Het moet een klein jaar geleden zijn geweest dat de VVSB-aanvoerder van dat moment, Vladimir Jozic, aan een monoloog begon over de importantie van het mentale aspect bij het voetbal. De middenvelder met Kroatische roots had zojuist met zijn Noordwijkerhoutse club de eerst competitiewedstrijd van seizoen 2017 – 2018 gewonnen. Slachtoffer: Rijnsburgse Boys.

Men vergat, zo vond hij vaak, hoe groot de rol was van het hoofd en het gevoel daarin, ten tijden van wedstrijden, trainingen of andere momenten op de club. VVSB begon dat seizoen matig aan de competitie met een nieuwe trainer en dat werkte door in de oren. Inmiddels weten we in de zomer van 2018 hoe het seizoen in Noordwijkerhout uiteindelijk afliep.

Een vrij identiek scenario speelde zich af op De Kooltuin, ware het niet dat FC Rijnvogels het seizoen begon met dezelfde trainer als waarmee het het seizoen 2016 / 2017 afsloot: Hein van Heek. Maar toch, de start van de Katwijkers toonde veel parallellen met die in Noordwijkerhout.

Sterker nog, FC Rijnvogels moest nog één week langer wachten op de eerste overwinning van het seizoen. Langzaam werd er gezaagd aan de stoelpoten van de man die FC Rijnvogels twee jaar daarvoor nog liet promoveren naar de Derde Divisie. Hoewel het een leerzaam jaar werd, degradeerden de Katwijkers het jaar daarop direct weer naar de Hoofdklasse.

De hernieuwde kennismaking in die competitie begon dus stroef. Maar waar kon dat aan liggen? Zo groot was het verschil toch niet qua selectie? Sterker nog, FC Rijnvogels leek met een aanvalstrio dat bestond uit Jaap van Duijn, Joost Leonard en Arno Dijkstra sterker dan ooit.

Mentaal
Maar het zat niet goed tussen de oren. Er was geen verschil merkbaar in visie of systeem ter vergelijking met het jaar daarvoor. Het jaar waarin Van Heek met zijn mannen degradeerde uit de Derde Divisie. Tot overmaat van ramp raakte aanvalsleider Dijkstra geblesseerd in de wedstrijd tegen vv Noordwijk. Een mysterieuze bovenbeenblessure hield hem tot de winterstop aan de kant.

Zelfs na de 1-0 overwinning tegen Rijsoord van begin oktober bleef het matig van de Katwijkse kant. Pas eind november wonnen de roodhemden weer een duel, uit bij Smitshoek. Die overwinning kwam voor Van Heek te laat. Hij werd in het najaar van 2017 opgevolgd door Jimmy Simons. Tijdens het uitduel van Smitshoek was die nieuwe trainer slechts toeschouwer. De eerste overwinning onder leiding van Simons volgde op 9 december tegen Argon.

Tijdens de winterstop stond de teller qua overwinningen pas op vier. In de eerste acht wedstrijden werd er ook slechts vier keer gescoord. Die vier goals vielen in drie wedstrijden. In de andere vijf wedstrijden werd het net niet gevonden. Na die acht duels begon de voorhoede steeds meer z’n weg te vinden. In het negende competitie duel, tegen Nootdorp, werd er vier keer gescoord, maar kreeg FC Rijnvogels ook vier goals tegen. Eind december stond de uiteindelijke teller van goals op achttien.

Pas na de winterstop begon het echt beter te draaien bij de Katwijkers. Er werd een dubbel aantal overwinningen gehaald (8) in het nieuwe jaar, waardoor FC Rijnvogels alsnog doorstootte naar de zesde plek. En er werd in de tweede seizoenshelft 29 keer gescoord, waardoor de Katwijkers op een seizoenstotaal kwamen van 47 goals.

In die tweede seizoenshelft tekenden de mannen uit Katwijk ook voor de grootste thuisoverwinning van de competitie. Slachtoffer werd Nootdorp. Op De Kooltuin werd het 7-1. Alleen Noordwijk won thuis het afgelopen seizoen met zes doelpunten verschil. Saillant detail: ook die deden dat tegen Nootdorp.

Op het tussenrapport in december stond ook een negatief doelsaldo. Tegenover de 18 goals voor stonden er 21 tegen. In de tweede seizoenshelft werd er één tegengoal minder geslikt. Van een -3 doelsaldo in december, naar een +6 doelsaldo in mei. Maar van wie kwamen die goals? Daar zat één zéér opvallende naam tussen:

Topscorers:

1. Ivailo Staal, Romano van der Stoep 12
2. Jaap van Duijn 8
3. Robbin van Dijk 6
4. Arno Dijkstra, Joey Lauhouh, Joost Leonard 2
5. Luuk Slegt, Ricardo de Vlugt 1

Die opvallende naam is dus van Staal. De centrale verdediger werd met twaalf goals medetopscorer van de Katwijkers, hand in hand met Van der Stoep. De oud-speler van Westlandia en Haaglandia verdiende met z’n twaalf goals en z’n verdedigende werk een transfer naar Quick Boys. Overigens maakte de 23-jarige voetballer meer dan de heeft van z’n productie in twee duels. De verdediger scoorde vier keer in de 7-1 overwinning op Nootdorp en drie keer in de 3-1 overwinning op FC ‘s-Gravenzande.

Maakte De Kooltuin de ploeg onoverwinnelijk in seizoenshelft twee? In de eerste seizoenshelft was er geen verschil in uit en thuis. Op eigen grond werd er twee keer gewonnen, op vreemde grond idem dito. De totale eindbalans van gewonnen uit- en thuisduels geeft wel een opvallende conclusie: zes keer werd er zowel uit en thuis gewonnen. Vier keer werd er zowel uit en thuis gelijkgespeeld en er werd vijf keer verloren op eigen en vreemde grond. Alleen het doelsaldo was thuis beter: +5 om +1.

Thuisbalans:
6x winst
4x gelijk
5x verlies

Uitbalans:
6x winst
4x gelijk
5x verlies

Met flink wat Katwijkse versterkingen voor komend seizoen is het een spannend jaar op De Kooltuin. Hoe kan trainer Simons zijn elftal laten floreren in de Hoofdklasse? De Amsterdammer liet bijvoorbeeld het afgelopen seizoen uit bij Ter Leede (1-3 winst) zien dat zijn ploeg een wedstrijd ‘modern’ kon laten uitspelen.

De Katwijkers sloegen tijdens dat duel toe op de omschakeling. Ter Leede mocht voetballen, Rijnvogels profiteerde in de omschakeling met de snelheid in die wedstrijd van onder andere Van Dijk. Is dat ook voor komend seizoen het plan of wil hij met nieuwelingen die overkwamen van Rijnsburgse Boys (Dirk Jan van den Oever, Niek Ossevoort) en Quick Boys (Max van Steen, Jan de Bruin, Arie de Vreugd, Sammy Zandbergen, Jesse Driebergen) gaan domineren? De sfeer, of in ieder geval de gemoedstoestand op De Kooltuin is volledig omgedraaid ten opzichte van vorig jaar. In positieve zin.

Foto’s: Piet van Kampen & Stefan Rijnders

Lees ook: ‘Eindrapport: het seizoen van VVSB in cijfers’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)