„Het was wel lachen: toen ik de bestuurskamer binnen kwam lopen, riep iedereen wat anders. Ik hoorde aanvallende middenvelder, nummer ‘zes’ en centrale verdediger voorbij komen. Ik kan in principe overal spelen, maar ik zie mezelf als een controlerende middenvelder met veel diepgang en creativiteit.’’

„Er heerst bij Ter Leede een hele andere voetbalcultuur.’’

De trainingen bij de Sassenheimers verliepen goed, maar Echahbouni moest eerst even de kat uit de boom kijken. „Het is toch een nieuwe plek, dus dan kijk ik rustig even rond.’’ Maar daarna kreeg hij naar eigen zeggen een klik met Sami Mouchih en kwam hij los. Hij merkte meteen het verschil tussen Zeeburgia en de Sassenheimse club.

„Er heerst bij Ter Leede een hele andere voetbalcultuur. In Amsterdam is het voetbal heel erg gericht op creativiteit. In de Bollenstreek wordt er naar mijn mening veel zakelijker gespeeld.’’

Zakelijkheid
En dat is nou juist datgene wat de voetballer wil ontwikkelen bij de Sassenheimers. Hij moet zelf ook wat vaker degelijk voetballen. Op de trainingen werd Echahbouni direct geconfronteerd met de ‘zakelijkheid’ van deze regio. Zo moest hij de bal opeens één, twee keer raken.

„Dan kan ik ook minder aan de wandel gaan met de bal, want dat moet er echt uit. Daarnaast ben ik te onrustig in het veld, want ik wil graag iedereen helpen. Maar daardoor vergeet ik nog wel eens mijn eigen taken. Daar ben ik me bewust van.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Rommelaartje gaat ontspannen om met zijn debuut bij SJC’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)