In het afgelopen seizoen werden er in onze regio vier clubs kampioen en promoveerde er één elftal via de nacompetitie. Tijd om terug te blikken op het seizoen van Kagia, Van Nispen (zat.), Ter Leede, Noordwijk en Quick Boys. We duiken de komende dagen in de cijfers en feiten van deze vijf clubs. Deel drie: Ter Leede.

Ter Leede: de altijd zo stabiele hoofdklasser uit Sassenheim. De laatste jaren kloppend op de deur van de Derde Divisie, maar net als het deurtje op een kier staat, slaat hij keihard dicht voor de neus van de rood-gelen. Tot afgelopen seizoen. In de winter leek het nog een utopie dat Ter Leede kampioen zou worden. Op 24 mei bewees de ploeg van Henk Wisman het tegendeel. Welke weg ging daaraan vooraf?

Geschiedenis
In 2013 werden de Sassenheimers voor het laatst kampioen. Dankzij de titel destijds in de Hoofdklasse promoveerde Ter Leede naar de Topklasse. Dat was op dat moment nog de hoogst haalbare trede in het amateurvoetbal. Bij de intrede van de voetbalpiramide in 2016 miste Ter Leede de boot. De Sassenheimers eindigden op de zevende plek in het seizoen voorafgaande aan de nieuwe opzet van het voetbalsysteem.

In de jaren daarna bleek dat Ter Leede eigenlijk te goed was voor de uitgedunde Hoofdklasse. Twee jaar achter elkaar haalde de ploeg van Wisman de nacompetitie. In de play-offs bleken Ajax (ama.) en ODIN’59 de afgelopen jaren te wel sterk. Dat leed bleef Ter Leede dit seizoen bespaard.

Makkelijk ging dat niet. Nadat de Sassenheimers op 13 oktober 2018 met 0-4 in eigen huis verloren van RKAV Volendam werd direct duidelijk dat dit de grootste concurrent was voor Ter Leede. De ploeg van Wisman was met het vertrek van aanvallers Marc de Kruijs en Oussama Siali onthoofd. Na twee thuisnederlagen tegen Volendam en Spijkenisse (0-3) werd daar in de kleedkamer een grondig woordje over gesproken.

Ook Spijkenisse leek op dat moment met spelers als Kees ‘Pier’ Tol, Mustafa Amezrine en Stefano Goncalves in de gelederen een grote uitdager voor Ter Leede. Precies na die 13 oktober verloor Spijkenisse drie duels achter elkaar en speelde het één wedstrijd gelijk.

De ploeg die resideert onder de rook van Rotterdam, zou uiteindelijk bol staan van de onderlinge strubbelingen en als dertiende eindigen in de competitie. In 2017 pikte Spijkenisse op de laatste speeldag nog voor de neus van Ter Leede de titel weg. De Sassenheimers verloren zelf op die dag in mei twee jaar geleden met 2-0 van Argon. Twee goals kwamen toen van Ian van Otterlo, tegenwoordig speler van… Ter Leede.

Langzamerhand zou gedurende het seizoen een schifting ontstaan in het voordeel van RKAV Volendam en Ter Leede. Alleen SC Feyenoord kon de twee concurrenten nog bijbenen. De Rotterdammers zouden uiteindelijk ook de derde periode winnen. Ter Leede won ‘m op papier, SC Feyenoord kreeg de vervangende periode. Jong FC Den Bosch mengde zich in de wintermaanden ook nog even in de titelrace, maar eindigde uiteindelijk op twintig punten achterstand op de rood-gelen.

Rond de winterstop stond Ter Leede nog zeven punten achter op de Volendamse titelfavoriet. In de twee onderlinge wedstrijden bleek de ploeg uit het vissersdorp ook nog eens twee keer de betere. Voor de derde maal op rij leek Ter Leede af te stevenen op een tweede plek. Daarnaast besloot in maart middenvelder Toon Zwetsloot Ter Leede voor korte termijn te verlaten voor een avontuur in Australië.

Ommekeer
Vanaf april kenterden de titelkansen voor de Sassenheimers in positieve zin. RKAV Volendam verloor begin april twee duels achter elkaar: tegen Nootdorp en FC ‘s-Gravenzande. Ter Leede profiteerde door in beide weekenden wel te winnen. Op 11 mei profiteerde Ter Leede andermaal optimaal door zelf thuis te winnen van Jodan Boys. De Volendammers verloren dezelfde zaterdag met 1-0 van Capelle. De eerste plek zou Ter Leede daarna niet meer weggeven.

Heeft Ter Leede ergens de basis gelegd of is de club gewoon het meest constant geweest? Vooral dat laatste lijkt de doorslag te hebben gegeven. De club kreeg veruit de minste goals tegen: 31. Vergelijk het maar eens met de nummer twee RKAV Volendam: 46. Of nummer drie SC Feyenoord: 52. Alleen nummer vier Zwaluwen kwam met 39 tegentreffers in de buurt van het geringe aantal van Ter Leede.

Met 62 treffers voor ligt het doelpuntentotaal van Ter Leede ver achter die van RKAV Volendam (84) en moet het SC Feyenoord (64) en Jong FC Den Bosch (65) ook nog voor zich dulden. De solide verdediging onder leiding van Rob Zandbergen en het goede keeperswerk van Michael Bekkers hadden beide een groot aandeel in de titel voor de Sassenheimers. Maar wie maakten voorin het verschil?

Topscorers:
1. Ian van Otterlo 18
2. Jeffrey Bok 13
3. Robert Steemers 6
4. Rob Zandbergen 5
5. Joey van den Berg 4

Vooral de 18 treffers van Van Otterlo, die eerder een middenvelder dan een aanvaller is, is uitzonderlijk goed. De voetballer die twee jaar geleden overkwam van Argon nam met z’n fantastische seizoen gelijk wraak op alle criticasters. Hij zorgde er in 2017 als speler van Argon mede voor dat Ter Leede de titel misliep in Mijdrecht (2-0). Een jaar later zou hij voor Ter Leede in de nacompetitie een strafschop missen tegen Ajax (ama.). In 2019 pakte hij een positieve hoofdrol door bijna twintig treffers te maken.

Daar waar RKAV Volendam veel scoorde en verantwoordelijk was voor twee van de vier grootste thuisoverwinningen van het seizoen (6-0 tegen Spijkenisse en 7-1 tegen XerxesDZB), was Ter Leede dus een stuk degelijker. De ploeg van Wisman verloor thuis alleen wel met 0-4 van de Volendammers en waren daarmee het slachtoffer in de grootste thuisnederlaag van het seizoen in de competitie.

Zowel in de thuis- als uitbalans was Ter Leede koploper. De Sassenheimers wonnen thuis twaalf keer, speelden nul keer gelijk en verloren driemaal. Daarmee behaalden ze 36 punten uit vijftien duels. RKAV Volendam werd in de thuisbalans tweede met 32 punten. Uit hadden de Sassenheimers het met 31 punten uit vijftien duels iets moeilijker, maar ook Volendam deed het met 29 punten uit vijftien wedstrijden iets minder goed.

In totaal zouden er in de competitie 841 doelpunten vallen en werden er 475 punten in thuisduels gehaald. Gemiddeld vielen er 3.49 doelpunten per duel, waarvan er 1.97 in eigen huis werden gemaakt. Met 2.06 ligt het ‘thuisgemiddelde’ qua goals van Ter Leede net iets boven het gemiddelde van de Hoofdklasse A.

Conclusie
Ter Leede is dankzij z’n eigen degelijkheid kampioen geworden. De voetbalclub uit Sassenheim had geen hoge uitschieters of diepe dalen als concurrent RKAV Volendam. Vooral vanwege de jeugdigheid van het team en het telkens opnieuw moeten bouwen aan een elftal is dat een knappe prestatie van trainer Wisman.

Met jonge gasten als Joey van den Berg, Steven Wajer of Ben van der Lans in de basis gaf de trainer de jeugd de kans en zorgde hij daarnaast voor een ‘Bollenstreeks-gezicht’ bij de rood-gelen. Met uitschieters als Jeffrey Bok en Van Otterlo had Ter Leede ook voorin jongens die het verschil konden maken. Deze juiste balans bleek het recept voor een succesvol seizoen op De Roodemolen.

Foto’s: Orange Pictures en Hans Schalk

Lees ook: ‘Eindrapport: het seizoen van Kagia in cijfers’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC